Kontokorent: Okamžitá rezerva po ruce, když je potřeba

7. května 2024

8 minut

Když se nečekaně sejde několik důležitých plateb, nebo nevycházíte pár dní před výplatou, je lepší sáhnout po kontokorentu. Pokud ho budete využívat v krátkých časových obdobích a v dalším měsíci ho bez problémů dorovnáte, bude vám dobře sloužit pro případ naléhavých situací jako finanční rezerva.

Co je kontokorent a jak ho získat

Díky kontokorentnímu úvěru neboli zkráceně kontokorentu získáte finanční rezervu, kterou vyberete kdykoliv přímo ze svého běžného účtu nad rámec vlastních finančních prostředků. Jedná se o doplňkovou službu k běžnému účtu. Pokud o něj budete žádat u své banky, u níž máte účet, který pravidelně používáte, vyřízení bude rychlé, bez nutnosti dokládání doplňkových dokumentů.

Jak funguje kontokorent?

  • Půjčka ihned (a tak trochu jinak). Kontokorent je druh úvěru, který vám umožňuje čerpat z vlastního účtu finanční prostředky do mínusových částek. Nejedená se však o klasickou půjčku, kterou splácíte v pravidelných splátkách. Kontokorent splácíte vždy, když vám přijdou peníze na účet. Abyste ho mohli využívat bez omezení, většině bank stačí, aby byl váš účet alespoň 1x za rok v plusu. Některé banky ale mohou mít časové období pro vyrovnání závazku kratší.
  • Doplněk k běžnému účtu. Kontokorent je nejjednodušší sjednat u banky, kde už nějaký účet máte. V takovém případě vám pro aktivaci bude stačit jen doklad totožnosti. Máte svůj běžný účet u České Spořitelny? Aktivujte si kontokorent pomocí aplikace George. Dáváte přeci jen přednost osobnímu setkání? Objednejte se ke svému bankéři. Pokud máte v plánu založit si zcela nový účet u cizí banky a k němu si sjednat kontokorent, počítejte s tím, že k získání kontokorentu bude třeba doložit potvrzení o příjmu nebo výpisy z aktuálního účtu.
  • Kontokorent kalkulačka. Abyste měli pod kontrolou náklady spojené s kontokorentním úvěrem, spočítejte si je pomocí naší kalkulačky. Na kalkulačce si snadno nasimulujete, kolik budete platit.
  • Kontokorent se dorovná s příchozími platbami. Tedy ve chvíli, kdy vaše příjmy na účtu budou rovny nebo větší vyčerpané částce. Pokud by byly nižší, budete doplácet v dalším měsíci.

Jak splatit kontokorent

Kontokorent je zdarma a nic za něj neplatíte po celou dobu, kdy je zůstatek na vašem účtu v plusových hodnotách.

Za kontokorent zaplatíte jen a pouze v momentě, kdy je zůstatek účtu mínusový – úrok platíte tedy za dobu, po kterou jste v mínusu.

V momentě, kdy se zůstatek na vašem účtu zase dostane do plusu, opět nic neplatíte. A tak pořád dokola. Kontokorent tedy můžete využívat opakovaně vždy do maximální sjednané částky.

Kontokorentní úvěr jako půjčka ihned

Při využívání kontokorentního úvěru je důležité mít na mysli, že úrok bývá často vyšší než u klasické půjčky. Proto je kontokorent ideálním řešením pro krátká překlenovací období, kdy se musíte potýkat s nečekanými výdaji, ale zároveň víte, že vám za pár dní přijde výplata a zůstatek na vašem účtu bude zase v plusu.

Alternativy kontokorentu

  • Klasická půjčka: V případě, že byste se na účtu v mínusových částkách pohybovali dlouhodobě, už by tento typ úvěru mohl být finančně náročný. Víte dopředu, že vám splacení úvěru bude trvat déle? Zvažte nabídku půjčky od České spořitelny, která má mnohem nižší úrok.
  • Peníze na klik: Nepotřebujete si půjčovat, ale finanční rezerva se občas hodí? Zjistěte více o výhodách produktu Peníze na klik.

Chcete k účtu kontokorent?

Stálá finanční rezerva, jistota odchozích plateb, splácí se sám každou příchozí platbou. Nastavte si kontokorent na svém běžném účtu a nečekané výdaje vás nezaskočí.

Pokračujte dále