Bezpečné platby (nejen) na internetu. Základní bezpečnostní tipy pro děti i dospělé

18. července 2024

6 minut

Naše účty, platební karty i transakce jsou velmi spolehlivě zabezpečené. Znáte ale všechna pravidla pro bezpečné platby, která je potřeba dodržovat? Není jich moc a nejsou nijak náročná. Pro ochranu našich peněz jsou však naprosto klíčová.

Přečtěte si, jak se chovat při výběrech z bankomatů, placení kartou či mobilem v obchodech, ale i při online nakupování přes internet. A nezapomeňte s těmito bezpečnostními zásadami seznámit i své děti. Hned, jakmile jim zřídíte první dětský účet.

Bezpečné platby v prodejnách a výběry z bankomatů

Zvolte chytře PIN

Pokud platíte kartou, je nerozlousknutelný PIN naprostý základ. Vybírejte jej proto pečlivě a tak, aby se nedal uhádnout. Takže i když tak moc láká použít datum narození rodičů nebo rok vlastní svatby, raději zapojte více kreativity. Na pomoc si můžete vzít různé mnemotechnické pomůcky.

Pokud se vám stane, že potřebujete v obchodě zaplatit a nemůžete si vzpomenout na PIN, nezoufejte. Vezměte si na pomoc mobilní telefon a aplikaci George – tam si pod svou platební kartou můžete PIN zobrazit.  

Svůj PIN opravdu nikdy nikomu nesvěřujte. Pokladní, bankovní úřednici ani policejní hlídce. V případě, že máte obavy, že jej mohl někdo zahlédnout nebo rozluštit, co nejdříve jej změňte. Jde to v jakémkoliv bankomatu a zabere to přibližně minutu.

Stejná pravidla pro používání PINu vysvětlete i svým dětem a pomozte jim vytvořit pomůcku pro jeho zapamatování. Nezapomeňte, že i dítě by mělo vědět, kde a jak může svůj PIN změnit. Je v pořádku, pokud ho nakonec v rámci bezpečnosti nesdělí ani vám. O svá rodičovská práva k účtu a možnosti nastavování funkcí a limitů na kartě vás tím nepřipraví. I nadále máte ke všem informacím přístup.

Nastavte si limity

U každé platební karty je možné nastavit si denní limity. Omezují částku, kterou můžete použít. Buď při platbách kartou v prodejně, online nebo při výběrech z bankomatu. Limity pro kartu svou i svého dítěte snadno nastavíte v aplikaci George.

U dětských účtů a platebních karet nastavují limity rodiče. Pokud chcete zabránit tomu, aby váš potomek utratil celé kapesné za jeden den, bez rozmyslu platil velké částky nebo vybíral zbytečně vysokou hotovost z bankomatu, nastavte mu strop. Lze to na každý úkon zvlášť. Nastavením limitu na 0 také můžete potomkovi “zakázat” platit kartou online. Nezapomeňte, že dítě by mělo vědět, jaké limity má ke kartě nastaveno.

I dospělým se vyplatí držet limity na běžné platby na nižší úrovni. Nenechte se jimi omezovat při každodenních nákupech. Jen pamatujte, že limit je tu pro případ, když byste přišli o kartu. Limit zloděje stopne a vy už o víc nepřijdete. Při větších jednorázových nákupech, které provádíte jen výjimečně, pak limit dočasně zvýšíte.

Při ztrátě karty ji zablokujte. Jednoduše a zdarma v Georgi

I při sebevětší opatrnosti se může stát, že ztratíte peněženku nebo samotnou kartu. U dětí jsou tyto situace ještě častější. Raději ji ihned zablokujte. Jde to v aplikaci George nebo na lince 800 207 207, obojí je zdarma. Jestliže ji pak zase najdete, není problém ji zpět odblokovat. Pokud se ale karta mohla dostat k někomu cizímu, je lepší ji nechat zablokovanou a zažádat si o novou. Sice vás to bude stát pár kaček, ale z bezpečnostního hlediska se to určitě vyplatí. 

V mezičase můžete využívat Virtuální George kartu. Je zcela zdarma, založíte ji snadno v Georgi a pomůže vám přečkat do doby, než vám přijde nová plastová karta.

Dětem často zdůrazňujte, že všechny problémy týkající se financí, včetně ztráty karty, je potřeba co nejdříve řešit. Ať se nebojí vám vše přiznat hned, jak potíže zaregistrují. Vždyť dospělí také při ztrátě karty hned informují svoji banku. Je to normální a stává se to. Proto možnost blokace karty existuje.

Platby mobilem či hodinkami jsou ještě bezpečnější

Ztrátě či odcizení karty můžete zabránit, pokud používáte placení mobilem nebo chytrými hodinkami. Platební kartu si tam kdykoliv nahrajete a pak už může zůstat doma v šuplíku. Aplikace v hodinkách i mobilu si ji bude pamatovat. Pro potvrzení těchto plateb můžete využít otisk prstu nebo rozeznání obličeje, na hodinkách pak číselný kód.

U dětí je možnost placení mobilem či hodinkami omezená věkovou hranicí. Apple pay i Google Pay povolují přidání karty do mobilního zařízení od 15 let.

Bezpečné platby na internetu

Je velice lákavé udělat nákup během pár minut. I při online platbách nebo práci v internetovém bankovnictví ale nezapomínejte na základní bezpečnostní pravidla jsou stejná bez ohledu na to, jestli je nakupujícímu 8 nebo 80 let.

Virtuální karta chrání vaše peníze
Někdy se můžete při nákupech přes internet cítit nejistí. Podvodníci s falešnými e-shopy zkouší důvěřivé zákazníky přilákat různými způsoby.

Právě pro tyto případy je tu Jednorázová virtuální karta. Ta vám umožní platit na internetu bez obav, stačí si ji v Georgi před nákupem založit. Nemusíte si dělat starosti ani s jejím rušením, karta se sama zruší ihned po platbě. Pokud kartu nevyužijete, sama od sebe do hodiny od vytvoření zmizí.  

 V případě, že by šlo o podvodný obchod, nemusíte se bát, že by vám strhl další peníze. Když to zkusí, karta nebude existovat. Novou kartu si můžete zřídit před každým nákupem na internetu. Nedostanete ji fyzicky, ale všechny údaje budete mít v Georgi.

Pokračujte dále