Alternativní bydlení na hypotéku? Jde to! A získáte ji nejen na mobilní dům

18. června 2024

5 minut    

Celosvětový fenomén „Tiny House“ neboli malých domků se nevyhýbá ani Česku. Vysoké ceny nemovitostí nahrávají výstavbě alternativního bydlení. Lidé se častěji zajímají o mobilní domy, bydlení v “kontejneru” nebo v hausbótu. Získáte ale hypotéku na takový „dům“?

Získám hypotéku na bydlení v mobilním domě? Ano, ale...

Každý 7. rodinný dům, který se dnes v ČR postaví, je ze dřeva. Chcete, aby jeden z nich patřil i vám? Pak vás jistě potěší, že hypoteční úvěr můžete získat i na dřevostavbu nebo montovaný dům. Jedinou podmínkou je, že ho musí postavit firma, která je členem Asociace dodavatelů montovaných domů. K hypotéce přitom nepotřebujete ani žádnou další nemovitost jako zástavu.

Kromě dřevostaveb jsou také čím dál oblíbenější mobilní domy a kontejnerové bydlení. Mobilní dům (nebo také mobilheim či mobilhome) můžeme rozdělit na 2 typy:

Ty skutečné mobilní domy, které mají opravdu kola

Můžete si je zapřáhnout za auto a odvézt prakticky kdekoliv. K výstavbě nepotřebujete stavební povolení ani ohlášení. Počítejte ale s tím, že si na takový mobilní dům nemůžete vzít hypotéku a nemůžete na něj nahlásit ani trvalé bydliště.

Mobilní dům, který nemá kola, stojí na patkách, nebo má skutečné základy

Ve své podstatě už to není mobilní dům jako takový – nemá kola, proto není mobilní. Dostanete jej ale kompletně sestavený na klíč od výrobce. Na takový alternativní dům hypotéku dostanete, ale většina bank vyžaduje, aby byl mobilní dům pevně ukotvený k zemi. S tím se pojí vyřízení stavebního ohlášení, se kterým získáte evidenční číslo a můžete si zde nahlásit i trvalé bydliště. Získáte tak prakticky stejnou hypotéku na dům jako v případě, že byste se rozhodli si vzít úvěr na stavbu klasického zděného domu.

Mobilní dům láká především svou mnohonásobně nižší cenou oproti klasickým novostavbám. A pokud si vyberete mobilní dům, který má firma skladem, může být jeho koupě prakticky stejně jednoduchá jako týdenní nákup potravin. Při realizaci mobilního domu na klíč v něm dostanete dokonce i vybavení v podobě kuchyňské linky a kompletně připravené koupelny.

Bije vaše srdce pro ekologii? Pak vás potěší fakt, že mobilní dům většinou je. Nově nabízíme speciální Hypotéku pro budoucnost na financování ekologického bydlení. Ušetříte na poplatcích, a navíc můžete získat i státní dotace.

Na které typy alternativního bydlení hypotéku nedostanete?

Sníte o bydlení v hliněné jurtě nebo v maringotce? Pak se budete muset poohlédnout po jiném způsobu financování.

Většina bank vám totiž neposkytne klasickou hypotéku na dům na následující typy bydlení:

  • hausbót
  • karavan
  • maringotka
  • vyřazené letadlo
  • vlakový vagón
  • bydlení v jurtě
  • mobilní dům s podvozkem

Jak na financování skutečného mobilního domu?

Pokud chcete bydlet v přívěsu nebo třeba na obytné lodi, budete si muset vzít klasickou půjčku. Jestli máte možnost ručit nemovitostí (klidně i od rodičů), určitě se vyplatí Americká hypotéka.

Pokračujte dále

Hypotéka na rekreační objekt: Na chatu, chalupu nebo zahradu

Jak na hypotéku na pozemek a stavbu domu svépomocí?

Hypotéka na družstevní byt: Co je dobré vědět?