Investování je pro staré. Možná to zkusím, až budu mít zajištěné bydlení a děti

14. září 2021

5 minut

Češi mají různé představy o tom, jak to na investičním trhu funguje. Je to dáno i naší historií. 

Lidé jsou po zkušenosti s totalitou a pak po divokém nástupu kapitalismu obecně nedůvěřiví a citliví na to, když jim kdokoli slibuje lepší budoucnost. Takže krom jiného také investují výrazně méně, než například Američané nebo občané EU. Obavy z toho, že o své peníze přijdu, když na ně „neuvidím“, pak přiživují různé mýty a legendy spjaté s investováním. Na některých může být i kus pravdy, většina z nich ale vychází z nedostatečných znalostí. Pokusíme se probrat ty nejčastější.

Jedním ze zažitých předsudků Čechů o investování je, že to není nic pro mladé a jedná se o zpestření života starších zajištěných boháčů, kteří nemají co na práci. Přitom rozum velí dívat se na to přesně naopak: starším zajištěným boháčem se můžu stát právě díky pravidelnému investování od mládí.

Jaké riziko umím podstoupit?

Jednu zásadní věc si ujasněme hned na začátku: každému vyhovuje jiný způsob nakládání s penězi. S tím je dobré se srovnat předtím, než své peníze kamkoli investujete, a doufat, že je s tím srovnaný také ten, kdo se vám o ně bude starat. Není univerzálního návodu pro začínajícího investora na správnou investici – co člověk, to jiný přístup. Investice mohou být opatrné, riskantní, krátkodobé i dlouhodobé, řídit si je můžete sami, přes brokera nebo přes banku, všechny způsoby mají svá pro i proti.

Důležité je být sám k sobě upřímný a správně si nastavit očekávání. Porozumět riziku znamená vědět, kolik jsem na jedné straně ochoten ztratit, když se nebude dařit, jako cenu za to, kolik může investice vydělat, když se dařit bude. Správné nastavení očekávání výnosu a případných rizik poklesu v konkrétním časovém období je základ. K tomu patří i vědomí, že hodnota investice může kolísat.

Pozitivní na tom všem je, že čím déle investice trvá, tím se zvyšuje pravděpodobnost dosažení pozitivního výsledku zhodnocení.

Magie investičního trojúhelníku, která je ve své jednoduchosti nenapadnutelná, dává do souvislosti kromě výnosu a rizika ještě likviditu, tedy dostupnost investovaných peněz. Když chcete na jedné ze tří stran víc, musíte vždy ubrat na ostatních.

50 439 nových klientů začalo v roce 2020 nově investovat s Českou spořitelnou. Celková výše majetku, kterou klientům spravujeme, dosáhla na konci května 2021 hodnoty 226,7 mld. Kč.
 

Investorem dnes může být kdokoli

Známe to všichni především z filmů. Hrdina-investor bývá často vykreslován jako někdo, komu se v každé minutě může změnit život. Od milionáře po žebráka a zpět. Tak tomu ale v realitě není. Zejména v té dnešní. Investorem může být téměř kdokoli.

Film jednak potřebuje vždy nějakou míru nadsázky a pak je třeba také vidět, že obraz investora se s nástupem nového tisíciletí, tedy především s internetem, dramaticky změnil.

Online nástroje burzu svým způsobem uklidnily, ale hlavně ji zpřístupnily mnohem většímu množství lidí. Například v USA dnes podle průzkumu OECD investuje 55 procent všech občanů, u nás je to hluboko pod polovinou.
 

Chyby si vyzkoušejte na malých penězích

Digitalizace investičního prostředí samozřejmě neznamená, že by z oboru vymizely emoce. Jistě netřeba připomínat, že velké otřesy kapitálových trhů se dějí stále. Jen během posledních 15 let to byla napřed finanční krize 2008, loni proběhlo menší zemětřesení v souvislosti s panikou z nástupu pandemie covidu. Obě krize ale trhy nakonec zvládly a ještě je to posílilo. Kdo nezazmatkoval a v panice cenné papíry neprodával ve chvíli, kdy trhy poklesly, vydělal. O investice člověk přichází až ve chvíli, kdy cenné papíry se ztrátou odprodá.

Abychom investiční prostředí neidealizovali příliš – začínající investor by měl vědět, že k němu patří také chybná rozhodnutí. Někdy neodhadne své „síly“ investor, ani portfolio manažer není robot, který nemůže zainvestovat špatně. Právě proto, aby nedocházelo k velkým zvratům, by mělo být každé dobré portfolio řádně diverzifikované (svým obsahem pestré, rozptýlené do různých aktiv i různých oborů).

„Právě v tom je výhoda drobného dlouhodobého investování. Chybami, kterým se nevyhnete, si projdete na menších penězích. Když už jich máte víc, jste zkušenější a můžete se vyhnout ztrátám,“ říká k tomu Ján Hájek, jeden z nejúspěšnějších portfolio manažerů z akciového fondu Top Stocks.

Výhoda pravidelného investování spočívá mimo jiné v tom, že se investoři průběžně vyhýbají riziku. Tedy že by mohli nakoupit v období euforie za vysokou cenu a prodat v období deprese za málo. „Šest a půl roku historie fondu Top Stocks tuto skutečnost potvrzuje,“ říká Ján Hájek, portfolio manažer akciového fondu Top Stocks.

Svět investic je velice pestrý a různorodý. Proto, aby se v něm člověk vyznal, je dobré spojit svou „cestu za lepším zhodnocením“ peněz s profesionálem. Spojit se s tím, kdo vám naservíruje všechna pro a proti, pomůže vám zjistit, co vlastně chcete, poznat sebe sama a najít optimální nastavení investičního portfolia pro splnění vašich představ. Člověk si také sám nenaordinuje antibiotika, když ho bolí v krku, radši se svěří do rukou specialisty – lékaře.

Pokračujte dále

Proč investovat pravidelně

K investování nepotřebujete školy ani miliony na kontě

Co vás čeká na cestě k první investici?