Studentské brigády shánějte včas. Začít můžete už od 15 let

11. června 2020

12 minut

Devatenáct z dvaceti českých středoškoláků by si rádo našlo brigádu. Láká je hlavně možnost přivydělat si ke kapesnému. 

Kdy je nejlepší čas se po nějaké začít shánět? A s jakými omezeními musíte počítat, pokud vám ještě nebylo osmnáct?

Strávit pár týdnů prázdnin prací patří už desítky let ke středoškolskému životu. A ne bezdůvodně. Vedle zajímavých pracovních i životních zkušeností je brigáda také důležitým krokem k osamostatňování se. Díky vydělaným penězům se stáváte finančně nezávislejší. Přivyděláte si ke kapesnému, naspoříte na dražší elektroniku či oblečení nebo si splníte cestovatelský sen.

Většina středoškoláků preferuje jednorázovou letní brigádu před pravidelným přivýdělkem v průběhu roku. Vyplynulo to z průzkumu, který mezi mladými realizovala Česká spořitelna.

Přibližně polovina brigádníků uvádí, že díky své zkušenosti nyní silněji vnímají význam vzdělání. „Je asi dobré to zažít a uvědomit si, že takovou stereotypní nebo špatně placenou práci bych celý život dělat nechtěl,“ shodli se v průzkumu.

Podle zákona smějí na brigádu jen ti studenti, kterým už bylo patnáct let a současně mají ukončenou povinnou školní docházku. Většina toho také využívá. Z průzkumu vyplynulo, že zkušenost s brigádou mají tři čtvrtiny lidí ve věku od 15 do 18 let. A ti, co nemají, se na ni chystají.

Jestliže jste v 9. třídě ZŠ a splňujete věkový limit, můžete si najít brigádu a podepsat se zaměstnavatelem smlouvu s tím, že nastoupíte až po vysvědčení. Je ale třeba počítat s tím, že mladiství nemohou pracovat stejně jako dospělí. Pokud sníte o tom, že budete čepovat pivo u stánku nebo razit podzemní štoly, musíte si ještě pár let počkat.

Co brigádníci mladší 18 let nesmějí?

  • Prodávat alkohol a tabákové výrobky. 
  • Mít na starosti peníze (například při práci u pokladny nebo při stánkovém prodeji).
  • Pracovat déle než 8 hodin. 
  • Pracovat na nočních směnách. 
  • Těžit pod zemí nerosty, razit tunely nebo štoly.

Kdy začít hledat?

Ideální dobou na hledání letní brigády je jaro. Od dubna do počátku června budete mít nejvíce šancí sehnat zajímavou pozici. V červnu zájem brigádníků každoročně vrcholí a výběr může být výrazně omezený. Navíc je třeba počítat s tím, že domlouvání se zaměstnavatelem může trvat několik dní či týdnů. Většina z nich totiž čeká, až se sejde větší množství životopisů. Vybírají, koho budou kontaktovat a koho ne. A i v případě, že dojde na pohovor, nepadne rozhodnutí obvykle hned.

Máte-li pocit, že vám v tuto dobu zbytečně utíká čas, je dobré si zatím překontrolovat, zda máte vše, co bude zaměstnavatel požadovat. Přichystejte si vše, co můžete před první brigádou potřebovat.

Pokračujte dále