Nebankovní půjčka, nebankovní půjčka bez registru vs. půjčka od banky: Rozdíly, o kterých se nemluví

25. září 2023

6 minut

Není půjčka jako půjčka. Zjistěte, na jaká úskalí můžete narazit při nabídce od nebankovní instituce. Sepsali jsme pro vás možné zádrhely, které nebankovní půjčky mívají.

Hlavní rozdíl mezi bankovní, nebankovní půjčkou a nebankovní půjčkou bez registru

To, jestli se jedná o bankovní, anebo nebankovní půjčku zjistíte nejrychleji tak, že se blíže podíváte na jejího poskytovatele. Zatímco bankovní půjčky poskytují banky, které musí mít bankovní licenci od České národní banky (ČNB), nebankovní půjčky nabízejí instituce, které sice také musí mít licenci, ale na poskytování spotřebitelského úvěru. Tyto nebankovní půjčky mají větší toleranci na zápisy v různých registrech dlužníků než banky, jsou však vykoupeny vyšší konečnou cenou půjčky (více se o tom rozepíšeme v článku).

Samostatnou kapitolou jsou nebankovní půjčky bez registru. Patří k těm nejrizikovějším na trhu a při schvalování úvěru nenahlížejí do registrů dlužníků. Znamená to tedy, že je vlastně nezajímá, jaké má kdo kde dluhy a jestli je zvládá splácet. Rychle se tak může stát, že vám taková půjčka bez registru přeroste přes hlavu. I proto se nebankovním půjčkám bez registru raději zcela vyhněte. Řešení, jak na to, najdete na konci článku.

Jak to že nebankovní půjčky bez registru stále existují?

Na trhu bohužel stále pracují společnosti, které si Zákon o spotřebitelském úvěru vykládají po svém. Píše se v něm totiž, že poskytovatel musí ověřit bonitu klienta, neříká však jak. Kvůli této skulince mohou nebankovní společnosti registry obcházet.

Jak si ověřit, že má poskytovatel nebankovní půjčky licenci

I přesto, že spotřebitelské úvěry mohou poskytovat pouze instituce s licencí, najdete na trhu také nabídky, které tento zákon obcházejí.

Při ověřování legálnosti nabídky vám může pomoci například tento seznam poskytovatelů nebankovních půjček s licencí od ČNB. Do kolonky název subjektu stačí napsat její jméno. Pokud ji v seznamu nenajdete, nemá tato nebankovní instituce licenci od ČNB, a tudíž nemá právo poskytovat spotřebitelské úvěry.

Nebankovní půjčky vás můžou vyjít draze

Další, na co si dát u nebankovních půjček pozor, jsou podmínky úvěru. To, že má nebankovní instituce licenci, ještě neznamená, že je pro vás její nabídka výhodná.

Kromě úroku se u nebankovní půjčky dívejte také na RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů. Pokud je úrok nízký, ale RPSN vysoké, znamená to, že zaplatíte nemalé peníze na poplatcích. A právě poplatky bývají u nebankovních půjček kamenem úrazu: poplatek za snížení/zvýšení splátky, poplatek za odložení platby, poplatek za prodlevu z platby, zkrátka poplatek za jakékoliv porušení smlouvy.

Další, na co si dát u nebankovní půjčky pozor, je délka splácení. Klidně se může stát, že vaše půjčka nebude mít omezenou dobu, a tak po vás bude moci nebankovní instituce chtít další splátky vlastně kdykoliv.

Nebankovní půjčky: Pozor na podnikatelské půjčky

Ve světě půjček můžete narazit také na „oblíbené“ podnikatelské půjčky. S vidinou rychlé půjčky poskytovatel žadatele lehce přesvědčí, ať si sjedná živnost a na tu pak podnikatelský úvěr. Tato praktika je však pro spotřebitele velice riziková i z toho důvodu, že ze strany zákona není chráněn tak, jako u spotřebitelského úvěru.

Spotřebitelský vs. podnikatelský úvěr

Spotřebitelský úvěr podléhá Zákonu o spotřebitelském úvěru, u podnikatelského úvěru žádný takový zákon nenajdeme. Řídí se pouze obecní úpravou v Občanském zákoníku. Jedním z důvodů, proč se nebankovní instituce uchylují k nabízení tohoto typu půjčky i běžným nepodnikatelským subjektům je, že u podnikatelského úvěru jeho poskytovatel nemusí prověřovat bonitu žadatele.

Místo nebankovní půjčky zkuste konsolidace půjček

Pokud přemýšlíte, jak dostat své finanční závazky pod kontrolu, tak zvažte i jiné možnosti než nebankovní půjčku anebo podnikatelský úvěr. U obou se vám tato dočasná pomoc může totiž výrazně prodražit.

Konsolidace půjček je řešení, díky kterému sloučíte všechny vaše půjčky do jedné. Konsolidace půjček má hned několik výhod:

  • Splátky platíte jednou měsíčně
  • Splátky platíte v jeden den
  • Splátky platíte na jeden účet
  • V konečném důsledku můžete zaplatit méně, než kdybyste platili každou půjčku zvlášť

Další možnou výhodou konsolidace půjček je možnost prodloužení doby splácení, čímž se vám měsíční splátky sníží a váš rozpočet nebude tak napjatý. Na nebankovní půjčky tedy pozor a když už, tak si nebankovku pořádně prověřte. Kvůli půjčce si živnost rozhodně nezakládejte a když si chcete život zjednodušit, řešením je konsolidace.

Přerostly vám nebankovní půjčky bez registru přes hlavu? Řekněte si o pomoc

V případě, že jste se nechali nalákat na různé nabídky nebankovních půjček bez registru, nezoufejte, existuje řešení. Můžete se obrátit na naše bankéře, kteří vám poradí, jak se s danou situací co nejlépe vypořádat. Další možností je kontaktovat sdružení a organizace, které se dluhovou problematikou zajímají a vědí, jak vám pomoct.

Pokračujte dále

9 pravidel pro zdravou půjčku

5krát NE půjčce od lichváře ihned na ruku

Zneužití cizího OP na půjčku