• ČR vyveze do Velké Británie ročně zboží za 330 miliard Kč;
  • Brexit nejvíce dopadne na automobilový průmysl, výrobu elektroniky a strojů;
  • Brexit může snížit HDP české ekonomiky až o 55 miliard korun (- 1,1 %);
  • Brexit bude mít rovněž dopad na propouštění zaměstnanců. O práci by v ČR mohlo přijít až 40 tisíc lidí.

Odchod Spojeného království z Evropské unie bude mít zásadní dopad na české exportéry. Nejvíce ovlivní vývoz výrobků z automobilového průmyslu, strojů a elektroniky. Česká ekonomika vyváží přímo do Velké Británie zboží v hodnotě 210 miliard Kč ročně, což představuje přibližně 5 % veškerých českých vývozů, respektive 4 % HDP. Z analýzy České spořitelny vyplývá, že přes další hlavní české obchodní partnery vyvážíme do Británie zboží za dalších 120 miliard korun. Celkové vývozy do Británie, tedy přímé a nepřímé, tak představují ročně přibližně 330 miliard korun. To znamená 8 % celkových vývozů a 7 % HDP.

Velká Británie je naším 5. největším obchodním partnerem (za Německem, Slovenskem, Polskem a Francií). Nejvíce z České republiky přímo vyvážíme výrobky z automobilového průmyslu (ročně za 66 miliard Kč) a kancelářské stroje a počítače (ročně za 20 miliard Kč).

Z hlediska rizika pro dané odvětví je zajímavé sledovat i koncentraci vývozů. Například přímý vývoz fotografických přístrojů do Británie představuje 62 % celkových vývozů fotografických přístrojů z ČR. V případě niklu to je 54 %, cukrovinek 25 %, hudebních nástrojů 13 % a obuvi 12 %,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil a dodává: „Pokud vezmeme výrobu, kde přímé vývozy do Británie přesahují 10 % celkových vývozů, tak se dostaneme na 83 miliardy korun. A to díky vývozům hotových osobních aut, které jsou v Británii populární, a které dosahují 49 miliard korun.“

Pokud bychom předpokládali pokles českých vývozů (přímých i nepřímých) do Velké Británie o 20 %, tak pro dopad na českou ekonomiku nestačí pronásobit toto číslo očekávaným poklesem. Musíme vzít do úvahy i dovozní náročnost jednotlivých odvětví. A ta se v průměru pohybuje na 46 % za celou českou ekonomiku, nicméně například dovozní náročnost automobilového průmyslu je 57 % nebo v případě výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů dokonce 62 %,“ doplňuje Jiří Polanský, makroekonomický analytik České spořitelny.

Čím vyšší dovozní náročnost, tím nižší celkový dopad na českou ekonomiku. Čistý efekt poklesu vývozů do Británie o 20 % tak představuje 30 miliardy korun do čistých vývozů. Toto samotné snížení vývozů do Velké Británie by tak snížilo českou ekonomiku o 0,6 %. Celkový dopad by pozitivně mohla ovlivnit schopnost najít jiné odbytiště, ale naopak negativně opatrnost při investicích a pokles důvěry. Například investice by mohly snížit HDP o dalších 0,4 %. Celkový dopad této velmi tvrdé varianty brexitu by pro HDP znamenal pokles o 1,1 %.

Celá studie, včetně dopadu jednotlivých scénářů brexitu, je dostupná zde.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: tiskove_centrum@csas.cz

E-mail: tiskove_centrum@csas.cz
Tel.: +420 731 647 004                                                                         

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s takřka 5 milióny klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Hrajeme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti klientských i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Jsme jedinou bankou na trhu, která umožňuje získat půjčku zcela online, aniž by žadatel musel být naším klientem..
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Služby osobních bankéřů nabízíme všem klientům bez rozdílu v rámci služby Moje zdravé finance.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.
  • Jsme nejdostupnější bankou pro klienty s tělesným postižením - máme 280 zcela bezbariérových poboček, v telefonním klientském centru a na každé pobočce umíme komunikovat s neslyšícími a nevidomí mohou využívat 900 speciálních bankomatů a 45 poboček v naší síti.