Vzhledem k tíživé humanitární situaci na Ukrajině a související uprchlické krizi v této chvíli Česká spořitelna umožňuje příchozím lidem z této země pro založení účtu pouze cestovní pas s vlepeným speciálním dlouhodobým vízem za účelem strpění, vydávaným cizineckou policií na dobu max. jednoho roku.

Spořitelna zároveň intenzivně analyzuje dopady ukrajinské krize a připravuje další formy pomoci lidem zasaženým válečným konfliktem na Ukrajině, stejně tak pomoc firmám a průmyslu, které postihnou ekonomické dopady tohoto konfliktu.

Příchozí klienti z Ukrajiny získají osobní účet Plus bez nutnosti splňovat podmínky pro jeho vedení zdarma nebo za zvýhodněných podmínek. S účtem klienti automaticky získávají bezplatně:

  • možnost získat dvě platební karty;
  • možnost využívat účet v cizí měně;
  • digitální bankovnictví George (dostupnost bankovnictví a klientské podpory v režimu 24/7);
  • úrokovou sazbu na spořicím účtu 1,5 % do limitu 200 000 Kč;
  • možnost platit mobilním zařízením pomocí služby Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay;
  • neomezený počet virtuálních karet pro placení na internetu nebo u obchodníků v kamenných obchodech.

Klienti z Ukrajiny navíc nemusí čekat na doručení platební karty (standardní doba doručení je 5-7 pracovních dnů), ale ihned si mohou v bankovnictví George vytvořit virtuální platební kartu a začít s ní platit na internetu nebo si ji nahrát do mobilní peněženky (např. Google Pay či Apple Pay) a mít možnost s ní platit v obchodech, stejně tak vybírat hotovost z bezkontaktních bankomatů.

Česká spořitelna již minulý víkend zrušila poplatky za veškeré platby individuálních i firemních klientů z/do ukrajinských bank, stejně tak poplatky za výběr ukrajinskými platebními kartami z bankomatů České spořitelny.

Nadace České spořitelny před pár dny darovala 10 milionů korun na sbírková konta organizací Charita Česká republika a Člověk v tísni a věnovala dalších 5 milionů korun na sbírku Paměť národa. Právě s neziskovou organizací Post Bellum / Paměť národa spustila Spořitelna kampaň, která vyzývá k finanční podpoře Ukrajiny na Ukrajina.pametnaroda.cz. Sbírková kampaň podpořená televizním spotem „Dnes jsme #silnější, dnes pomáháme“, poběží celý březen místo dosud naplánovaných reklamních kampaní v televizi a on-line médiích.

„V rámci okamžité pomoci jsme podpořili 10 miliony korun sbírky Člověka v tísni a Charity České republiky, nyní posíláme další finanční podporu ve výši 5 milionů korun na sbírku Paměti národa. Jsme také v kontaktu s organizacemi, mapujeme s nimi situaci a jednáme o tom, jak podpořit ukrajinské rodiny a hlavně jejich děti v integraci do společnosti a přístupu ke vzdělání v České republice,“ říká Dana Petrova, ředitelka Nadace České spořitelny.  
 

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS 
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: fhruby@csas.cz
E-mail: tiskovecentrum@csas.cz    
                                                                    

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti retailových i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George má 1,8 milionu uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.