Půjčka se zástavou nemovitosti: Jak funguje?

15. listopadu 2023

5 minut

U běžné půjčky vám banka půjčí peníze na základě vaší bonity. Pokud ale potřebujete mnohonásobně vyšší částku, může být řešením půjčka zajištěná nemovitostí.

Co přesně znamená v praxi půjčka s ručením nemovitosti

Co si pod půjčkou zajištěnou nemovitostí představit? Banka vám půjčí dohodnutou částku na základě toho, že půjčené peníze zajistíte zástavním právem na nemovitost v její prospěch.

Proto se takové půjčce říká hypotéka, půjčka zajištěná nemovitostí nebo půjčka se zástavou nemovitosti. Zástava (v našem případě nemovitost) pak slouží jako záruka bance pro případ, že byste nemohli svůj dluh splatit.

Půjčka s ručením nemovitosti: Jaké nemovitosti můžete zastavit?

  • Byt (nesmí být družstevní)
  • Rodinný dům
  • Rekreační objekt (chalupa, chata)
  • Pozemek

Zastavená nemovitost pak musí splňovat tyto podmínky:

  • Nachází se na území České republiky
  • Nemovitost je zapsaná v katastru nemovitostí
  • Má přidělené číslo popisné nebo číslo evidenční
  • Neváže se k ní zákaz zcizení a zatížení

Pokud se rozhodnete pro půjčku s ručením nemovitosti, budete při podpisu úvěrové smlouvy podepisovat i zástavní smlouvu. Na katastr nemovitostí se pak vloží zástava ve prospěch poskytovatele půjčky. Po splacení půjčky zajištěné nemovitostí se zástava na nemovitosti vymaže.

Půjčka ručená nemovitostí: Americká hypotéka

Oproti klasickému spotřebitelskému úvěru nebo „hotovostní půjčce“ mají obvykle půjčky zajištěné nemovitostí výhodnější úrokovou sazbu a dlouhou dobu splatnosti.

Hypotéka je asi nejznámějším příkladem půjčky zajištěné nemovitostí. Jejím prostřednictvím si můžete pořídit vlastní bydlení, případně z ní zafinancujete velkou rekonstrukci vašeho stávajícího vlastního domova.

V poslední době roste na popularitě také americká hypotéka. Na rozdíl od běžné hypotéky můžete získané finance využít prakticky na cokoliv. Americká hypotéka totiž nespadá do kolonky: účelový úvěr. Půjčené peníze využijete nejen na rekonstrukci bydlení, ale také na koupi auta, nebo na splnění velkého snu vašeho dítěte – na zaplacení studijního pobytu v zahraničí.

Nebankovní půjčky se zástavou nemovitosti aneb pozor na lákavé nabídky

Ještě donedávna byly půjčky zajištěné nemovitostí spíše výsadou bank. To už ale dávno neplatí, stačí si jen zadat sousloví půjčka zajištěná nemovitostí do vyhledávače. Ve výsledcích vyhledávání najdete nabídky od komerčních bank, ale právě také od nebankovních společností.

Pokud nabídka zní: Půjčka oproti nemovitosti ihned, měli byste být obezřetní. Půjčka se zástavou nemovitosti totiž rozhodně nespadá do kolonky: rychlá půjčka. Nemovitost musí znalec nejprve ohodnotit, pak musíte sepsat a podepsat zástavní a úvěrovou smlouvu, nakonec vás ještě čeká zápis zástavy na katastr nemovitostí – na zapsání má 30denní lhůtu. V realitě půjčku se zástavou nemovitosti opravdu ihned nedostanete.

Někteří nebankovní poskytovatelé také lákají své zákazníky na půjčky se zástavou nemovitosti bez registru nebo třeba na půjčky se zástavou pro každého ihned. Takovým nabídkám se vyhněte obloukem.

Férového poskytovatele jakékoliv půjčky totiž poznáte především díky tomu, že si vždy bude chtít ověřit vaši schopnost splácet. Každému poskytovateli to totiž ukládá zákon o spotřebitelském úvěru.

Pravidla bezpečného půjčování jsme sepsali v článku:
9 pravidel pro zdravou půjčku.

Pokračujte dále

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?

Dosáhnu na hypotéku? Víme, jak vysokou částku si můžete půjčit

Hypotéka a zástava další nemovitosti – pravidla