• Cenu veřejnosti stejně jako zvláštní cenu poroty si odnesla Diakonii ČCE, Středisko ve Valašském Meziříčí
  • Zaměstnanci České spořitelny dali potřetí za sebou nejvíc hlasů hospicové péči, tentokrát Hospicové péči sv. Kleofáše Třeboň
  • Odborná porota ocenila organizace Domov Sue Ryder, Podané ruce a Portus Praha
  • Mezi jednotlivci cenu obdrželi Taťána Janoušková, Zdeňka Palátová a Ondřej Počarovský
  • Vítězové kromě skleněné ceny v podobě chomáče chmýří pampelišky získali i finanční odměnu
„Drtivá většina laureátů Ceny Floccus by asi nesouhlasila s tím, že jsou výjimeční, ale oni jsou. A právě takové inspirativní vzory chce naše Cena Floccus vyzdvihnout, protože takové lidi Česko potřebuje: odvážné, odhodlané, přesvědčené a přesvědčivé. Jsou to lidé, kteří nehledí na to, zda jim jejich činnost vynese popularitu, prostě dělají správnou věc," vyzdvihuje laureáty v kategorii cena pro jednotlivce Klára Gajdušková, předsedkyně správní rady Nadace České spořitelny.
Vítěze již třetího ročníku Ceny Floccus vyhlásila Nadace České spořitelny na svém výročním setkání 21. ledna 2017 a předala celkem devět ocenění. V kategorii cena pro jednotlivce odborná porota z desítky finalistů vybrala tři oceněné: Taťánu Janouškovou, ředitelku Hospicové péče sv. Zdislavy, Zdeňku Palátovou, zakladatelku organizace Vrátka a Ondřeje Počarovského, ředitele společnosti Prev-Centrum.
 
Každý ročník přináší řadu zajímavých nominací, ke kterým se pojí silné příběhy. Je jim společná odvaha, se kterou se nebojí opřít do těžkých témat. Všichni nominovaní jsou do značné míry tvrdohlaví a schopni prosadit to, co je podle nich důležité. Jsou to osobnosti a organizace, které dokáží pozitivně ovlivnit naši společnost. „Cena Floccus není cenou za odvahu jen náhodou - lidé v neziskovém sektoru vlastně neustále riskují. Někdy kariérně, někdy mohou riskovat i ekonomicky, protože se nevydali cestou jistých zisků, a mnohdy riskují i společenské nepochopení," upozorňuje předseda poroty Zdeněk Kalvach, člen Rady vlády pro seniory a stárnutí populace a člen Výboru pro biomedicínu a lidská práva. „Být v porotě je velmi hezké, je totiž nesmírně potěšující vidět, kolik je organizací hodných ocenění, ale zároveň není vůbec jednoduché zvolit nakonec jen několik vítězů," dodává Zdeněk Kalvach.
 
Odborná porota vybrala z devíti finalistů tři organizace, po jedné z každé z vypsaných oblastí, které se shodují s oblastmi, v nichž Nadace České spořitelny působí (péče o seniory, prevence a léčba drogové závislosti, péče o lidi s mentálním postižením). Ocenění si odnesla Společnost Podané ruce, Portus Praha a Domov Sue Ryder.
 
V internetovém hlasování dostala od veřejnosti nejvíce hlasů Diakonie ČCE – Středisko ve Valašském meziříčí. Na Vsetínsku patří k největším poskytovatelům péče o seniory, nabízí jim např. pečovatelskou službu, osobní asistenci, provozuje denní stacionář, domácí hospicovou péči i půjčovnu kompenzačních pomůcek. To, jakým způsobem spolupracuje v regionu s ostatními, nahlíží porota jako unikátní a následováníhodný příklad komunitní spolupráce, proto Diakonii udělila i zvláštní cenu poroty.
 
Paliativní péči již potřetí vyzdvihli zaměstnanci České spořitelny a udělili cenu projektu Hospicové péče sv. Kleofáše v Třeboni, která pomáhá nevyléčitelně nemocným pacientům v poslední fázi života a jejich rodinám.
 
Vítězové obdrželi unikátní skleněnou „sošku“ Floccus, která symbolizuje chomáč chmýří pampelišek, po němž je cena pojmenována. Její výroba je časově i technicky náročná, participuje na ní několik sklářů a k vrtání se při ní využívávodní paprsek, což dělá z každé sošky unikát. Vedle skleněné ceny si organizace odnese i finanční odměnu 100 000 Kč a jednotlivec 50 000 Kč (vyjma laureáta zvláštní ceny poroty, k níž se finanční odměna neváže).

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Kristýna Havligerová
Tisková mluvčí FSČS

tiskove_centrum@csas.cz