Pokračování tradice rodu. Jak dnešní podnikatelé navazují na své předky?

K založení podnikání je inspirovali předci a tradice. Ať už jde o prvorepublikové receptury předávané z generace na generaci nebo rodinný statek, snaží se rodinné dědictví udržovat a nadále ho rozvíjet. Kteří podnikatelé kráčí ve šlépějích svých předků? 

Minulá zaměstnání ho tolik nenaplňovala, a tak se Lukáš Drlík rozhodl navázat na rodinnou tradici – vrátil se k životu na statku. V Bezděkově u Úsova společně s manželkou založil ojedinělý Levandulový statek. „Hlavní myšlenkou nebyla levandule, ale samotný statek. Z kronik víme, že naše rodina na tomto místě žije přes 600 let,“ říká Lukáš Drlík. Jelikož statek nebyl až tak rozsáhlý, zůstal rodině i za komunismu. Po pádu režimu se pak rodině vrátily i lesy, pole a louky. Nyní tam najdete nejen desítky tisíc rostlinek levandule, ale také další byliny, ovocné stromy nebo ovce. Statek je také centrem kulturního dění. Již pravidelně se zde v létě pořádá Levandulový festival, kde vystupuje řada známých umělců.

Přemýšlíte o tom, že byste vzkřísili rodinnou tradici a založili na ní své podnikání? Jedním z nejdůležitějších počátečních kroků je sestavení podnikatelského plánu. Jak na něj?

Cukrárna a kavárna Dortletka je pýchou Ústeckého kraje. Název nese po prvorepublikovém dezertu – sněhových kávových dortících. Pekli je už předci paní Jaroslavy Michalcové, majitelky malebného podniku. Její pradědeček, Josef Vopálenský, se vyučil ve Vídní pekařem, kde otevřel svou první pekárnu. Pekařem byl dokonce i její dědeček. Ten se svým řemeslem zůstal v českém regionu Podřipska. A právě tady paní Jaroslava Michalcová na své předky navázala. Její tradiční prvorepublikové dobroty plné pravého másla, smetany, čokolády a vanilky můžete ochutnat v Roudnici nad Labem. Mezi ty nejvyhlášenější patří bezesporu právě dortletka, dortík, který cukrářskou kariéru paní Michalcové odstartoval. „Bylo mi líto, že takovou dobrotu zná jen pár lidí. V rodině tou dobou už nebyl nikdo, kdo by se pečení věnoval profesionálně, tak jsem tradici starou více než sto let chtěla obnovit,” vypráví Jaroslava Michalcová. 

Škvarky neodmyslitelně patří k tradičním českým pochutinám. Ty od firmy Piller mají kořeny už v roce 1888. Její sesterská značka Anna se těší oblibě nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Měsíčně se ve Chvalíně na severu Čech vyškvaří 200 tun sádla. Kromě škvarek a sádla zde vzniká také několik druhů pomazánek. Dědeček majitele, Tomáše Pillera, měl na náměstí v Roudnici nad Labem uzenářství. Tradice pro něj zůstávají velice důležité dodnes. „Dědeček prožil těžké období během okupace. Když se mu po válce podařilo aspoň částečně navázat na to, co dělal během první republiky, přišla rudá doba a všechno ztratil,“ vypráví Tomáš Piller, který se po revoluci společně s otcem rozhodl rodinnou tradici vzkřísit. 

Jan, Ondřej a Jiří. Tři bratři vedou uznávanou rodinnou Farmu Basařovi na území obce Prosečné v Podkrkonoší. Navazují na tradici, se kterou začali už jejich prarodiče před více než 70 lety. „Komunisti jim všechno vzali. Až do roku 1989 proto museli pracovat v někdejším Československém státním statku. Po revoluci se do obnovy rodinné firmy pustili společně s babičkou moji rodiče,” vzpomíná Jan Basař. Farmaření mají bratři v krvi a nechybí jim ani podnikatelský duch. V nedalekém Vrchlabí otevřeli Farmářský dům, kde si zákazníci mohou koupit hovězí maso plemene aberdeen angus, vejce, bylinky a další produkty přímo z farmy nebo od spřátelených zemědělců. Součástí farmy se stala také malá ZOO a penzion. Loni Basařovi vyhráli dvacátý ročník soutěže Farma roku.

Malebné okolí řeky Labe láká k výletům – a taky vodním sportům. Právě tady, kousek od Litoměřic ve vesnici Třeboutice, najdete sportovní komplex Wake and Fun. Zkusit si tu můžete třeba wakesurfing, jetsurfing a paddleboarding. Za projektem stojí nadšený surfař a wakeboardista Čestmír Procházka. „Jdu v tátových šlépějích. Ten tohle místo objevil, byl sportovec tělem i duší. Rád lyžoval v zimě a přemýšlel, jak si lyže užívat i v létě – a tak se pustil do vodního lyžování, v té době zcela neobvyklého. Tehdy tu nebylo nic než tahle chaloupka,“ ukazuje k drobnému dřevěnému stavení. Čestmír po otci lásku k vodě zdědil a postupně tady vybudoval živé středisko, kam se sjíždí lidé z širého okolí, včetně Prahy. „Někdo to sem dokonce vezme z hlavního města na kole,“ směje se podnikatel. Chaloupku jeho táty dnes obklopuje moderní zázemí, bistro s barem a kemp, kde si můžete po pořádném výkonu odpočinout.

1. září 2023

4 min

Podnikatelský plán

Mohlo by vás dále zajímat

Od statku po Levandulový festival. Jak posunout podnikání až k vlastní kulturní události?

Pět trendů v zemědělství

5 příkladů, jak stavět kulturně bohatý podnik

Odhalte příběhy úspěšných českých firem.
Začtěte se klidně hned.