Jak na hypotéku na pozemek a stavbu domu svépomocí?

16. května 2024

4 minuty

Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. Hypotéky na pozemek a hypotéky na stavbu domu svépomocí řešíme každý den. Rádi vám v článku poradíme, co je třeba zařídit.

Získat hypotéku na pozemek je stejně snadné jako na byt

  • Hypotéka na pozemek má pro získání úplně stejná pravidla jako ostatní nemovitosti. Pokud si chcete vzít hypotéku na pozemek, při níž ručíte kupovanou nemovitostí, musí to být pozemek určený k bydlení podle územního plánu. Zároveň by měl být zasíťovaný a musí k němu vést příjezdová cesta.
  • Půjčit si můžete maximálně 80 % hodnoty nemovitosti (to platí jak pro pozemek, tak pro stavbu). Zbylých 20 % buď doplatíte z vlastních zdrojů, nebo například zastavíte jinou nemovitost.
  • Hodnotu nemovitosti, ze které se výše hypotéky vypočítává, určuje odhadce, ne cenovka v nabídce realitní kanceláře. Může tak být o něco složitější dosáhnout na požadovanou částku.

Tip: Chcete vědět, na jak vysokou hypotéku dosáhnete? Využijte naši online hypoteční kalkulačku.

Na nákup pozemku i samotnou stavbu si můžete vzít buď dva menší úvěry (hypotéka na pozemek a hypotéka na stavbu), nebo vše vyřídit naráz. Sice vás čeká více papírování, protože již musíte mít dokumentaci k plánované stavbě, ale můžete tak ušetřit na poplatcích.

TIP: Řešíte nákup zahrady, chaty nebo chalupy? Zjistěte, jak funguje hypotéka na rekreační objekt.

U hypotéky na stavbu domu svépomocí potřebujete připravené plány

Jakmile pozemek máte, potřebujete už „jen“ peníze, abyste se mohli pustit do díla. Pokud banka vyhodnotí, že jste schopní pravidelně splácet, neměl by být problém hypotéku na stavbu dostat. Kromě obvyklého zařizování, které souvisí s každou hypotékou, počítejte i s pár dalšími aspekty:

  • Maximální částka, kterou si můžete půjčit, závisí na budoucí hodnotě nemovitosti. Tu vypočítává odhadce banky a může se značně lišit od vámi předpokládaného rozpočtu.
  • Do hodnoty nemovitosti se počítá i pozemek. Což mimo jiné znamená, že za stavbu vždy ručíte i stavebním pozemkem, na kterém stavíte.
  • Nejen kvůli odhadu musíte mít k žádosti o hypotéku na stavbu domu připravené stavební plány, jako je projektová dokumentace, položkový rozpočet a harmonogram stavby.
  • Peníze nedostanete najednou. Hypotéku na stavbu čerpáte postupně podle toho, jak práce postupují a odhadce průběžně kontroluje, jestli jde stavba podle plánu. Po tuto dobu splácíte úrok, ale pouze z vyčerpané částky.
  • Abyste nemuseli otáčet každou korunu, je vždycky lepší půjčit si nějaké peníze navíc. 20 % hypotéky na stavbu nemusíte dočerpat a nic se nestane.

Pokračujte dále

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?

Hypotéka na družstevní byt: Co je dobré vědět?