Manipulace: současný trend mezi podvodníky. Jak se před nimi bránit?

Vyhrožování, lhaní nebo láskyplné tokání na internetu. To všechno jsou dnes taktiky, kterými se podvodníci snaží dostat k vašim penězům. Poznáte, kdy jste manipulováni?

Podvodníci se dnes mohou stát kýmkoli, na vše mají techniku. Komunikují prostřednictvím internetu, telefonu i chatu a spolupracují ve skupinách, ve kterých hrají různé role. Jejich hlavní taktikou je promyšlená manipulace a různé psychologické triky, kterými útočí přímo na vaše emoce. Zejména vyvolávají strach, pocit zamilovanosti, touhu po zbohatnutí. Kdo zažil manipulativní útok, ví, jak těžké je situaci zvládnout. Manipulátoři věnují svému „zákazníkovi“, „milence“ nebo třeba „investorovi” spoustu času. Lžou a omotávají si svou oběť postupně kolem prstu. Když takového člověka pak varuje banka, oběť manipulace už jí většinou nevěří a peníze pod vlivem manipulativní hry stejně pošle do nesprávných rukou.

Mezi tři nejčastější manipulativní techniky patří:

  1. Manipulátor vyvolává pocit zamilovanosti nebo přátelství:
    Této technice, která se objevuje například na sociálních sítích, ale i na seznamkách, se říká Love scam. Podvodník si vytvoří falešnou identitu, kterou je schopen doložit fotkami i videi, ale hlavně srdceryvným příběhem. Naváže s vámi online vztah a nakonec vás přiměje k zaslání financí. Nejprve třeba jen drobných na „letenku“, aby vás mohl konečně navštívit, pak se ale objeví komplikace a peněz je třeba víc a víc. Vše končí tím, že přijdete o své úspory, ale svého online „přítele“, nikdy neuvidíte.

    Jak se bránit „romantické manipulaci?
    1. Ověřujte si na sítích velice detailně, jak se k vám člověk, který se vám dvoří, vlastně dostal.
    2. Zeptejte se přátel, kdo to je, znají ho/ji? Hledejte ještě jiné důkazy o tom, že tento člověk skutečně nemá falešnou identitu.
    3. Netajte nikdy tento romantický příběh z internetu a svěřte se svým blízkým. Poraďte se s více lidmi, kamarády, rodinou. Beze studu mluvte o tom, že po vás někdo „ze sítí“ chce peníze a vy ho asi milujete. Může se to stát každému.
       
  2. Manipulátor vás děsí po telefonu, tvrdí, že přijdete o peníze:
    Praktika, při které probíhá manipulace po telefonu, které se odborně říká “vishing”. Telefonicky se vám ozve údajný bankéř, policista, zástupce bezpečnostního oddělení či bankovní asociace, který vám oznamuje, že můžete přijít o peníze. Tvrdí, že někdo si na vaše jméno zkouší vzít úvěr nebo že vám někdo napadl účet a je potřeba rychle jednat. Vše zní velmi seriózně a naléhavě, podvodníci si střídají i role, aby zdůraznili vážnost situace. Pro záchranu peněz přeci stačí tak málo! Zaslat je na „bezpečný“ účet nebo vložit do bankomatu, přes který na „bezpečný“ účet doputují. Pokud podlehnete, své peníze bohužel už neuvidíte, „bezpečný“ účet byl účet podvodníků.

    Jak poznáte falešný telefonát?
    1. Volající tvrdí, že je z banky nebo od policie, a nutí vás převést peníze na „bezpečný účet“ nebo vložit do „bezpečného bankomatu“.
    2. Chce po vás, abyste situaci zatajili před blízkými a svým okolím, abyste lhali své bance. 
    3. Během telefonátu cítíte nátlak, spěch.
       
  3. Manipulátoři vyvolávají vidinu rychlého a snadného zbohatnutí:
    Nabídky investování pod hlavičkou velkých firem nebo známých osobností či investice do kryptoměn, vše ale s vidinou až příliš výhodného zhodnocení. Přesně takhle začínají investiční podvody. Jak probíhají detailně, jak je poznat a jak se proti nim bránit si můžete přečíst zde.