Odklad splátek hypotéky: Je to opravdu nejlepší řešení?

25. června 2024

5 minut    

Odložit splátky hypotéky nebo neodložit? Podle posledního průzkumu CBA by 29 % dlužníků (tázaných v průzkumu) v případě problémů se schopností splácet zkusilo požádat o odklad splátek. Jak takový odklad splátek funguje u hypotéky?

Odklad splátek hypotéky: Co to znamená

Pokud se dostanete do finančních problémů, může pro vás odklad splátek znít jako ideální řešení. Mějte ale na paměti, že odklad znamená jen to, že si splácení určité dlužné částky posunete na později – odklad splátek hypotéky neznamená, že vám poskytovatel dluh odpustí. Proto o odkladu splátek uvažujte svědomitě, aby vás splácení v budoucnu nezatížilo ještě víc.

Jak funguje odklad splátek hypotéky?

Banka může odklad splátek schválit, ale také nemusí.

V případě, že vám banka odklad splátek schválí, dohodne se s vámi na způsobu dalšího splácení a změny potvrdíte podpisem dodatku k úvěru.

Při odkladu splátek mohou nastat tyto varianty:

  • Zůstane vám zachována původní výše splátky, ale dojde k prodloužení termínu splatnosti úvěru.
  • Termín splatnosti úvěru zůstane zachován, ale budete mít novou zvýšenou splátku.
  • Původní splátka úvěru zůstane zachována, ale jen do konce platnosti stávající úrokové sazby. Výše splátky se změní až při následujícím refixu (změně úrokové sazby na další fixační období). Termín splatnosti úvěru zůstane zachován. Pozor, tuto variantu nelze využít v posledním období platnosti fixace úrokové sazby.

Pokud se pro odklad splátek hypotéky rozhodnete, myslete na to, že:

  • Odklad splátek hypotéky vyřeší vaše potíže se splácením opravdu jen dočasně.
  • Budete mít záznam v úvěrových registrech. Ten pak signalizuje poskytovatelům půjček, že můžete mít potíže se splácením, a tím pádem bude vyřízení další půjčky složitější, sníží se vám tím šance i na případné refinancování hypotéky.

Pokud máte hypotéku ve Spořce, můžete využít službu Variabilita splátek. Při splnění jejích pravidel vám nehrozí negativní záznam v úvěrových registrech

Odklad splátek hypotéky: Existuje jiné řešení?

Dostali jste se do složité životní situace a nevíte, jestli budete schopni hypotéku splácet? Co nejdříve o tom informujte svého poskytovatele bankovního úvěru. Společně určitě najdete to nejlepší řešení.

Jaké jsou další možnosti kromě odkladu splátek:

  • Požádejte o snížení splátek hypotéky – poskytovatel hypotečního úvěru upraví měsíční splátky tak, abyste byli schopni hypotéku i nadále splácet.
  • Zkuste se informovat také o možnosti prodloužení splatnosti hypotéky – tím se vám sníží měsíční splátky.

Hypotéka je závazek mnohdy i na celý život. Proto není od věci už na začátku myslet i na nečekané situace. Více se dočtete, v článku Pojištění hypotéky pro případ, že se něco nepovede.

Pokračujte dále

Variabilita splátek hypotéky: Zadní vrátka, o kterých je dobré vědět

Co dělat, když vám končí fixace. Je refinancování hypotéky to nejlepší řešení?

Hypotéka a životní změny: Co vzít do úvahy, než požádáte o hypotéku?