Půjčka pro dlužníky: Pomůže bankéř

15. srpna 2023

5 minut

Čím více finančních závazků máte, tím větší je to zátěž pro vaši peněženku. I proto může být proces získání půjčky pro dlužníky složitější. Pokud další úvěr potřebujete, obraťte se na svého bankéře, vyhnete se tak nefér půjčkám. Pomůže i v případě zamítnutí, navede vás na schůdnou cestu.

Poskytovatelé fér půjček totiž chtějí, aby bylo riziko nesplacení úvěru co nejmenší. Vaši finanční situaci si tedy proklepnou a ohodnotí. Nechrání tak jenom sebe, ale i  ás před špatnými finančními rozhodnutími. 

Časté otázky u půjček pro dlužníky: Bankéř zná odpovědi 

Samozřejmě si potřebu další půjčky vždy dobře promyslete. Zde není impulzivní chování na místě. Velice jednoduše se může totiž stát, že sednete na lep poskytovatelům úvěrů, kteří nejednají zcela férově. Při výběru nejvýhodnějšího úvěru vám pomůžou i odpovědi na nejčastěji kladené otázky v souvislosti s půjčkou pro dlužníky. Nevíte si rady? Kontaktujte svého bankéře, poradí vám.

Jsou půjčky pro dlužníky bez kontroly registru dlužníků? 

Féroví poskytovatelé půjček do registrů dlužníků nahlížejí. V nich najdou informace o vaší platební morálce, uvidí, kolik dluhů máte a jak se vám je daří splácet. To, že v takovém seznamu jste, automaticky neznamená, že na půjčku nedosáhnete. Zkuste se na to blíže zeptat svého bankéře.

Existují však společnosti, které registry ignorují, a to z jednoho prostého důvodu – nemusí pak správcům těchto seznamů platit poplatky. Nenahlížení do registrů si tyto firmy kompenzují jinak. Kvůli vyšším riziku nesplácení mívají nebankovní půjčky vyšší poplatky, úroky a také nesmyslné sankce.

Proč na půjčky pro dlužníky cílí nebankovní subjekty a jaké jsou nástrahy?

Nebankovní subjekty vědí, že získat fér půjčku může být pro dlužníky zdlouhavější. I proto na bonitu klienta nenahlíží přísně a půjčky častokrát poskytnou i žadatelům, u kterých je riziko nesplácení velice vysoké. Ztráty, které z tohoto rizika vyplývají, si kompenzují vysokými úroky, nesmyslnými poplatky či zastavením nemovitosti. 

Jak mohu zlepšit své šance na schválení půjčky jako dlužník?

Pro získání půjčky pro dlužníky vám pomůže:

  • Stabilní příjem – trvalý a pravidelný příjem je u žádosti o půjčku rozhodujícím faktorem.
  • Prokázaná schopnost splácet půjčku – celková výše splátek by neměla tvořit více než 45 % vašeho příjmu.
  • Spoludlužník – hodit se může také osoba, která bude u půjčky uvedena jako spoludlužník. V případě, že by vám splátky přerostly přes hlavu, pomůže se splácením.

Jako dlužník nemusíte přemýšlet hned o zcela nové půjčce. Skvělou volbou je třeba sloučení půjček.

Půjčka pro dlužníky? Zkuste konsolidaci půjček

Někdy totiž může být získání nové fér půjčky obtížnější. Vždy se však dá najít rozumné řešení. Zkuste banku požádat o konsolidaci neboli sloučení půjček.

Jděte do toho i v případě, že už máte za sebou několik rizikovějších finančních závazků. Konsolidovat totiž můžete i půjčky bez registrů a nebankovní půjčky. 

Věděli jste, že?
Česká spořitelna vám sloučí půjčky až do výše 2,5 milionu korun.

Sloučení všech úvěrů do jednoho pro vás znamená jednodušší splácení – z účtu vám odejde jedna splátka v jeden den do jedné instituce. Pokud natáhnete dobu splácení na maximum, můžete dosáhnout také na nižší měsíční splátku. Zjistěte, kdy sloučením půjček ušetříte.

Pokračujte dále

9 pravidel pro zdravou půjčku

5krát NE půjčce od lichváře ihned na ruku

Nebankovní půjčka vs. půjčka od banky: Rozdíly, o kterých se nemluví