Krátkodobá půjčka: Kdy dává smysl a kdy se jí raději vyhnout?

12. března 2021

8 minut

Rozbilo se vám auto a potřebujete peníze ihned? Krátkodobá půjčka se zdá jako ideální „záplata“, když vás zastihne nečekaná finanční tíseň. Ne vždy se však krátkodobá půjčka hodí. Víme, kdy po ní sáhnout a kdy se jí raději vyhnout. 

Jak funguje krátkodobá půjčka?

Krátkodobá půjčka se v poslední době těší velké oblibě. Není divu, během pár minut si můžete půjčit částku, kterou potřebujete na vyřešení své situace, a do 30 dnů (třeba hned po výplatě) půjčku splatit. Pozor, krátkodobou půjčku poskytují nejčastěji nebankovní instituce, proto byste měli být obezřetní k tomu, kde si peníze půjčujete a za jakých podmínek. Také byste měli být schopni půjčku řádně splatit.

TIP: Přečtěte si 9 pravidel pro zdravou půjčku

Krátkodobá půjčka má své výhody

Nikdy nevíme, co nám život přinese: Rozbité auto, nenadálé výdaje, ztráta zaměstnání ze dne na den. Krátkodobá půjčka je tu vždy, když zrovna potřebujete. Jaké jsou její největší výhody?

  • Peníze máte na účtu během pár minut.
  • Půjčku snadno vyřídíte online.
  • Peníze můžete využít na cokoliv.
  • Splátky si můžete nastavit podle svých potřeb.

Kdy se mít na pozoru

Hlavní nevýhodou krátkodobých půjček jsou vysoké sazby, které zaplatíte. Úroky se u některých poskytovatelů mohou vyšplhat k výšinám. Na jednu stranu se tomu nelze divit, jelikož půjčka je na krátkou dobu, a tak poskytovatelé potřebují nastavit vysoký úrok, aby se jim poskytnutí peněz vůbec vyplatilo.

Mohlo by vás zajímat

Ale to není důvod k tomu, abyste přistupovali na nevýhodné podmínky. Pokud jste ve finanční tísni, zvažte, jestli si můžete takto vysoké úroky dovolit. Jestliže se rozhodnete půjčku i tak podepsat, podrobně si přečtěte podmínky, ve kterých se mohou skrývat nejrůznější nástrahy.

Jaké jsou další alternativy krátkodobé půjčky?

Jak už jsme zmínili, nevýhodou krátkodobé půjčky je, že ji velmi často poskytují nebankovní společnosti, kterým můžete naletět na nevýhodné podmínky. Navíc se s ní pojí vysoké úroky. Přitom bankovní instituce nabízí alternativy, které vám ve finanční tísni pomůžou stejně dobře, aniž byste se museli mít na pozoru před podvodem. Jaké jsou alternativy krátkodobé půjčky a kdy je využít?

Kontokorent až 100 000, když zrovna potřebujete

Nezbývají vám na účtu už žádné peníze? A co kdybyste mohli jít do mínusu? Přesně tak totiž funguje kontokorent, na kterém si můžete půjčit až 100 000 Kč. Splátky se vám pak automaticky strhávají s každou příchozí platbou a jakmile jste v plusu a kontokorent nečerpáte, nic za jeho vedení neplatíte. Kontokorent vám pomůže například tehdy, když potřebujete zaplatit nájem, ale výplata se opozdila.

Peníze na klik máte do pár vteřin na účtu

Kdo je připraven, není překvapen. Přesně to je heslo půjčky Peníze na klik, která je vám k dispozici kdykoliv, kdy ji zrovna potřebujete. Jednoduše si necháte ve svém internetovém bankovnictví před-schválit půjčku, kterou můžete kdykoli využít. V případě potřeby pak stačí jen převést peníze na váš účet. Žádné další schvalování už vás nečeká. Navíc můžete půjčku kdykoliv zdarma předčasně splatit.

Malá půjčka: Poskytne oporu, když náhle nevycházíte

Tento druh půjčky se vám bude hodit zejména při krátkodobém poklesu příjmů, když se objeví nečekané výdaje nebo se vám nahromadí více neodkladných plateb. Její sjednání je zcela zdarma stejně jako mimořádné splátky nebo doplacení zbývající částky najednou. Výhodou jsou nízké splátky, které vás nijak nezatíží. Rozdělit si je můžete na dobu 1 roku až 4 let.

Půjčka jednoduše online 

Rychlé vyřízení, variabilní splátky, spolehlivý poskytovatel. Zvolte Půjčku od České spořitelny s možností odpuštění splátek.

Pokračujte dále

9 pravidel pro zdravou půjčku

5krát NE půjčce od lichváře ihned na ruku

Nebankovní půjčka vs. půjčka od banky: Rozdíly, o kterých se nemluví