Nadace České spořitelny vypsala 5. ročník Grantového programu, do kterého mohou klienti od 31. srpna do 21. září 2017 přihlásit své projekty a získat pro ně grant až ve výši 70 tisíc korun.

Popovídat si nad šálkem dobré kávy nebo čaje umožňuje seniorům Kavárna U Lidušky, jeden z projektů loňského Grantového programu. Do Nemocnice Třinec přijíždí dvakrát do měsíce nejenom s výbornou kávou a občerstvením, ale také zajímavým programem. Nad šálkem kávy nebo čaje si senioři povídají s dobrovolníky ze Slezské diakonie, kteří jim v kavárně předčítají, pouštějí hudbu a filmy na přání. Z loňského grantu pořídila organizace stylové vybavení kavárny.

Uspět v Grantovém programu mohou ti, kdo pomáhají nejen lidem s mentálním postižením, ale také seniorům, nebo přispívají k prevenci a léčbě drogové závislosti. Grantový program navíc podporuje dobrovolnictví, proto o grant mohou žádat klienti, kteří v organizacích působí jako dobrovolníci. Nominace končí 21. září 2017, o vítězných projektech bude rozhodovat veřejnost ve hlasování od 2. do 22. října 2017 na webových stránkách nadace. Každoročně rozdělí nadace v Grantovém programu jeden milion korun.

Česká spořitelna podporuje individuální dobrovolnictví už od roku 2007, kdy pro své zaměstnance spustila dobrovolnický program s názvem Den pro charitu s Českou spořitelnou. Ten se během krátké doby stal mezi zaměstnanci velmi oblíbeným a tak pro ně banka o dva roky později otevřela Grantový program, prostřednictvím kterého mohou zaměstnanci už osm let pro své neziskovky získat finanční podporu. Oba Grantové programy se zaměřují na podporu neziskových organizací, které působí ve stejných oblastech jako Nadace ČS, a oba jsou realizovány od roku 2014 nadací.

Další informace naleznete na www.nadacecs.cz/granty.