Jak funguje spořicí účet: Vsaďte na bezpečné a jednoduché spoření

22. května 2023

6 minut

Spořicí účty rozhodně nepatří do starého železa. V současné situaci naopak představují ideální možnost, jak si vytvořit potřebnou finanční rezervu pro nenadálé výdaje nebo další potřeby. Zájem o spoření neustále roste, především díky výhodným úrokovým sazbám i snadnému založení spořicího účtu. Přečtěte si, jak funguje spořicí účet a jaké výhody nabízí. 

Jak si vytvořit finanční rezervu na spořicím účtu

Nejčastěji využíváme spořicí účet právě na tvorbu finanční rezervy. Spořicí účet pak funguje jako virtuální prasátko, do kterého ukládáte pravidelně určitou částku. Výhodou je naprostá flexibilita. Jeden měsíc můžete uložit několik tisíc, jindy vám na spoření zůstane jen pár stovek.

Jestli hned nezvládnete ukládat stále stejnou částku, naučte se na spořicí účet každý měsíc poslat alespoň nějaké prostředky. Důležitá na začátku není ani tak odkládaná částka, ale pravidelnost.

Ideální je naučit se odkládat peníze na spořicí účet hned poté, co zaplatíte všechny povinné výdaje (nájem, energie, jídlo, dětem kroužky atd.)

Tím, že finance „uklidíte“ na spořicí účet, vás nebude tolik lákat je utratit. Zároveň je v případě nečekaných výdajů snadno získáte zpět.

Věděli jste, že ideální výše finanční rezervy se pohybuje v rozmezí tří až šesti měsíčních příjmů? Jen pětině Čechů pokryjí úspory tříměsíční výpadek příjmů. A pouhých 13 % Čechů zvládne žít bez pravidelné výplaty 6 měsíců, tak aby pokryli běžné výdaje domácnosti. 

I když střádáte od nuly, tvorba finanční rezervy vás nemusí děsit. Začínejte s malými cíli a postupně částku navyšujte. Udělejte si audit svých výdajů. Určitě zjistíte, že za něco utrácíte zbytečně. Ušetřené peníze pak můžete rovnou přesunout na spořicí účet. I z malých částek vytvoříte během několika měsíců slušný finanční polštář. 

Ukládejte si stranou ze začátku klidně jen pár stovek. Časem se můžete dopracovat k doporučení odložit si na spoření každý měsíc 10-20 % ze svých příjmů. Pokud například vyděláte 30 000 Kč a stranou si dáte 3 000 Kč každý měsíc, za rok si nastřádáte 36 000 Kč. To je ušetřená stovka denně.

Tipy, jak si snadno tvořit finanční rezervu

  • Nečekejte na vyšší příjmy – začněte spořit hned. Nečekejte, až vám v práci přidají. Radši odložte stranou menší částku než žádnou.
  • Odkládejte si průběžně – všechny volné peníze odkládejte na spořicí účet. Nebude vás tolik lákat je utratit.
  • Finanční dary převeďte rovnou na „spořák“ – dostali jste peníze k narozeninám nebo k jiné příležitosti? Uložte si je na spořicí účet.
  • Ušetřené peníze si uložte – rozmysleli jste si nákup nových bot nebo počítačové hry? Ušetřené peníze si uložte na spořicí účet, ať vás neláká je utratit za něco, co nutně nepotřebujete.
  • Z větších výdajů se naučte odkrajovat část na spořicí účet – pořídili jste si nový mobil nebo třeba výbavu na turistiku? Naučte se z výdajů odložit například 10 % na spořicí účet. I drobné částky se postupně nastřádají a během měsíce vytvoří slušnou hromádku.

Tip: Spočítejte si jednoduše, kolik uspoříte. S kalkulačkou spořicího účtu to jde snadno. Nastavte si, jakou částku chcete ukládat a jak dlouho budete spořit. K nastřádané částce se vám rovnou přičte také úrok.

Spoření s bonusem: Jak se spořicí účet úročí

Na rozdíl od běžného účtu nabízí spořicí účet atraktivnější úrok. U České spořitelny můžete získat bonusovou úrokovou sazbu až 5 %.

Takto výhodně úročíme všechny vklady až do výše 200 000 Kč. Vklady úročíme složeným úročením. To znamená, že částku do 200 000 zhodnotíme až 5 % a zůstatek nad tuto částku úročíme sazbou 0,01 %.

Úroky se pak na účet připisují vždy na začátku následujícího měsíce. Takže pokud začnete spořit a investovat například v průběhu května, úroky vám na účet dorazí v červnu. Tedy vždy s měsíčním odstupem.

Výnosy z úroků podléhají srážkové dani ve výši 15 %. O daně se ale nijak starat nemusíte. Na účet vám vždy dorazí už zdaněná částka. 

Tip: Zapněte si v Georgi funkci Platím a spořím. Nemusíte se nijak omezovat a přitom si pohodlně tvoříte finanční rezervu na spořícím účtu.

Peníze neustále k dispozici a další výhody spořicího účtu

Jednou z hlavních výhod spořicího účtu je vysoká flexibilita. Peníze máte kdykoli k dispozici. Rozbitá pračka nebo neplánovaná oprava auta vás nerozhodí. Jakékoli nečekané výdaje snadno vyřešíte. Peníze na spořicím účtu si totiž jednoduše převedete na jakýkoli běžný účet a můžete s nimi libovolně nakládat.

Jaké další výhody spořicí účet nabízí: 

  • Za vedení účtu nic neplatíte – založení i vedení účtu je ve Spořce zcela zdarma.
  • Nepotřebujete žádný minimální vklad – spořicí účet nevyžaduje žádný minimální vklad ani zůstatek. Klidně na něj pro začátek vložte stovku.
  • Peníze na spořicím účtu jsou pojištěné – nemusíte se bát, že o peníze přijdete. Všechny vklady jsou ze zákona pojištěné až do výše 100 000 EUR. 

Věděli jste, že určitou formou spořicího účtu je také termínovaný vklad? Ten zpravidla nabízí ještě vyšší úrok, ale peníze na něj ukládáte na předem stanovenou dobu. Po dobu trvání vkladu se k penězům nedostanete. U České spořitelny vám na termínovaném vkladu ale umožníme vybrat až 25 % jistiny i mimo den splatnosti. Jinak jsou na termínovaném vkladu peníze uložené na pevně dané období bez možnosti s nimi manipulovat.

Co potřebuji k založení spořicího účtu

Spořicí účet si můžete založit na kterékoli pobočce České spořitelny, bude vám stačit jen doklad totožnosti. Účet si můžete i jednoduše na pár kliknutí založit online v internetovém bankovnictví George.

Spořicí účet můžete začít naplno využívat ihned po založení. Je jen na vás, jak často budete peníze na účet posílat nebo je naopak vybírat. Všechny pohyby na spořicím účtu uvidíte přímo v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikace George. Své finance tak máte vždy pod kontrolou. 

Nenechávejte nic náhodě. Začněte si tvořit finanční rezervu ještě dnes.

Pokračujte dále

Jak spořit na budoucnost i nečekané situace

Spoření s bonusem: Využijte „spořák“ na maximum

Spořicí účet a úroky