Platba na telefonní číslo

18. července 2024

5 minut

„Moje číslo účtu? Nepotřebuješ. Pošli mi peníze na číslo mobilu.“ Možná to zní podivně, ale už je to běžná praxe u některých bank.

Abyste dnes mohli někomu poslat peníze, musíte znát jeho účet. To už ale neplatí, nyní stačí telefonní číslo a chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS. 

Jak poslat peníze na účet bez účtu

Je to velmi jednoduché a pohodlné. Ve svém mobilním internetovém bankovnictví zadáte telefonní číslo příjemce platby. Nemusíte ho vypisovat, protože George vám zobrazí kontakty z telefonního seznamu. Vyberete z něj příjemce, zadáte částku a platbu potvrdíte. To je vše. 

Které banky službu poskytují?

Ty, které se k Platbě na kontakt přihlásily. Česká spořitelna byla mezi prvními. Bank, které Platbu na kontakt podporují, je zatím devět. 

Platbu na kontakt zaštiťuje Česká národní banka

Česká národní banka vytvořila databázi mobilních čísel. Pokud chcete, aby vám lidé platby na vaše telefonní číslo posílali, do této databáze se zaregistrujete. Uděláte to snadno přímo ve svém internetovém bankovnictví. U odesílatele stačí, když bude Platbu na kontakt podporovat jeho banka. Služba si postupně získává značnou popularitu. Průzkumy ukazují, že víc jak polovina (53 %) lidí ji vnímá jako přínosnou novinku. A skoro polovina (45 %) respondentů by chtěla Platbu na kontakt využívat.

Je to bezpečné?

Platba na telefonní číslo je stejně bezpečná jako platba na účet. Navíc nehrozí, že se při přepisování čísla účtu příjemce uklepnete nebo zkopírujete jen jeho část. Nemusíte řešit ani kód banky. Prostě pohoda, pohodlí a bezpečí.

Jaké má služba výhody?

  1. Jednoduchost – nemusíte znát číslo účtu příjemce.
  2. Bezpečí – díky garanci ČNB je stejně bezpečná jako platba na účet.
  3. Pohodlí – nemusíte přepisovat číslo účtu příjemce. Jeho telefonní číslo si vyberete v Georgi, kde se vám zobrazí kontakty z vašeho telefonního seznamu.
  4. Rychlost − peníze můžete poslat okamžitě. Nemusíte shánět další údaje. 

Má to limit - platby jen po Česku

V rámci Platby na kontakt můžete posílat peníze pouze v rámci České republiky. Ale jinak má služba jen samé výhody: je jednoduchá a komfortní. Peníze příjemci odešlete okamžitě, aniž byste se museli pídit po dalších údajích. Co se týče limitů, budou stejné jako u plateb z účtu na účet − podle bezpečnostní metody, kterou využíváte v Georgi

Pokračujte dále

Jak platit v zahraničí kartou bezpečně: Využívejte svou platební kartu chytře

Jak vyřešit problémy s platební kartou

Jak vyřešit nejčastější potíže s výběrem hotovosti