Hypotéka na mateřské nebo rodičovské dovolené: Jak ji získat?

16. května 2024

4 minuty

Hypotéku má přibližně každý pátý Čech. Pro páry, které plánují rodinu, nebo už miminko mají, ale může být její vyřízení trochu problematické. Získat hypotéku na mateřské nebo rodičovské dovolené je totiž obtížnější. Není to ale nemožné.

Jde vůbec získat hypotéku na mateřské nebo rodičovské dovolené?

Hypotéka a mateřská dovolená

Ano, počítejte ale s tím, že je to trochu složitější, než když máte standardní příjem ze zaměstnání.

Na mateřskou dovolenou nastupuje žena 6–8 týdnů před porodem. Pokud se jí narodí jedno dítě, pobírá 28 týdnů peněžitou pomoc v mateřství (tu může po šestinedělí čerpat i otec). Pro banku, která má poskytnout hypotéku na několik desítek let, je to ale velmi krátký časový úsek. Žádná z bank tak neuznává příjem z mateřské v plné výši.

Tip: Přečtěte si, jaké jsou podmínky hypotéky. Dozvíte se, kolik vám banka půjčí a za jakých podmínek.

Rodičovská dovolená a hypoteční úvěr

Rodičovský příspěvek, který na pobírání mateřské navazuje, bývá navíc ve většině případů výrazně nižší. Jeho výši ovlivňuje délka rodičovské dovolené. Tento příjem většina bank zohledňuje a započítává v plné výši.

Tip: Pokud máte stavební spoření, můžete využít úvěr z něj nebo jiný úvěr od Buřinky.

Vetší šanci získat hypotéku na mateřské nebo rodičovské máte, když:

  • Nežádáte o hypotéku sami (jste tedy spolužadatelem). Pokud má například váš partner standardní příjem ze zaměstnání, bude vaše šance získat hypoteční úvěr výrazně vyšší.
  • Máte i další příjmy. Výhodou je, pokud peněžitá pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek je jen doplňkem k některému z hlavních příjmů (jako jsou příjem ze závislé činnosti, podnikání či pronájmu, starobní důchod nebo výsluhový příspěvek). Co vám naopak nepomůže, jsou přídavky na děti, částečný invalidní důchod, podpora v nezaměstnanosti nebo příspěvek na bydlení.

Pokračujte dále

Jak funguje hypotéka: 10 nejčastějších otázek

Výhody hypotéky pro mladé do 36 let

Pravidla hypotéky: Kolik vám půjčí a za jakých podmínek?