Jak spořit na budoucnost i nečekané situace

12. února 2024

7 minut

Chcete vědět, jak se finančně připravit na nečekané události, jako je třeba výpadek příjmu? Zajímá vás, jak spořit na důchod nebo jak své peníze zhodnocovat?

Nabízíme hned 4 možné způsoby, jak si vytvářet finanční rezervu do budoucna. Každá cesta je jiná – podle toho, co je vaším cílem. V článku navíc najdete odkazy na užitečné on-line kalkulačky, díky kterým si snadno spočítáte, kolik si můžete našetřit.

1. Chci budovat finanční rezervu

Když se řekne spoření nebo tvorba finanční rezervy, většině lidí se vybaví klasický spořicí účet. Proč je „spořák“ tak oblíbený? Narozdíl od běžného účtu se tu finance díky úročení zhodnocují. Spočítejte si, jak vám můžou úspory hezky přibývat.

Další nespornou výhodou spořicího účtu je, že odložené peníze nemáte tolik na očích. Jsou tak lépe chráněné před impulsivními nákupy, když vás ovládne nákupní horečka… Zároveň je ale máte kdykoliv po ruce a můžete je použít, když je třeba – například na opravu auta, pračky a podobně.

Jak nejlépe spořit a vytrvat?

Ideálně si na spořicí účet posílejte rozumnou částku každý měsíc hned po výplatě. Nejlépe trvalým příkazem, ať na to nemusíte myslet, nebo v Georgi v sekci s názvem FIT zóna využijte šikovnou službu Moje plány, která vám s tvorbou rezervy nebo se spořením na konkrétní sen pomůže.

Tip: Funkce Platím a spořím

Aby se vám spořilo lépe, zkuste využít nejrůznější vychytávky. Jednou z nich je i funkce Platím a spořím v Georgi. Jak to funguje? Jednoduše. Když si funkci zapnete, při každé vaší platbě se částka zaokrouhlí na nejbližších 10 Kč nahoru a drobné navíc jdou automaticky na váš spořicí účet. K zaokrouhlené částce si můžete přidat dalších 10, 20, nebo 30 Kč, pokud zapnete možnost „Spořit víc“.

2. Chci zhodnotit peníze v řádu několika let

Jestli máte možnost si minimálně 6 let odkládat peníze stranou, je Stavební spoření fajn volbou.

Vaše vklady jsou ze zákona pojištěné, zajistíte si solidní zhodnocení a získáte také státní podporu. Naspořené peníze, a to včetně úroků a státní podpory, můžete navíc využít na cokoliv, nejen na bydlení.

Kromě pravidelného spoření se dá na stavebko vložit i mimořádný vklad – zkrátka jednorázově přihodit větší částku. To se hodí třeba před koncem roku, když si chcete zajistit maximální státní podporu.

Tip: Zjistěte, kolik si můžete naspořit a kolik vám přidá stát.

3. Chci peníze zhodnotit na maximum

Investování je ideální cestou, jak prostředky zhodnocovat efektivně v delším časovém horizontu. I z malých investic může být za pár let částka, která vás příjemně překvapí. Jestli vám každý měsíc zbývá nějaká ta stokoruna, zkuste investovat pravidelně. Získáte tak peníze, kterými jednou třeba zaplatíte svým dětem kvalitní vzdělání nebo si díky nim splníte vlastní cíle a sny.

Na pravidelné investice vám stačí už 300 Kč měsíčně, ale jak to rozjedete, je jen na vás. K ničemu se nezavazujete − částku můžete měnit podle své aktuální finanční situace. Pravidelné investování můžete také kdykoli přerušit. Nebo investice odprodat − peníze pak budete mít na účtu během několika dní.  

Tip: Možností, kam investovat, je nespočet. Naši zkušení bankéři vám ochotně poradí a připraví vám investiční řešení na míru.

4. Chci si spořit peníze na stáří  

Kdo by se nechtěl mít v důchodu dobře? Jestli nechcete spoléhat jen na penzi od státu, ideálním řešením je Doplňkové penzijní spoření a k němu – aby vaše rezerva mohla růst víc − ještě Dlouhodobý investiční produkt.

V obou případech se jedná o produkty se zajímavým zhodnocením peněz. Kromě toho s nimi můžete využít i další výhody: odečty z daní a příspěvek státu, případně také od zaměstnavatele. Výsledný finanční „polštář“ vám může zajistit pohodové stáří.  

Tip: Podívejte se, o kolik si v důchodu můžete přilepšit díky „penzijku“ nebo „DIPu".

Jak vidíte, možností ke spoření je hned několik. Záleží jen na vás a vašich cílech, jakou cestu zvolíte. Na kterékoli z nich je ale nejdůležitější pravidelnost a vytrvalost. Po malých částkách si postupně vybudujete finanční rezervu, která bude stát zato. 

Pokračujte dále

Finanční plán ve 4 krocích

Přilepšete si aneb jak získat peníze navíc

Spoření s bonusem: Využijte „spořák“ na maximum