Potravinářský průkaz, dress code i účet. Co vše si připravit před první brigádou?

12. června 2020

5 minut

Chystáte se na první brigádu? Ve chvíli, kdy ji začínáte hledat, je dobré si zároveň připravit vše, co můžete coby brigádník potřebovat. 

Například potravinářský průkaz, účet v bance nebo vhodné oblečení, pokud se ucházíte třeba o místo v kanceláři. Někteří zaměstnavatelé jsou rádi za co nejdřívější nástup a byla by škoda kvůli tomu o práci přijít.

Potravinářský průkaz

Pracovat v restauracích nebo stáncích s občerstvením je možné pouze s platným potravinářským průkazem. Oficiálně se jmenuje zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství. Ovšem název může klamat. Je totiž povinný i jinde, například v místech, kde mohou pracovníci přijít do styku s kůží klienta. Tedy i v kadeřnictví, tetovacím salónu nebo při výpomoci v domově seniorů.

Průkaz vystavuje praktický nebo školní lékař a jeho cena se pohybuje v řádu sta korun. Není to ovšem na počkání. Proto je dobré požádat o něj v předstihu. Žádný zaměstnavatel se v den nástupu do práce nespokojí se slibem, že průkaz dostane později. Porušil by tím zákon.

Potravinářský průkaz, jakmile ho člověk získá, platí pro všechny zaměstnavatele. Jeho časové omezení záleží jen na lékaři. Někteří jej vystaví na rok, jiní platnost vůbec neomezí.

Bankovní účet

Málokterá firma dnes vyplácí mzdu hotově. Většina preferuje zasílání na účet. Pokud jste účet dlouho nepoužívali, je lepší zkontrolovat předem, jestli vše funguje, jak má, a zda si pamatujete přístupová hesla do internetového bankovnictví i PIN k platební kartě.

Patříte-li k těm, kteří dosud vlastní účet nepotřebovali, můžete si jej jednoduše zřídit. Základem, který je do začátku potřeba, je studentský běžný účet. U České spořitelny máte jeho vedení zdarma. Stejně tak úhrady a výběry z bankomatů nebo placení telefonem či hodinkami.

Celkem 34 % mladých má jako hlavní banku Českou spořitelnu.

Využívejte chytrých funkcí, které nabízí elektronické bankovnictví. Inspirujte se našimi tipy, jak bezpečně používat banku v mobilu.

Víte, že…? Je-li vám méně než 18, musíte být při zřizování prvního účtu v bance přítomný jak vy, tak jeden z rodičů. Potřebujete k tomu jen občanské průkazy a váš rodný list.

Výpis z trestního rejstříku

Někteří zaměstnavatelé požadují také výpis z rejstříku trestů. Například když jste coby brigádník v práci v kontaktu s penězi nebo třeba kopírujete citlivé dokumenty v kanceláři. Výpis lze získat na počkání třeba na kontaktních místech Czech POINTu. Ta nejčastěji najdete na poštách nebo obecních úřadech.

Dress code

Občas inzeráty zmiňují také tzv. dress code, tedy požadavek na oblékání. Někde dostanete uniformu, například v restauracích a fastfoodech to bývá běžné. Pokud ne, je lepší se při domlouvání podmínek brigády na požadovaný oděv zeptat. Při práci v restauraci, nemocnici nebo třeba na stavbě může navíc zaměstnavatel z bezpečnostních důvodů trvat i na určitém typu obuvi.

Pokračujte dále