Konec kurzového závazku České národní banky je na spadnutí. Podle odhadů analytiků České spořitelny je mezi členy bankovní rady proexitová nálada a bankovní rada tak může učinit už v dubnu 2017. Zrušení kurzového závazku však neznamená konec intervencí. Pokud chce ČNB skutečně plnit inflační cíl, nemůže korunu pustit výrazně pod 26 CZK/EUR.
 
„Bývalý guvernér izraelské centrální banky a současný viceguvernér amerického Fedu Stanley Fischer přirovnal začátek používání kurzu v měnové politice ke vstupu do pásma Gazy. Každý ví, jak se tam dostat, ale málokdo ví, jak se stáhnout,“ uvedl David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. „Nicméně ČNB nakonec nebude mít jinou možnost. Nová prognóza ČNB totiž ukáže, že inflace na dvou procentech je udržitelná, a to osud kurzového závazku zpečetí,“ dodal David Navrátil. Podle Navrátila by další možné opatření v podobě zavedení záporných sazeb nadělala více škody než užitku a mohla snížit finanční stabilitu české ekonomiky. „Aby centrální banka odradila spekulanty, musela by snížit sazby do záporu až o několik desítek procent.“
Samotný exit nebude jednoduchou misí. Koruna totiž bude po exitu výrazně kolísat, protože na začátku budou korunu nakupovat poslední spekulanti. Na druhou stranu převis nabídky korun nad poptávkou bude limitovat posílení koruny. Zahraniční spekulanti, kteří si koupili od ČNB koruny, nebudou mít možnost je v takovém objemu snadno prodat. Pokud se budou chtít vyvarovat oslabení koruny, tak budou muset čekat několik let, než jejich koruny vykoupí čeští vývozci. Pokud nebudou chtít čekat, prodeje korun budou kurz oslabovat.
Pro podniky je správný čas na dlouhodobé zajištění
 
Bolístkou tuzemských exportérů je zajišťování kurzového rizika. Tak trochu si zvykli na to, že zajištění nahrazuje právě kurzový závazek ČNB. „Pokud dojde k exitu, exportéři se opět po několika letech budou muset postarat o zajištění kurzových rizik sami. A to pro ně může být skutečně problém, protože nebudou připraveni na cenovou volatilitu trhu po exitu,“ vysvětlil Libor Vošický, ředitel finančních trhů České spořitelny. „ S ohledem na naše očekávání, že koruna bude ve střednědobém horizontu posilovat k 25 až 24 korunám za euro, dává pro exportéry smysl raději se zajistit ještě na současných intervenčních úrovních kurzu,“ dodal Libor Vošický.
 
Klasickou katalogovou dovolenou si pořiďte nyní, nečekejte na exit
 
O dopadech exitu z kurzového závazku mohou spekulovat i domácnosti v České republice. Mají si například pořídit dovolenou už nyní, nebo po exitu, kdy je ten správný čas nakupovat online a kdy si pořídit nové auto? Dopad ukončení korunového závazku například nevyváží zdražení katalogových dovolených v letních měsících. S koupí dovolené u moře tak není potřeba čekat. Katalogové zájezdy zdražují v sezóně o cca 15 procent, a o tolik koruna neposílí. Na cestu do směnárny se však vyplatí počkat. Podle Davida Navrátila mohou spotřebitelé pocítit rozdíl i u dovozu. Zvlášť u velkých nákupů, jako jsou například automobily, bude úspora citelná, a to v řádu tisíců a desetitisíců korun. Kde se také vyplatí počkat, je nákup v eshopech. Ty velmi pravděpodobně před exitem vyprázdní své sklady a s nákupem nového zboží počkají až na zrušení korunového závazku, po kterém pro ně budou nákupy skladových zásob levnější.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Kristýna Havligerová
Tisková mluvčí FSČS

tiskove_centrum@csas.cz