Rychlá půjčka a inflační doložka: Když úvěrová kalkulačka nestačí

14. října 2022

5 minut

Půjčka má v době inflace jednu velkou výhodu – její úroková sazba se během splácení nemění. Úrok, který si domluvíte při podpisu, zůstává stejný po celou dobu. U spotřebitelského úvěru neřešíte žádné fixační období jako například u cen energií. Tedy ve většině případů. Některé půjčky v sobě totiž ukrývají inflační doložku. Odhalte, jestli je vaše rychlá půjčka i férová.

Inflační doložka jako pojistka nejen pro rychlé půjčky

Lidé si zvykli dívat se při uzavírání smlouvy na délku splácení, výši splátek, RPSN a úrokové sazby. Vše nám předem spočítá úvěrová kalkulačka, ale na dodatky ve smlouvě, na ty se už tak nehledí. A právě tam se může schovávat inflační doložka.

V 90. letech 20. století byla inflační doložka součástí téměř všech smluv o půjčkách. V době ekonomického růstu a široké nabídky rychlých půjček se od ní postupně ve smlouvách ustupovalo, stále ji však u některých poskytovatelů najdeme. Pokud smlouvu o půjčce podepíšete i s inflační položkou, tak vlastně souhlasíte s tím, že vám věřitel může při výrazné změně podmínek na finančním trhu zvýšit úrok dle předem domluvených podmínek.

Víte, že?
Půjčka od České spořitelny v sobě žádnou inflační doložku neskrývá. To znamená, že úrokovou sazbu nikdy během splácení vaší půjčky nezvýšíme.

Kde všude můžeme inflační doložku najít

Inflační doložka není pouze doménou půjček. V praxi se můžete s inflační položkou setkat:

  • v nájemní smlouvě
  • ve veřejných zakázkách
  • u stavebních prací
  • ve smlouvě o poskytovaní služeb

Zkrátka všude tam, kde může inflace zvyšovat celkovou cenu. Je to jakési pojištění proti nepředvídatelnému vývoji cen. 

Rychlá půjčka chytře: Úvěrová kalkulačka je minimum

Asi se všichni shodneme, že půjčka je skvělý pomocník, díky kterému si můžeme splnit sny, nebo dokážeme rychle vyřešit nedostatek finančních prostředků. Při jejím výběru buďme ale obezřetní, rychlá půjčka má být i férová. 

Půjčujeme si zdravě

9 pravidel pro férovou půjčku

Na trhu je bohužel množství nabídek, které se za férovou půjčku jenom vydávají. I proto je nutné si poskytovatele, který slibuje rychlou půjčku, proklepnout. Úvěrová kalkulačka je pouze začátek. Rozdíl v cenách půjčky může být až desetinásobný. Předem si proto dobře prostudujte podmínky čerpání úvěru a nepodlehněte lákadlům v podobě nízkých úrokových sazeb. Zjistěte, jak postupovat, když si chcete půjčit.

Tip na závěr: Dobré je také čerpat informace od nestranných pozorovatelů, kteří si nabídky poskytovatelů proklepli za vás. Každý rok vydává organizace Člověk v tísni Index odpovědného úvěrování i s žebříčkem nejlepších poskytovatelů půjček. A není náhodou, že se Česká spořitelna umístila na 2. místě.

Pokračujte dále

9 pravidel pro zdravou půjčku

5krát NE půjčce od lichváře ihned na ruku

Nebankovní půjčka vs. půjčka od banky: Rozdíly, o kterých se nemluví