Studentská stáž je zkušenost k nezaplacení

8. června 2020

8 minut

Učit se od nejlepších, zkusit různé činnosti, udělat si jasněji v otázce budoucí kariéry i navázat kontakty se špičkami v oboru. To vše můžete díky stážím už coby studenti. Na rozdíl od brigád většinou nejsou placené, nicméně zkušenosti, které získáte, budou k nezaplacení.

Stáže jsou ideální příležitostí

  • zjistit, co vás skutečně baví,
  • nahlédnout do praxe v oboru, který vás zajímá, 
  • nasát atmosféru nejúspěšnějších českých firem, 
  • na vlastní kůži zakusit fungování v různých odděleních, 
  • zjistit, jak se do detailu liší jednotlivé pracovní pozice, 
  • navázat kontakt se špičkami z oboru, 
  • propojit si teoretické znalosti ze školy s praxí.

Pro některé studenty představuje stáž i start vlastní profesní kariéry.

Ovšem i samotná zmínka o stáži v životopise má velkou váhu. Personalistům ukazuje, že jste aktivní, zajímáte se o dění v oboru a k přípravě na svoji budoucí kariéru přistupujete opravdu odpovědně.

Nepleťte si však stáž s brigádou nebo praxí. V čem se liší?

  • Na stáži si až na výjimky nevyděláte peníze. 
  • Stážista je něco jako pozorovatel, který nasává atmosféru. Rozhodně by neměl vařit kávu, kopírovat tabulky v excelu nebo být využíván jako administrativní výpomoc.

Stáž má být hlavně zážitek.

Proč tedy firmy stážisty berou, když ne kvůli výpomoci? Jde o perfektní filtr potenciálních zaměstnanců. Aktivní lidé jsou to, co personalisté hledají. A během pár týdnů stáže si uděláte obrázek nejen vy o nich, ale i oni o vás. Mnohé firmy nabízejí stáže například i v rámci spolupráce s vysokými školami.

Kde stáže hledat?

Mnohé velké firmy nabízejí místa pro stážisty na svých webových stránkách v databázi volných pozic. Pokud žádné informace nenajdete, nebojte se napsat na personální oddělení mail s dotazem. Nabídky stáží můžete najít i na běžných serverech zprostředkujících studentské brigády. Dobrý přehled můžete získat také na veletrzích pracovních příležitostí, které pro studenty každoročně probíhají.

Než firmu kontaktujete, vyplatí se ujasnit si předem, jaký obor vás zajímá. A ucházet se o pozici přímo v něm. Personalistům sdělte důvody svého zájmu o stáž, to, co vás na daném oboru baví a kam byste chtěli svou kariéru v budoucnu nasměrovat. Připojte také, proč byste chtěli stáž právě u jejich společnosti.

Přestože nejde o peníze, musíte v případě domlouvání stáže počítat s určitým množstvím formalit. Kromě dohody o stáži dostanete pravděpodobně k podpisu také závazek mlčenlivosti. A zaměstnavatel je povinen vás seznámit s hygienickými předpisy, předpisy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a všemi dalšími interními zásadami stejně, jako byste byli zaměstnancem. Přečtete si předem, jak postupovat při podpisu smlouvy a co dělat, pokud ji firma poruší.

I za stáž můžete pobírat mzdu. Uzavřete-li s firmou dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce, platí vše stejně jako v případě tradiční brigády.

Pokračujte dále