V České republice má 47 700 lidí vážný problém s drogovou závislostí a jejich počet stále narůstá. Přestože programy neziskových organizací, které se tomuto problému věnují, prokazují i 60 až 70% úspěšnost, finance na svou činnost shánějí jen stěží. Mezi donátory patří Nadace České spořitelny, která svým grantovým programem letos podpoří 15 projektů neziskových organizací, z toho pět se zaměřuje právě na problémy prevence či řešení drogové závislosti.

„Z vítězství našeho projektu na rozšíření nabídky pracovní terapie a rehabilitace máme obrovskou radost a děkujeme všem, co pro něj hlasovali. Možnost začít včelařit v naší terapeutické komunitě Němčice-Heřmaň je přínosná hned v několika ohledech – v první řadě pomůže našim klientům upevňovat pracovní návyky a posilovat zodpovědnost za svěřené úkoly, čímž zvyšuje jejich šance na úspěšný návrat k normálnímu životu,“ říká Martina Richterová Těmínová, ředitelka SANANIM z. ú.

Grant pro SANANIM ve výši necelých 60 000 Kč zároveň představuje vstupní investici do dalšího projektu sociálního podnikání, které je pro organizaci nejen důležitou součástí terapie, ale i cestou, jak si tématem méně populární neziskovka může přivydělat na základní provoz. O podpoře sociálního podnikání jedná SANANIM opět s Českou spořitelnou, která už rok nabízí neziskovkám a podnikatelům se sociálním přesahem nabídku rozvojových nástrojů a bankovních produktů v programu Krok za krokem.

Do Grantového programu Nadace České spořitelny letos dorazilo 41 žádostí o granty, ve veřejném hlasování z 18 finalistů vzešlo 15 vítězných organizací, které si celkem rozdělí téměř milion korun. Přehled všech úspěšných žadatelů najdete na stránce nadace zde.

Nadace České spořitelny funguje od roku 2002. Zaměřuje se na podporu organizací, které se věnují péči o seniory, lidi s mentálním postižením nebo léčbě a prevenci drogové závislosti. Prostřednictvím jejího Grantového programu mohou klienti i zaměstnanci České spořitelny získat finanční podporu pro neziskovky, ve kterých sami působí jako dobrovolníci. Neziskovky musí působit ve stejných oblastech jako nadace. V letošním grantovém programu pro zaměstnance, který zveřejnil výsledky v červenci, nadace podpořila devět projektů neziskových organizací, jež mohly získat až 100 000 Kč.

SANANIM je nejstarší neziskovou organizací, která se u nás zabývá problematikou drogové závislosti, působí už od roku 1990. „I když jsou náklady na léčbu nemalé, ponechání klientů vlastnímu osudu by bylo pro společnost nesrovnatelně dražší. Za rok 2015 našimi středisky prošlo téměř 11 000 klientů a úspěšnost léčby v terapeutických zařízeních je velmi vysoká - kolem 60–70 %,“ popisuje Martina Richterová Těmínová, ředitelka SANANIM z. ú.

Kristýna Havligerová
Tisková mluvčí FSČS