Hypotéka na rekreační objekt: Na chatu, chalupu nebo zahradu

Hypotéka na rekreační objekt: Na chatu, chalupu nebo zahradu

16. května 2024

6 minut

Češi mají chataření a zahradničení rádi od nepaměti. Na řadu proto přichází otázka, jak vybranou chatu, chalupu nebo zahradu zafinancovat. Jako jedna z možností se nabízí právě hypotéka.

Hypotéka na chatu a chalupu: Kolik procent z ceny rekreační nemovitosti je možné zafinancovat hypotékou?

Každá banka má jiná pravidla pro poskytování hypoték na chaty a chalupy. V České spořitelně vám poskytneme hypotéku do výše 80 % LTV. (Z anglického „Loan To Value, česky „půjčka proti hodnotě“. Jednoduše řečeno toto číslo udává nejvyšší možnou hypotéku vůči hodnotě nemovitosti – v tomto případě chaty nebo chalupy).

Klíčové je slovní spojení „hodnota nemovitosti“. Tu totiž neurčuje prodejce pomocí cenovky, kterou na svou chatu „nalepí“. Zástavní hodnotu nemovitosti pro banku určuje znalec. To může být kámen úrazu, protože nemovitost může být při prodeji nadhodnocená a její cena neodpovídá té skutečné. Rozdíl může být až 10–20 %, ale i více. Odhad ceny nemovitosti pak nemusí dosáhnout na kupní cenu.

Financovat hypotékou můžete nejen koupi rekreační nemovitosti, ale také její rekonstrukci. Pokud má být výsledkem rekolaudace na rodinný dům, podmínkou je přidělení čísla popisného. 

Hypotéka na zahradu: Je to možné?

Zahrádku s chatkou hypotékou financovat většinou nelze, pokud má sloužit bance zároveň jako zástava. „Zástava musí splňovat několik podmínek. V případě budovy to musí být alespoň číslo evidenční a možnost ji trvale obývat. Zástavou může být i samotný pozemek, pokud je určen k bydlení,“ vysvětluje Marian Holub z České spořitelny.

Takové jsou podmínky pro oceňování rekreačních nemovitostí. Sleduje se zejména to, zda je nemovitost pevně spojena se zemí, možnost trvalého obývání (WC, koupelna, kuchyň, vytápění), zda k ní existuje právně i fakticky přístup, míra opotřebení nemovitosti, existence sítí, existence jiných rizik. „Z toho vyplývá, že obyčejnou zahradní chatku banka do zástavy zpravidla nepřijme, respektive zástavní hodnotou je v takovém případě pouze vlastní stavební pozemek,“ dodává Marian Holub.

Pozor, bez přístupu k nemovitosti hypotéku nejspíš nedostanete

Aby vám banka schválila vaši žádost o hypotéku, je potřeba pohlídat ještě jednu důležitou věc. Fyzický i právní přístup k vaší vysněné nemovitosti. Přístupová cesta představuje častý problém zejména u chat a chalup v chatových osadách, ale i na samotách. „Fyzicky tam cesta je, ale vede přes pozemek někoho jiného a chybí věcné břemeno, takže po právní stránce přístup často zajištěn není,“ vysvětluje Marian Holub. Nemovitost, ke které se člověk nedostane jinak než helikoptérou, pak logicky nemá žádnou cenu a banky takovou nemovitost do zajištění nevezmou.

Pokračujte dále

Jak na hypotéku na pozemek a stavbu domu svépomocí?

Alternativní bydlení na hypotéku? Jde to! A získáte ji nejen na mobilní dům

Hypotéka na družstevní byt: Co je dobré vědět?