Zná to každý. Jdete se s kamarády bavit a najednou někomu z nich chybí hotovost. Bankomat není po ruce, karty neberou a vy mu v dobré vůli nějakou tu stovku půjčíte. A ruku na srdce, komu se někdy v životě nestalo, že by kamarád na tuhle přátelskou výpomoc zapomněl a peníze nevrátil? I proto přichází Česká spořitelna s revoluční aplikací do mobilních telefonů, která to vyřeší za vás. Jmenuje se Friends 24, spustíte ji na Androidu a iOS a je zdarma. A vůbec nemusíte znát číslo účtu příjemce, peníze jim pošlete přes SMS, email, či nejrůznější messengery. Díky Friends 24 budete mít ve financích pořádek. A to je nejdůležitější, protože pořádek přece dělá přátele.
 
Pokud kamarádům půjčujete často, vězte, že v České republice nejste zdaleka jediní. Podle průzkumu, který si nechala Česká spořitelna zpracovat, půjčí alespoň několikrát ročně svým známým menší částku polovina dospělých Čechů. Nejčastěji je to mezi 300 až 500 Kč. Více si mezi sebou půjčují mladší lidé, ve věkové skupině 18 – 24 let si alespoň někdy půjčily dvě třetiny respondentů. Malé půjčky mezi známými jsou také běžnější mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním a z větších měst. Podle odhadů České spořitelny se takto rozpůjčuje přes 11, mld. Kč za rok, což je částka, za kterou by se postavilo například 12 nových fotbalových stadionů podobných tomu v pražském Edenu.
 
Každá půjčka ale musí mít i svou druhou fázi, a to návrat peněz k majiteli. To je především u rodiny a přátel často problém. Kolikrát jste třeba půjčili sestře nebo kolegovi a bylo vám nepříjemné se vyptávat, kdy své peníze zase uvidíte? Až 61 % lidí v průzkumu uvedlo, že se jim už někdy stalo, že jim známý peníze nevrátil vůbec. A 7 % dokonce tvrdí, že se jim to stává v nadpoloviční většině případů. Právě tento věčný nešvar může pomoci vyřešit Česká spořitelna díky své mobilní aplikaci Friends 24, se kterou je převod menších částek tak jednoduchý, že ho zvládne úplně každý.
 
Důvodem, proč lidé na vrácení peněz často zapomínají, je právě i to, že neznají nebo nemají po ruce číslo účtu protistrany. „S Friends 24 tenhle problém odpadá, své číslo účtu si vyplní příjemce platby sám, a to pouze při prvním kontaktu s aplikací, pak už ho zadávat nemusí. Jakoukoliv částku do 1 000 Kč pošlete jednoduše za deset vteřin přes SMS, email nebo třeba facebookový Messenger,“ vysvětluje Filip Zeman, ředitel digitálního a přímého prodeje České spořitelny. Stačí, aby váš telefon pracoval s operačním systémem iOS nebo Android a pak už vám nic nebrání v tom, abyste měli jednou pro vždy pořádek ve financích i mezi svými přáteli. Aplikace je určená pro klienty České spořitelny, příjemcem platby mohou být ale i neklienti.