Finanční plán vám pomůže ukočírovat rozpočet

30. ledna 2024

6 minut

Máte pocit, že nic nemizí tak rychle jako peníze z vašeho účtu? Že ať děláte, co děláte, není z čeho spořit? Pomůže vám dobrý finanční plán. Budete překvapeni, jak to zabírá. 

Finanční plán je dobrý nejen na to, abyste každý měsíc vyšli s výplatou. Střednědobý plán vám pomůže naspořit třeba na dovolenou nebo na nové auto a s tím dlouhodobým se zajistíte na budoucnost. Kdo by nechtěl mít pohodové stáří a v důchodu si užívat všeho, co má rád.

Není to nic složitého.

Nebojte se, označení „finanční plán“ zní možná vznešeně, ale snadno si ho sestavíte, když zapojíte zdravý rozum. 

1. krok při tvorbě finančního plánu: Zjistěte, jak jste na tom 

Na začátku důkladně prozkoumejte svou finanční situaci a zhodnoťte ji. Ale upřímně. Žádné lakování na růžovo. Přehledně si sepište své příjmy a výdaje i své dluhy.

  • Ujasněte si, kolik každý měsíc utratíte za bydlení včetně energií, internetu a podobně. Jen pro zajímavost − Češi za bydlení v průměru zaplatí třetinu svých příjmů.
  • Další významnou oblastí výdajů každé domácnosti jsou potraviny. Průměrná útrata českých rodin za potraviny a nealkoholické nápoje se pohybuje kolem 16 %. Do této skupiny přihoďte i náklady za drogérii.
  • Důležitou skupinou nákladů jsou volnočasové aktivity. Patří sem nejen posilovna nebo kino, ale taky třeba návštěvy restaurací.
  • Máte-li hypotéky nebo třeba půjčky, sepište si všechny splátky. 

Pravidlo 50:30:20 vám pomůže nastavit výdaje

Až budete mít přehledně sepsané všechny své náklady, porovnejte je podle pravidla 50:30:20. To říká, že 50 % příjmů by mělo jít na nezbytné výdaje, jako jsou nájem, hypotéka, splátky půjček, poplatky za energie, jídlo a podobně, 30 % byste měli využít na věci, které vám dělají radost, třeba za restaurace a kavárny, divadla nebo koníčky, a 20 % byste si měli odkládat stranou.

Dobře vyladěný rozpočet vám ušetří spoustu peněz

Jestli vám vyjde, že pravidlo 50:30:20 zhruba dodržujete, výdaje vaší domácnosti jsou zdravé a vyvážené. Jestli ne, měli byste na tom zapracovat. Protože správně nastaveným rozpočtem můžete podle expertů ušetřit až 11 % příjmů

Tip: Spoustu dobrých rad, jak si dobře nastavit domácí rozpočet a ušetřit, najdete v Georgi ve svém mobilu. Podívejte se do Fit zóny. Kromě jiných užitečných informací tam najdete Finančního kouče. Je to digitální průvodce vašim finančním zdravím.

2. krok: Nastavte si finanční cíle

Jednoduše řečeno − zapřemýšlejte o svých plánech do budoucna. Základem je vědět, co chcete. Pak teprve je možné na tom začít pracovat. Plán může být výstup na Mount Everest, ale taky třeba nová indukční deska do kuchyně nebo dostatečná finanční rezerva. Deska a rezerva budou patřit ke krátkodobým cílům. Na Mount Everest si budete muset nejspíš šetřit trochu déle, takže patří k cílům střednědobým. Stejně jako třeba nové bydlení, což je samozřejmě cíl jako hrom. No a pak tu máme cíle dlouhodobé, třeba: „Chci se mít v důchodu dobře.“

Tip: Víte, že finanční rezerva, do které můžete sáhnout, „kdyby něco“, by měla podle odborníků pokrýt vaše výdaje alespoň na 3 měsíce? Ideálně na 6.

3. krok: Objevte správné nástroje na spoření

Je spousta možností, jak odkládat peníze na své plány. Jde o to vybrat pro každý cíl tu správnou cestu.

  • Na krátkodobé cíle můžete zvolit třeba spořicí účet. Peníze na „spořáku“ se vám budou zhodnocovat o úrok a budete je mít kdykoli po ruce. Když si nastavíte trvalý příkaz, na spoření nebudete muset myslet.
  • Pro střednědobé cíle se hodí třeba termínovaný vklad. Peníze tam uložíte na předem určenou dobu a na pevně stanovený úrok. 
  • Finanční rezervy na budoucnost, tedy na dobu, kdy už nebudete chtít pracovat, ale jen odpočívat, řešte penzijním spořením a investicemi

Tip: Znáte funkci „regulace zůstatku“? Máte ji v mobilním Georgi u svého běžného účtu – první možnost ve Funkcích. S regulací si můžete nastavit zůstatek k určitému datu. Co bude v ten den na účtu nad tento limit, se vám automaticky odešle na spořicí účet.

Moje (tedy vaše) plány

Ve Fit zóně ve svém mobilním Georgi objevíte úžasnou pomůcku, která je zcela zdarma. Jmenuje se Moje plány a je to služba zaměřená na spoření. Máte nějaký sen? Chcete si našetřit na svatbu, luxusní dovolenou nebo třeba na nové auto?

Se službou Moje plány dáte potřebnou částku postupně dohromady tak, že vás to bude bavit. Bude vás motivovat a posílat vám tipy, jak si odkládat peníze efektivně. Existují totiž různé vychytávky a Moje plány se o ně s vámi podělí. Za výrazné pokroky při plnění plánu vás odmění odznaky.

S touto službou si vytvoříte plán spoření a budete mít neustále přehled, jak se vám ho daří plnit. Když zapomenete poslat příspěvek, upozorní vás.

Podstatnou součástí spoření je motivace. Někdy je náročné si poctivě odkládat na vysněný cíl, když se zdá v nedohlednu. Moje plány vám budou připomínat, že se k němu blížíte. Možná pomalu, ale správnou cestou.

Jak to funguje?

  • Vyberete si jeden z předvolených plánů, nebo si vytvoříte svůj vlastní.
  • Plán si poté pojmenujete, vyplníte cílovou částku a termín splnění.
  • George vám spočítá, kolik byste si měli měsíčně spořit.
  • Na tuto částku si můžete nastavit trvalou platbu, nebo můžete posílat jednorázové příspěvky.
  • Pak už jen automaticky spoříte a těšíte se, až se váš sen naplní.

FIT zóna toho nabízí ještě mnohem víc

Chcete naplno využít všech funkcionalit, které George zdarma nabízí a zlepšit si tak finanční zdraví?

4. krok: Držte se, ať nesejdete ze správné cesty

Jedna věc je sestavit si plán a vykročit k jeho naplnění a druhá na této cestě vytrvat. Dobrou motivací je průběžně sledovat, jak vám peníze přibývají. Když si na spořicím účtu vytvoříte „obálky“ a pojmenujete je podle svých cílů, budete mít přehled, kolik už jste na každý z nich našetřili.

Se službou Moje plány je to stejné, navíc se můžete svými úspěchy kdykoli potěšit v mobilu. Peníze uložené na spořicím účtu nebo třeba na penzijku či v investicích jsou také chráněné před impulzivními nákupy. A ty dokážou udělat do domácího rozpočtu pořádnou díru…

Finanční plán by měl být běžnou součástí života. Není to nic těžkého, vážně. A kdybyste si přece jen nevěděli rady, přijďte na kteroukoli z našich poboček a probereme to. Od toho tu jsme.  

PS: Víte, že si schůzku na pobočce můžete objednat na čas, který vám bude vyhovovat?

Pokračujte dále

Jak funguje spořicí účet: Vsaďte na bezpečné a jednoduché spoření

Spoření s bonusem: Využijte „spořák“ na maximum

Jak na spoření dětem