Kreditní karta funguje jako bezúročná půjčka. Návod, jak na to

31. července 2023

5 minut

Bezúročná půjčka není utopie. Můžete ji mít i vy, a to díky kreditní kartě. Aby to však fungovalo, musíte dodržovat konkrétní pravidla.

Češi si cestu ke kreditním kartám stále hledají a postupně se zájem o ně zvyšuje. Jenom v roce 2022 si v České Spořitelně sjednalo kreditní kartu o 31 % více zákazníků než v roce 2021. Důvodů je několik.

Co je to kreditní karta

Kreditní karta vypadá jako klasická platební karta. Na rozdíl od debetní karty (ta k běžnému účtu, na který vám chodí výplata) z ní nečerpáte vlastní peníze, ale peníze banky. 

S bankou si při sjednání kreditní karty nastavíte předběžný limit, který můžete čerpat kdykoliv a odkudkoliv. Tento limit je vám i po jeho splacení stále po ruce, nemusíte chodit do banky a žádat o jeho opětovnou aktivaci.

Výhody kreditní karty

  • Bezpečná rezerva na cesty – peníze máte kdykoliv k dispozici a v případě ztráty vám nehrozí odcizení peněz z vašeho běžného účtu.
  • Používáte peníze banky – při skládání depozitu například na zapůjčení auta vám autopůjčovna blokuje na kartě peníze banky, váš běžný účet zůstává nedotknutý.
  • Výhodná bezúročná půjčka – když splácíte včas, máte peníze na kartě bez úroku.
  • Odměna za platby kartou – za placení kreditní kartou na internetu a v zahraničí dostanete u České spořitelny nazpět až 350 Kč měsíčně, 1 % z každé platby. A když si aktivujete Moneyback, můžete čerpat slevy u vybraných obchodníků.

Jak na bezúročnou půjčku pomocí kreditní karty

Pokud chcete peníze banky využívat bezúročně, postačí si hlídat tzv. bezúročné období. To má každá banka jiné. U České spořitelny máte na splacení kreditky bez úroků jedno z nejdelších období na trhu, a to až 55 dnů.

Postačí jen splatit dlužnou částku na kreditní kartě včas a na úrocích nezaplatíte vůbec nic. Opakujeme, u České spořitelny na to máte 55 dnů.

Tip, jak bezúročnou půjčku platit včas

Aby byla vaše půjčka opravdu bezúročná, nastavte si na svém mobilu či v kalendáři připomínku, že se bezúročné období blíží ke konci. Tak na splacení kreditní karty nezapomenete a nebudete platit zbytečné úroky navíc.

Nedejte se zlákat na pofiderní nabídky bezúročných půjček

Kreditní karta je vlastně druh revolvingového úvěru, tedy krátkodobého spotřebitelského úvěru, který se automaticky obnovuje bez opětovného sjednávání. Právě kreditní karta je na trhu jedinou možností pro získání bezúročné půjčky (při splacení v rozmezí bezúročného období), kterou můžete získat u té samé instituce opakovaně.

Při hledání bezúročné půjčky narazíte na internetu na mnoho možností, obvykle se však jedná o nabídku pouze pro první bezúročnou půjčku, kterou musíte splatit ve velmi brzkém termínu (například 14 dnů). Další půjčky jsou už s úrokem a vysokými poplatky.

Tip: Pokud tedy půjčku, tak raději férovou, nedejte se zlákat na krátkodobé dobře znějící přísliby. Zjistěte, jak by měla vypadat fér půjčka.

Pokračujte dále

Výhody kreditních karet. Na tyto mýty zapomeňte

Debetní a kreditní karta: V čem je rozdíl?

Kontokorent: Okamžitá rezerva po ruce, když je potřeba