• Nadace České spořitelny na konci ledna 2017 již potřetí udělí Cenu Floccus
  • Od 12. října do 10. listopadu 2016 je možné nominovat neziskové organizace a jednotlivce, kteří pomáhají lidem na okraji společnosti
  • O tom, kdo získá ocenění i peněžitou odměnu, rozhodne ve dvou kategoriích odborná porota, v dalších dvou pak hlasování veřejnosti a zaměstnanců České spořitelny

Překonat bariéry, které lidem do cesty staví stáří, mentální postižení nebo drogová závislost, chce odvahu. Tu již potřetí ocení Nadace České spořitelny prostřednictvím Ceny Floccus organizacím a jednotlivcům, kteří tyto znevýhodněné skupiny lidí podporují. Jedná se o stejné oblasti, v nichž dlouhodobě působí i Nadace ČS. K Ceně Floccus se váže i finanční odměna - 100 tisíc Kč pro organizaci a 50 tisíc Kč pro jednotlivce.

V letošním ročníku chce Nadace ČS vyzdvihnout organizace, které jsou příkladem pro ostatní ve způsobu řízení financí. Neziskové organizace se nezřídka potýkají s jen malou zkušeností se standardními byznysovými postupy. K financování provozu svých činností historicky využívají dotace a granty, jejich rozpočty jsou tak nestabilní. Málokdy si vytvářejí rezervu, díky níž by překlenuly první kvartál, kdy čekají na finance z dotací a grantů, natož aby investovaly do budoucnosti. Nadace tak chce vyzdvihnout ty, kteří efektivně pracují na dlouhodobé finanční udržitelnosti. Jednou z organizací, která na trvalou udržitelnost vsadila, je laureát ceny z roku 2015 Sdružení Neratov: „V roce 2011 jsme si ve Sdružení Neratov uvědomili, že je čas změnit strategii a zaměřit se na udržitelnost naší činnosti. Zcela jsme změnili strategii sdružení a od té doby se věnujeme tzv. sociálnímu podnikání. Finanční stabilitu jsme si vytkli jako dlouhodobý cíl," přibližuje Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov.

Nominovat neziskové organizace může kdokoli, a to do 10. listopadu zde. Nominovat jednotlivce může pouze organizace, a to do 10. listopadu zde. Hlasování veřejnosti proběhne od 6. ledna do 22. ledna 2017.

V dosavadních dvou ročnících ceny rozdala nadace 18 ocenění. Například zvláštní cenu poroty si odnesly organizace bránící práva lidí s handicapem - Liga lidských práv a Quip. Na webových stránkách Nadace České spořitelny http://nadacecs.cz/floccus lze dohledat veškeré informace i seznam všech vítězů.

Kristýna Havligerová
Tisková mluvčí FSČS