Vyrazte na dovolenou v klidu aneb jak vybrat vhodné cestovní pojištění

24. dubna 2024

5 minut

Doba dovolených je v plném proudu, ale možná ještě váháte, jak si správně vybrat cestovní pojištění. Pomůžeme vám zorientovat se v záplavě nabídek tak, aby vás pojištění krylo v případě úrazu i odcizení zavazadel. Dovolenou si pak užijete v klidu, cestovko se o vás totiž postará. Přečtěte si, jaké si nastavit limity, kdy pojištění sjednat a co od něj očekávat. 

Jak vybrat cestovní pojištění: Kdy stačí před cestou a kdy vsadit na dlouhodobé pojištění

Na dovolenou mimo republiku vyráží velká část Čechů. Přesto pořád téměř pětina z nich vyjíždí do zahraničí bez sjednaného cestovního pojištění.

To i přesto, že každý úraz nebo nemoc, způsobená škoda v zahraničí, může vyluftovat peněženku během chvilky.

Přitom správně sjednané cestovní pojištění většinu starostí vyřeší a vy se na dovolené můžete plně věnovat příjemnějším aktivitám. Takže otázka nezní, jestli si cestovko uzavřít, ale kdy ho sjednat.

Cestovní pojištění od České spořitelny má tu výhodu, že si ho můžete sjednat klidně až v den odjezdu na dovolenou. Začíná vás totiž chránit okamžitě od první minuty od vyřízení.
Nemusíte kvůli tomu ani nikam chodit. Pohodlně si totiž cestovní pojištění sjednáte online přímo v Georgi v záložce Extra.

Pozor si dejte v případě, že si chcete pojistit například storno zájezdu, ubytování nebo letenky.

Aby vám pojištění pokrylo i případné storno zájezdu, letenky nebo ubytování, je důležité si ho sjednat předem.  V případě jednorázového cestovka si můžete sjednat pojištění storna až do 7 dnů od nákupu zájezdu a dalších cestovních služeb.
U cestovního pojištění k účtu ve variantě Maxi, se storno vztahuje na všechny cestovní služby zakoupené až po sjednání cestovka.

Tip: Co se vám může vymstít je sjednání pojištění ex post. Tedy až potom, co se vám v zahraniční něco stane. V takovém případě, kdy pojištění sjednáte až dodatečně, se totiž dopouštíte pojistného podvodu. Pojišťovna vám v takovém případě samozřejmě žádné peníze nevyplatí.

Jednorázové cestovní pojištění se hodí v případě, že vyrazíte do zahraničí klasicky jednou ročně na týden a zbytek volných dní trávíte v Česku.

Dlouhodobé cestovní pojištění pak platí na neomezený počet cest do celého světa. Sjednáte si ho stejně snadno, ale stačí to jednou a už na něj před každou cestou nemusíte myslet a trávit čas opakovaným sjednáváním.

Proč si dlouhodobé cestovko sjednat? Cestovní pojištění k účtu se vyplatí, pokud strávíte v zahraničí víc jak 2 týdny v roce. I vaše rodina s vámi může být spolupojištěná na neomezený počet výjezdů, a to i když cestuje každý zvlášť. Cenově se vám vyplatí více než jednorázové pojištění. Jen za 80 Kč měsíčně pojistíte 2 dospělé a až 3 děti do 18 let na neomezeně cest kdykoli během roku..

Jak dlouhou cestu vám dlouhodobé cestovní pojištění kryje? Při každém výjezdu do zahraničí jste pojištěni po dobu až 90 dnů. Platí to jak pro rekreační pobyty, tak pro pracovní cesty. 

Jaké pojistné limity do zahraničí si vybrat: Léčebné výlohy volte co nejvyšší

Při výběru cestovního pojištění narazíte na důležitý údaj, a tím jsou pojistné limity. Nejdůležitější součástí cestovka jsou léčebné výlohy. Tam patří náklady na ošetření, léky, převoz do nemocnice, zásah horské služby, operaci nebo hospitalizaci.

A to jsou všechno položky, které se snadno v zahraničí vyšplhají na milionové částky. Proto se obecně doporučuje u léčebných výloh nastavit limity plnění alespoň na 1,5 milionu korun. Jakmile se ale jedná o aktivnější dovolenou u moře nebo v horách, je lepší zvednout limit minimálně na 2 miliony korun.

U České spořitelny máte limit plnění léčebných výloh nastavený na 5 milionů korun v případě cest po Evropě. Můžete si zvolit nejvyšší možné limity sjednáním varianty Svět. Ta zahrnuje léčebné výlohy pro celý svět včetně Evropy až do výše 15 milionů korun.

Cestovko a pojištění odpovědnosti v jednom: Buďte v klidu i když něco rozbijete

Do cestovního pojištění nespadá jen pojištění léčebných výloh, další podstatnou součástí je pojištění odpovědnosti v zahraničí. To je automaticky zahrnuté v každém cestovním pojištění od České spořitelny.

Proč se bez pojištění odpovědnosti nevyplatí jezdit do zahraničí? Stačí jen chvilka nepozornosti, kdy omylem něco rozbijete, nebo způsobíte škodu na zdraví cizímu člověku, který se bude soudně domáhat i ušlé mzdy. Bez pojistky vás pak taková zbrklost může vyjít dost draho.

Kdy se vám pojištění odpovědnosti v zahraničí hodí?

  • Při procházce městem zavadíte o kolemjdoucího a shodíte mu drahý mobil nebo foťák.
  • V obchodě batohem zavadíte o drahou vázu.
  • Děti při hře shodí na zem lampičku v hotelovém pokoji.
  • Na sjezdovce srazíte jiného lyžaře.

Nečekaných situací může nastat spousta. Ale vy na ně se správným cestovním pojištěním nemusíte vůbec myslet. V případě škody na majetku nebo na zdraví jiné osobě za vás pojišťovna uhradí až 5 milionů korun i včetně soudních výloh.

Před odjezdem do zahraničí si všechny důležité dokumenty uschovejte do Datatrezoru a mějte je tak kdykoliv k dispozici. 

Cestovní pojištění a sport: na co si dát pozor

Chcete si užít aktivní dovolenou, kde plánujete vyzkoušet nové sporty jako třeba surfování, ferraty nebo potápění? Pak si určitě zkontrolujte, jaké aktivity vaše cestovní pojištění kryje.

Pojištění sportů bývá k dispozici buď jako služba navíc, nebo je v cestovním pojištěné zahrnutá, ale vztahuje se na pevně daný výčet sportů s různými podmínkami. Určitě si dejte pozor na to, abyste v případě nehody, úrazu nebo při způsobení škody jiné osobě nebyli pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. V takovém případě totiž z pojištění neuvidíte ani korunu. 

Víte, kolik stojí běžný převoz zraněného lyžaře na zahraničních sjezdovkách? Ve Francii kolem 700 eur. A ve Švýcarsku si připravte až 1 000 eur. Přečtěte si, jaké další náklady pojištění pokryje a jak funguje asistenční služba

Cestovní pojištění k účtu od Spořky automaticky zahrnuje například tyto sporty:

  • Vysokohorskou turistiku až do výšky 5 tisíc m. n. m.
  • Via Ferraty až do typu C
  • Lyžování a snowboarding na vyznačených trasách
  • Jízdu na vodním skútru
  • Vodní lyžování
  • Jízdu na koni

Co když ale na dovolené chystáte skočit třeba bungee jumping nebo si chcete vyzkoušet tandemový seskok s padákem? Jde vůbec takové adrenalinové aktivity pojistit? Pojištění rizikových sportů obvykle bývá dražší, a ne každá pojišťovna ho nabízí. A většinou také musíte uzavřít samostatné pojištění na extrémní sporty.

Pokud si ve Spořce vyberete cestovní pojištění k účtu ve variantě Maxi, na bungee jumping vás pojistíme automaticky. 

Vyrazte na dovolenou v klidu sami nebo s celou rodinou. V každé situaci vám kryjeme záda.

Cestovní pojištění navíc sjednáte během chvilky online v Georgi

 

Pokračujte dále

Cestovní pojištění a zimní sporty: Dovolená bez obav

Přehled základních typů pojištění

Pojistka na blbost: Kde všude vám kryje záda