Hypotéka na družstevní byt: Co je dobré vědět?

17. června 2024

5 minut    

Většina zájemců o hypoteční úvěr ví, že s ním mohou hradit koupi rodinného domu, bytu v osobním vlastnictví, stavebního pozemku nebo rekreačního objektu. Družstevní byty ale lidé často přehlížejí. To je ale velká škoda.

Koupě družstevního bytu na hypotéku

Možná jste od známých zaslechli, že v případě družstevního bytu hypotéka nepřipadá v úvahu. To ale není pravda. Existují hned dvě možnosti, jak pomocí hypotéky plnohodnotně financovat nákup bytu v majetku družstva.

1) Hypotéka na družstevní byt se zástavou jiné nemovitosti

Družstevní bydlení má svá specifika. Tím klíčovým je fakt, že nekupujete konkrétní byt, ale „pouze“ podíl v bytovém družstvu. A to je důvodem, proč nemůžete za hypotéku ručit nově pořízeným družstevním bytem (jako je to v případě bytu nebo domu kupovaného do osobního vlastnictví). Můžete však ručit jinou nemovitostí. Například bytem, domem nebo chatou či chalupou rodičů.

Spočítejte si hypotéku v naší kalkulačce.

2) Hypotéka na družstevní byt, který přejde do osobního vlastnictví

Některá bytová družstva plánují jednotlivé byty postupně převádět do osobního vlastnictví svých členů. Pokud víte, že byt, který jste si vyhlédli, bude časem spadat do vašeho osobního vlastnictví a máte písemný příslib od družstva, že se tak stane do dvou let, připadá pro vás jako vhodná varianta tzv. Předhypoteční úvěr. V momentě, kdy bude byt váš a vy budete moci zřídit zástavní právo k tomuto bytu ve prospěch vaší hypotéky, změní se Předhypoteční úvěr v klasickou hypotéku s nižšími úroky.

Další možnosti financování družstevního bytu

1) Předhypoteční úvěr: Na co jej lze použít?

Předhypoteční úvěr je krátkodobý úvěr určený k pořízení nemovitosti. Slouží pouze pro krátké období, které je třeba překlenout.

Předhypoteční úvěr se zřizuje v kombinaci s navazujícím hypotečním úvěrem, který je nejpozději do 2 let zajištěn zástavním právem k nemovitosti.

Předhypoteční úvěr slouží zejména ke:

  • koupi nemovitosti od města, obce či státu,
  • převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví,
  • koupi nemovitosti v dražbě,
  • koupi nemovitosti v insolvenci,
  • stavební úpravy a rekonstrukce nemovitosti s jedním z uvedených účelů,
  • koupě pozemku od obce a výstavba s převodem pozemku do vlastnictví klienta po kolaudaci.

2) Úvěr na družstevní byt: Když na družstevní byt postačí i menší obnos

Pokud družstevní bydlení pořizujete mimo centra větších měst, je možné, že vám postačí i nižší částka. V takových případech jsou jednou z možností úvěry od Buřinky (například ten ze stavebního spoření nebo přímo úvěr na družstevní bydlení), kde není třeba ručit nemovitostí.

Pokračujte dále

Jak funguje hypotéka: 10 nejčastějších otázek

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Alternativní bydlení na hypotéku? Jde to! A získáte ji nejen na mobilní dům