Tipy pro studenty, jak vybrat ideální brigádu

9. června 2020

10 minut

Patří-li léto studentským brigádám, jaro a konec školního roku patří jejich hledání. Zajímá vás, jak vybrat správnou brigádu? Kde ji hledat a podle čeho se při výběru zaměstnavatele rozhodovat? Jaké jsou vůbec možnosti pro studenty bez zkušeností?

Dobrá zpráva na úvod! Chystáte-li se na brigádu, většina zaměstnavatelů po vás žádné pracovní zkušenosti požadovat nebude. Vybírat proto můžete z většiny pracovních míst, která jsou brigádníkům určená.

Kritérií, jimiž je dobré se při hledání studentského přivýdělku řídit, je několik:

  • Časové možnosti – Můžete být v práci celý den, nebo ji potřebujete skloubit se školou nebo třeba pravidelným tréninkem? Promyslete si svůj harmonogram předem. Protože jakmile podepíšete smlouvu, půjde jen těžko couvnout. 
  • Věk – Na brigádu můžete, pokud vám už bylo patnáct a máte ukončenou povinnou docházku. Některé typy práce však můžete vykonávat pouze po dosažení plnoletosti. Podívejte se na přehled
  • Peníze – Rozmyslete si, za jakou mzdu jste ochotní pracovat a za jakou už ne. Je přitom dobré zohlednit i fakt, jestli máte práci za rohem, nebo musíte hodinu dojíždět a denně platit vlak. Přečtěte si, na jaké úrovni se platy brigádníků pohybují. 
  • Zdravotní stav a fyzické možnosti – Některé pozice jsou fyzicky náročné. Upřímně si přiznejte, zda dokážete běhat 8 hodin v kuse po stavbě, prodávat ve zverimexu nebo se usmívat na turisty v infostánku.

Coby student vůbec nemusíte mít strach, že by vám brigáda ve fastfoodu do budoucna pokazila životopis, až se budete ucházet o stálé zaměstnání. Personalisté ve firmách oceňují hlavně fakt, že se mladý člověk snažil a zkusil si nést zodpovědnost. Zkrátka hlavní je chuť něco dělat a zajímat se o své okolí.

Jezdíte na tábor jako vedoucí? Sekáte sousedům za úplatu trávník? Doučujete mladší spolužáky angličtinu? Pochlubte se tím. Podívejte se, co všechno je dobré při pohovoru nebo v CV zmínit (a proč).

Kde hledat?

Nejširší výběr nabídek najdete na internetu. Pokud máte jasnou představu, můžete zamířit rovnou na stránky firem, jež vás zajímají. Chcete-li si naopak udělat kompletní obrázek o pracovních příležitostech, zkuste některé ze specializovaných serverů.

Mezi nejoblíbenější patří:

Mnozí studenti se při hledání letní brigády obracejí i na rodiče, příbuzné nebo rodinné známé. Obvykle nenabídnou tak širokou škálu pracovních pozic jako internet nebo sociální sítě, ovšem osobní znalost firmy bývá také výhodou. A může vám ušetřit otázky o spolehlivosti zaměstnavatele.

Pokud hledáte brigádu blízko svého bydliště, vyplatí se obejít podniky v okolí a nebát se zeptat. V případě, že někoho shánějí, můžete na místě domluvit detaily. A jestliže o tom teprve uvažují, třeba budete první, kdo se o pracovním místě dozví.

I v těchto případech je ale vše, co si osobně domluvíte, potřeba ošetřit ve smlouvě. Pracovat bez ní je proti zákonu. Sledujte informace o tom, na co si při podpisu smlouvy dát pozor.

Zajímavé příležitosti nabízejí i veletrhy pracovních příležitostí. Každoročně se jich u nás koná hned několik a jsou vynikající příležitostí setkat se přímo se zástupci jednotlivých firem. Pokud tam vyrazíte s cílem najít si brigádu, stáž, nebo aspoň navázat kontakt, vezměte si s sebou pár kopií životopisu.

Jestliže naopak máte jasnou představu o svém budoucím zaměstnavateli a nepotřebujete přivýdělek, zkuste některý z rozvojových programů pro středoškoláky nebo si domluvte neplacenou stáž.

Chcete nahlédnout do nitra jedné z největších firem v Česku? Poznat její procesy a různorodou práci zaměstnanců? Přihlaste se do programu Můj potenciál! Interaktivní kurzy pod vedením zkušených lektorů a těch nejlepších manažerů České spořitelny vám

  • pomohou pracovat na rozvoji vašeho talentu a potenciálu, 
  • odhalí vaše silné stránky, 
  • zdokonalí komunikační a prezentační dovednosti, 
  • ukážou, jak fungují týmy profíků a jací jsou tito lidé zblízka.

Nenechte se nachytat

Než s kýmkoliv uzavřete pracovní smlouvu, je dobré zjistit, jak spolehlivý a férový zaměstnavatel to bude. Prověřte si, zda firma, do které máte nastoupit, skutečně existuje. Nebojte se zeptat ve svém okolí na reference. A pokud si nejste jistí, poraďte se s někým, kdo se v daném oboru pohybuje.

Při jakých signálech je lepší zpozornět?

  • Příliš vysoká mzda 
  • Nejasný popis práce 
  • Málo detailů o pozici 
  • Neznámá firma, o níž není možné nic dohledat 
  • Práce bez smlouvy
    Snadno vydělané peníze

Kolik je pro studenty pracovních příležitostí?

Práci snů asi od letní brigády očekává málokdo. I přesto s nabídkou brigád studenti většinou spokojení nejsou. Podle průzkumu České spořitelny má většina mladých pocit, že vhodných pracovních příležitostí je málo. Čím dříve proto začnete hledat, tím větší jsou vaše možnosti.

Přečtěte si, kdy začít s hledáním brigády a jak připravit skvělé CV a motivační dopis, abyste co nejvíce zvýšili své šance na dobrou práci.

Pokračujte dále