Když karta nefunguje: Poradíme, jak vyřešit problémy s platební kartou

18. července 2024

7 minut

Placení kartou je jednoduché a pohodlné. Proto kartou platíme stále častěji. V Česku ji jako preferovaný způsob placení používá téměř 70 % lidí. Občas se ale stane, že karta stávkuje, nejde s ní zaplatit nebo ji dokonce poškodíme a karta nefunguje. Přečtěte si, jak vyřešit nejčastější problémy s platební kartou. 

Vypraná platební karta

Zapomněli jste si kartu v kapse u oblečení, které jste zrovna dali do pračky a kartu vyprali? Karta je vyrobená z pevného plastu. Tvrzený plast si obecně poradí s teplotou od -20 °C do +50 °C. Prací prášek a vysoká teplota ale mohou kartu poškodit. Z karty se může například začít olupovat svrchní vrstva.

V ohrožení je také čip v kartě a magnetický proužek. Ten slouží například k výběrům z bankomatů.

Většina obchodníků v Česku a v Evropě používá čipový platební terminál, takže i když je magnetický proužek poškozený, kartou byste měli v pohodě zaplatit.

Pokud jste kartu omylem vyprali, ale na první pohled vypadá v pořádku, zkuste s ní přijít k nejbližšímu bankomatu. Pokud se vám kartu nepodaří v pořádku načíst a nejde s ní ani platit v obchodě, můžete si nechat zaslat novou kartu.

Pokud chcete mít kartu neustále v bezpečí před podobnými nehodami, doporučujeme si ji digitalizovat třeba do mobilní peněženky. K placení vám pak stačí jen vytáhnout mobil nebo chytré hodinky a zaplatíte jednoduše díky technologii NFC. 

Případně doporučujeme používat virtuální platební kartu, kterou nemůžete ztratit, zničit ani vyprat. Karta nelze nijak zneužít, protože údaje o kartě s nikým nesdílíte a karta vůbec neexistuje ve fyzické podobě.

U České spořitelny dostanete virtuální platební kartu zdarma ke každému běžnému účtu

Poškozená platební karta

Kartu jste si dali do zadní kapsy kalhot a sedli jste si na ní. Nebo jste ji ohnuli, když jste se snažili s ní seškrábat led na čelním skle u auta. Způsobů, jak poškodit platební kartu existuje dost. Co ale s takovou kartou dělat?

Pokud je karta například mírně ohnutá, ale stále vcelku, v klidu s ní pořád zaplatíte na bezkontaktním terminálu nebo vyberete hotovost v bezkontaktním bankomatu.

Jestli je ale karta zkroucená jako paragraf a do bankomatu ani terminálu vložit nejde, čeká vás výměna karty.

Někdy se vydání druhé karty neobjede bez poplatku. U České spořitelny vám k Plus účtu dáme druhou debetní kartu zdarma.

Nejde platit kartou na internetu

Důvodů, proč nejde zaplatit kartou na internetu existuje více. Podívejte se na nejčastější příčiny a jejich rychlé a jednoduché řešení. 

Na kartě je překročený denní limit pro platby na internetu

Pro větší bezpečnost a přehled ve svých financích si u každé karty můžete nastavit limity. Jak pro fyzické platby kartou a výběry hotovosti, tak pro platby na internetu.

Právě limit vás může zarazit, když se snažíte zaplatit na e-shopu. Limity si můžete zkontrolovat a upravit také přímo v Georgi.

V záložce Vaše produkty si vyberete kartu, které chcete limit nastavit. Pak už stačí jen nové limity potvrdit.

Na účtu není dostatečný zůstatek pro zaplacení

Možná se vám sešlo více plateb najednou a ztratili jste přehled o tom, kolik peněz na běžném účtu máte. Jakmile uvidíte obrazovku se zamítnutou platbou, ale víte, že karta běžně platby na internetu povoluje a že jste limit pro platby nevyčerpali, mrkněte na zůstatek.

Pokud si na běžném účtu necháváte jen prostředky pro bezprostřední útratu a zbytek máte uložený na spořicím účtu, můžete si peníze okamžitě převést. Převody mezi vašimi účty jsou zdarma a vyřídíte je během chvilky. 

Přepsali jste se při zadávání údajů o kartě

I mistr tesař se někdy utne a ve spěchu často přehlédneme číslo nebo ho napíšeme špatně. Chybně zadané údaje patří mezi další časté důvody, proč vám online transakce nejde zaplatit.

Před odesláním platebních údajů si vždycky pořádně zkontrolujte číslo karty, platnosti CVV/CVC kód.

Na chybné číslo karty vás formulář často upozorní, ale třeba u CVV kódu to tak jisté není. Občas se stane, že žádná chybová hláška nevyskočí a načte se rovnou obrazovka se zamítnutou platbou. Nepanikařte a v klidu si zkontrolujte zadané údaje a napište je znovu.

V případě, že problém stále trvá, i když se všechno zdá z vaší strany v pořádku, můžete nás kontaktovat a problém společně vyřešíme. Na infolince jsme vám k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. 

Pojištění osobních věcí a karet

V poslední době výrazně přibývá podvodných útoků zaměřených na krádež osobních údajů a přístupových hesel, což se týká nejen bankovních účtů, ale i platebních karet. Bohužel těmto útokům podléhají lidé všech úrovní vzdělání. 

Také v případě, že útočníkům vlastní nepozorností útok usnadníte, a přijdete tak o své úspory, nebo si dokonce podvodník na vás vezme úvěr, který je pak bohužel nutné splácet, je možné se pojistit. 

I když si na svůj účet a osobní věci dáváte pozor, stejně přemýšlejte o jejich pojištění. Ztráta peněženky, mobilu nebo klíčů vás totiž mohou stát nejen peníze, ale i spoustu času při zařizování. Proto se pojistěte nejen na zneužití přístupových údajů k účtu nebo platebním kartám, které máte u nás, ale i pro případ, že své osobní věci někde jednoduše ztratíte. Pojištění osobních věcí a karet platí po celém světě a týká se i neoprávněných plateb mobilním telefonem či chytrými hodinkami a také hradí škodu při nedoručení nebo poškození zboží zakoupeného na internetu, a to i z druhé ruky.

Záleží nám na tom, abyste na internetu platili bezpečně. Proto jsme pro vás připravili článek, kde vám poradíme, jak poznat bezpečný e-shop, nenaletět podvodníkům i jak reklamovat platbu kartou.

Nejde vybrat hotovost z bankomatu

Pokud se vám nedaří vybrat hotovost z bankomatu, může to mít více důvodů. Pokud je karta poškozená a bankomat ji nedokáže přečíst, pak se na nás obraťte a zažádejte si o novou debetní kartu.

Výběr z bankomatu také podléhá nastaveným limitům. Pokud překročíte svůj denní limit pro výběry, bankomat vám to napíše.  

Pokud se chystáte vybírat větší částku z bankomatu, možná vás překvapí, že při jednom výběru u České spořitelny můžete vybrat maximálně 75 000 Kč. Pokud se snažíte vybrat více peněz najednou, tenhle limit vás zarazí.

Pokud potřebujete z bankomatu vybrat najednou větší sumu peněz, můžete si zažádat o nadlimitní výběr hotovosti na kterékoli pobočce. Můžete si i vybrat kombinaci bankovek. 

Platební karta vám nabízí spoustu výhod a jednoduché placení. Zvládnete s ní platit mobilem i hodinkami. Ještě bezpečnější platby na internetu pak nabízí virtuální platební karta.

Nefunguje bezkontaktní placení kartou

Platební terminál může odmítnout bezkontaktní platbu z několika důvodů. Tady jsou nejčastější z nich. 

Překročili jste limit pro platby kartou

A zase ty limity. Pokud se vám nedaří u obchodníka zaplatit bezkontaktně a nejde to ani vložením karty do terminálu, pravděpodobně jste překročili svůj denní limit pro platby kartou. V aplikaci George si limit během chvilky nastavíte tak, jak potřebujete.

Pokud z jakéhokoli důvodu platba kartou nebo výběr hotovosti z bankomatu neprojde, z aplikace George vám přijde upozornění. To vám prozradí, jestli máte nízký zůstatek, nastavené limity nebo jste třeba chybně zadali PIN.

Vyzkoušejte „Platbu na kontakt“. Díky této funkcionalitě slouží telefonní číslo jako číslo účtu.

Pokračujte dále

Platba na telefonní číslo má samé výhody

Jak platit v zahraničí kartou bezpečně: Využívejte svou platební kartu chytře

Jak vyřešit nejčastější potíže s výběrem hotovosti