Jak na prodej bytu (nebo domu) s hypotékou?

16. května 2024

6 minut

Důvodů, proč chtít „pustit“ hypotéku, je mnoho. Patříte i vy mezi klienty bank, kteří právě řeší, jak se zbavit úvěru na bydlení? Ať už potřebujete návod, jak prodat byt s hypotékou, chcete vyvázat jednoho z dlužníků ze závazku, nebo si přejete převést hypotéku na jinou osobu, na následujících řádcích najdete odpověď, jak na to.

1. Jak probíhá prodej domu nebo bytu s hypotékou? Co všechno bych si měla připravit já jako majitelka nemovitosti? Co by měl naopak zařídit kupující?

Proces prodeje domu nebo bytu s hypotékou je skoro stejný jako koupě jakékoli nemovitosti. Důležité je si pohlídat, ve prospěch jaké instituce je na prodávané nemovitosti zástavní právo – zda bankovní, či nebankovní. Nebankovní zástava se může vztahovat na fyzickou osobu nebo firmu.

Prodej bytu s hypotékou od bankovní společnosti

V případě, kdy je zástavcem banka, je dobré pamatovat na to, aby v kupní smlouvě bylo správně uvedeno vypořádání kupní ceny. Částka potřebná na doplacení úvěru prodávajícího se uhradí z hypotéky kupujícího přímo na účet v jiné bance. K převodu peněz potřebuje financující banka vždy vyčíslení zůstatku k doplacení, které obsahuje i souhlas se zástavou ve druhém pořadí, a informaci, že se původní banka vzdá svého zástavního práva po doplacení úvěru. Zbývající část kupní ceny už se obvykle vypořádává tak, že kombinace vlastních zdrojů klienta a peněz z hypotéky se ukládá na úschovní účet.

Prodej nemovitosti s hypotékou od nebankovní společnosti

U zástavního nebankovního věřitele, je nutné pro schválení hypotéky získat souhlas věřitele se zrušením jeho zástavního práva včetně všech podmínek. Na jistotní účet se ukládají všechny prostředky (celá kupní cena) a následně se zástavní věřitel (fyzická nebo právnická osoba) vzdá svého zástavního práva. Z jistotního účtu se pak peníze uvolní až po výmazu původního zástavního práva, zápisu nového zástavního práva a rovněž zápisu vlastnického práva.

V kupní smlouvě je třeba řádně ohlídat tok peněz a zejména pořadí. Často se stává, že klienti chtějí čerpat peníze určené pro původní banku do advokátní úschovy. To ale nejde, protože původní banka, u které čerpal hypotéku prodávající, potřebuje poslat peníze rovnou do jiné banky z důvodu maximální jistoty dodržení daných podmínek v souvislosti se zástavním právem v dočasně druhém pořadí.

Potřebujete se poradit ohledně prodeje nemovitosti s hypotékou, nebo hledáte jiné odpovědi? Zavolejte nám na bezplatnou linku 800 207 207, nebo se objednejte na pobočku.

2. Jak dlouho může celý proces prodeje domu nebo bytu s hypotékou trvat? Ať vím, do čeho se jako prodávající nebo kupující pouštím.

Proces trvá přibližně 14 dní. Záleží jen na tom, jak rychle se obě strany dohodnou na podmínkách v jednotlivých ustanoveních kupní smlouvy.

3. Jak probíhá vyvázání spoludlužníka z hypotéky (například po rozchodu)? Je to stejné u nesezdaného i manželského páru?

Ano, toto je shodné. Pokud se tedy manželé v předmanželské smlouvě nedohodli jinak. Naprosto stejné kroky čekají jak manželské, tak i nesezdané páry, co se týká posuzování bonity toho, kdo nadále na hypotéce setrvá. Pokud by ani jeden z páru nedosáhnul na splácení bytu sám, přichází pomoc rodiny, nebo prodej nemovitosti a finanční vyrovnání s partnerem.

Tip: Zjistěte podrobnosti o tom, jak můžete řešit hypotéku po rozchodu nebo rozvodu.

4. Jak se vůbec prodává bydlení s hypotékou?

Prodat nemovitosti s hypotékou je v dnešní době zcela běžné. Pro inzerci můžete použít všechny kanály (realitka, speciální weby, inzeráty atd.) stejně jako když prodáváte nemovitost, která není zatížena dluhem.4. Jak se vůbec prodává bydlení s hypotékou?

5. Jak vyřešit převod hypotéky na jinou osobu?

Nový dlužník doloží žádost o převzetí hypotéky a prokáže svůj příjem. To proto, aby banka mohla posoudit jeho schopnost splácet daný úvěr.

Tip: Převod hypotéky může být výhodný jak pro kupujícího, tak pro prodávajícího. Přečtěte si proč.

6. Na co si dát pozor, když jste v roli kupujícího?

Doporučujeme koupi nemovitosti, na které je zástava, konzultovat s rávníkem. Dále je velmi užitečné využít možnosti úschovy, tedy původním vlastníkům uvolnit peníze až po změně vlastnického práva. 

7. Jak funguje převod hypotéky na jinou nemovitost?

Vlastník nemovitosti (a zároveň dlužník a prodávající v jedné osobě) využije toho, že vlastní více nemovitostí a před prodejem požádá svoji banku o změnu zástavy. Tak může nemovitost prodat v režimu klasického prodeje, protože na nemovitosti už nevázne zástavní právo, které převedl na jinou svou nemovitost. Banka samozřejmě posuzuje vhodnost nové zástavy, než změnu provede.

Pokračujte dále

Variabilita splátek hypotéky: Zadní vrátka, o kterých je dobré vědět

Jak se připravit, aby vám nemovitost neutekla

Hypotéka a rozvod? Má to řešení