5krát NE půjčce od lichváře ihned na ruku

20. října 2023

5 minut

Není nic lehčího než sednout na lep lichváři. U něj totiž přísloví – když ptáčka lapají, hezky mu zpívají – platí do poslední tečky. Vidina rychlých peněz může být na první pohled lákavá, na pohled druhý vám však častokrát zbudou už jenom oči pro pláč. 

Povíme vám o lepších možnostech, jak získat peníze rychle a zároveň bezpečně. Jde to i jinak než s půjčkou od lichváře. I banky vám dokážou půjčit ihned a za fér podmínek.

Co je to lichva

Lichva je tady s námi od dob, co existují směnné obchody. Jednoduše lze lichvu definovat jako závazek, který je nezákonný a pro jednu ze stran velmi nevýhodný. Obvykle proto, že je její součástí přehnané úročení peněz a celkové zneužití tísně či nezkušenost klienta.

Lichva podle § 1796 Občanského zákoníku

Neplatná je smlouva, při jejímž uzavírání někdo zneužije tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany a dá sobě nebo jinému slíbit či poskytnout plnění, jehož majetková hodnota je k vzájemnému plnění v hrubém nepoměru.

Příklad půjčky od lichváře ihned na ruku

Půjčíte si 3 000 Kč od pána, na kterého jste narazili v bazarové inzerci. Při prvním kontaktu po e-mailu je velice vstřícný a ještě ten samý den stojí u vaší branky, peníze vám předává výměnou za podpis smlouvy. Říká, že mu máte do měsíce vrátit 1 500 Kč, což představuje 50% úrok.

V případě, že byste však peníze nesplatili včas, mohl by vám lichvař hrozit například zástavou domu, kterou jste schválili chvatným podpisem smlouvy bez přečtení podmínek pod čarou.

Lichvě se zkrátka raději obloukem vyhněte. Tady je 5 důvodů proč:

1. NE půjčce od lichváře ihned na ruku: Vysoké úroky

Za lichvou hledejte vždy vysoké úroky, mnohokrát i více než 100 %. Lichváři s oblibou využívají trik nalákání žadatele na nízkou splátku, například 100 Kč. Co už však „zapomenou“ říct, je, že se jedná o splátku 100 Kč denně!

Proto si u výše úroků hlídejte také písmena za %. Roční úrok má zkratku p. a. (per annum), denní p. d. (per diem). Zjistěte, jak zkratky ovlivňují výši úroku.

2. NE půjčce od lichváře ihned na ruku: Vysoké RPSN

Ukazatel roční procentní sazby nákladů vám vždy poodhalí pravdu o „výhodnosti půjčky“. Řiďte se pravidlem – čím nižší je RPSN, tím výhodnější pro vás půjčka bude.

U půjčky od lichváře ihned na ruku však můžete rychle narazit, protože ve smlouvě tento údaj jaksi chybí, což by neměl. Ze zákona musí být u smlouvy o spotřebitelském úroku ukazatel RPSN uveden. Pokud není, nabídce se obloukem vyhněte. 

3. NE půjčce od lichváře ihned na ruku: Chtějí váš majetek

Jedním z hlavních důvodů, proč lichváři půjčují peníze, je váš majetek. Ve smlouvě pro vás mají pro vás nachystaných spoustu chytáků, a vy tak můžete už kvůli jediné chybě přijít například o celý svůj dům.

Mezi časté praktiky patří, že do smlouvy o půjčce zahrnou nepřiměřené zástavy – třeba zástavu vašeho bydlení za půjčku vy výši 5 000 Kč.

4. NE půjčce od lichváře ihned na ruku: Vysoká pravděpodobnost nesplácení

Riziko, že vám půjčka od lichváře přeroste přes hlavu, je vysoké, a to z několika důvodů:

  • Přemrštěné úroky
  • Nízká flexibilita
  • Nadměrný finanční závazek

Nefér poskytovateli je vlastně jedno, jestli půjčka bude, nebo nebude nad vaše síly. Fér poskytovatel půjčky si vaše možnosti prověří, protože nechce, aby vám půjčka přerostla přes hlavu a vy se pak dostali do finančních problémů. Navíc vám nabídne i pojištění schopnosti splácet půjčku – to od lichváře nečekejte.

5. NE půjčce od lichváře ihned na ruku: Nejčastěji končí exekucí

Důvody, proč se člověk dostane do exekuce, můžou být různé. Velice často ale u skupiny lidí v exekuci narazíme právě na ty, kteří podlehli a vzali si půjčku od lichváře na ruku a pak je dostihly nevýhodné podmínky.

Jak se tedy vyhnout půjčce od lichváře na ruku

I když je lichva nezákonná, stále se najde dostatek podvodníků, kteří operují za hranou zákona a vyhledávají lidé v nesnázích. Na tyto nabídky nejčastěji narazíte na různých inzertních portálech.

Jestli potřebujete peníze, rozhodně nekonejte zbrkle. Zkuste se poradit se svým bankéřem, častokrát může najít zajímavé a fér řešení. Promluví si s vámi o vašich potřebách, prověří možnosti a třeba vám nabídne:

  • Odložení splátek – u fér půjčky to s flexibilitou jde. Potřebujete splátku odložit? Domluva je možná.
  • Změna termínu splátek – fér půjčka také umožňuje posouvat termín splátek dle vašich požadavků. Je v zájmu banky, aby půjčka nebyla nad vaše síly.
  • Změna výše splátek – fér půjčka zvládne měnit také výši splátek. Životní situace se zkrátka mění, někdy to jde lépe, někdy hůř.
  • Konsolidace půjček – nemusí to být vždy o nové půjče. Možná vám přijde vhod nabídka sloučení půjček. Všechny vaše závazky jsou na jednom místě, splátky platíte v jeden den a na jeden účet. Navíc se vám může snížit měsíční splátka, což potěší nejenom vás, ale i váš rozpočet.
  • Kontokorent – i tato možnost stálé finanční rezervy vám může pomoct. Díky kontokorentu zaplatíte všechno včas, nepotřebujete hned další půjčku.

TIP na závěr: Pokud se rozhodnete pro úvěr, vždy si vybírejte z poskytovatelů fér půjček. Ti nejlepší mají 4 hvězdičky. Přečtěte si také náš návod, jak poznat zdravou půjčku.

Pokračujte dále

9 pravidel pro zdravou půjčku

Půjčka bez doložení příjmu je riziková

Nebankovní půjčka vs. půjčka od banky: Rozdíly, o kterých se nemluví