Klienti České spořitelny, kteří mají spotřebitelskou půjčku, hypoteční úvěr, úvěr ze stavebního spoření od Buřinky nebo leasingový a firemní úvěr, mohou od pondělí 20. dubna do čtvrtka 30. dubna zažádat až o šestiměsíční odklad splátek u svých úvěrů. Klienti mohou žádat i o kratší odklad, ale délka odkladu musí vždy končit 31. července nebo 31. října 2020. Podání žádosti o odklad splátek bude probíhat jako dosud přes on-line formulář na webových stránkách Spořitelny. Klienti, kteří již požádali o odklad splátek a je pro ně nová nabídka méně výhodná, obdrží prostřednictvím e-mailu informace o tom, kdy je vhodné o odklad splátek podle nového zákona požádat.

Česká spořitelna začala umožňovat odklad splátek úvěrů již od 20. března. Za necelý měsíc využilo tuto možnost více než 45 tisíc klientů. Z toho více než polovinu (55 %) tvořily žádosti o odklad spotřebitelských úvěrů, více než třetinu (35 %) hypoteční úvěry a desetinu (10 %) firemní úvěry. Pro maximální zjednodušení celého procesu Česká spořitelna do zpracování nejjednodušších žádostí zapojila i robota, který zpracoval zhruba 20 % žádostí individuálních klientů.

Podmínky odkladu splátek podle nového zákona:

  • Klienti mohou do konce dubna požádat o odklad splátek až na 6 měsíců (od května do října) 
  • Klienti mohou žádat o odklad kratší než 6 měsíců, ale vždy pouze v rámci trvání tzv. “ochranné doby”, to znamená, že odklad musí vždy končit buď 31. července 2020 nebo 31. října 2020. 
  • Posledním dnem, kdy lze o odklad požádat, je 30. září 2020. 
  • Odklad splátek začíná vždy platit následující měsíc od podání žádosti. 
  • O odklad splátek stačí požádat jen jednou a vztahuje se na všechny úvěry klienta (spotřebitelské, hypotéky a úvěry ze stavebního spoření) a firemní úvěry. 
  • Výše úrokové sazby pro období odkladu je maximálně 8 % + Repo sazba vyhlašovaná ČNB, tedy v tuto chvíli 9 %. 
  • Na základě nového zákona jsou individuálním klientům úvěry úročeny i po dobu odkladu standardní úrokovou sazbou sjednanou v úvěrové smlouvě. 
  • U podnikatelů a firem se odklad splátek týká pouze odkladu jistiny úvěru. Úroky budou nadále splácet k datu jejich splatnosti. 
  • Úroky z odložených splátek klienti zaplatí až na konci, promítnou se ve splátkách, o které se daný úvěr prodlouží. 

Možnost odkladu splátek je možné využít u všech spotřebitelských půjček, hypotečních úvěrů, úvěrů ze stavebního spoření nebo leasingových a firemních úvěrů. Odklad splátek se naopak nevztahuje na kreditní karty či revolvingové produkty jako kontokorent nebo Peníze na klik.

O odklad splátek mohou požádat všichni klienti, kteří se v přímé souvislosti s koronavirovou epidemií dostanou do finančních potíží, a to jak fyzické osoby, OSVČ, tak podnikatelé a firmy.

Zjistěte více informací.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS                                                                      

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,6 miliónu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti klientských i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Jsme jedinou bankou na trhu, která umožňuje získat půjčku zcela online, aniž by žadatel musel být naším klientem.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.