Česká spořitelna je i tentokrát oficiálním partnerem Českého olympijského týmu pro nadcházející olympijské hry v Riu. Partnera v ní ale najdou také její klienti, kteří vyrazí do Ria podpořit naše olympioniky – na takové cesty platí několik dobrých cestovatelsko-bankovních rad a zásad.
 
Ještě než klienti vyrazí do Brazílie na XXXI. letní olympijské hry, mohou si osvojit několik jednoduchých rad, jak si olympiádu užít bez starostí a zbytečných poplatků. Ušetřit mohou již před odjezdem, když si v pobočce zdarma vymění peníze ze svého účtu za jakoukoliv zahraniční měnu. Pojištění karty celosvětově kryje i její odcizení nebo ztrátu. Stačí následně zavolat a Česká spořitelna klientům pomůže neduhy vyřešit.
 
Při ztrátě nebo odcizení karty v zahraničí je důležité jednat rychle. Kartu lze zablokovat dvěma způsoby – v internetovém bankovnictví SERVIS 24 nebo telefonicky na čísle +420 956 777 901. Klienti si mohou požádat o zaslání nové platební karty i do zahraniční. Při využití pojištění karty a osobních věcí se navíc poplatek za vyrobení náhradní karty neplatí. Pokud ale potřebují rychle hotovost, Česká spořitelna jim ji zašle do nejbližší zahraniční banky, kde si ji následně vyzvednou.
 
Cestovní pojištění si mohou klienti sjednat k Osobnímu účtu ČS, které zahrnuje léčebné výlohy, pojištění úrazů, odpovědnost za škodu, zpoždění letu i ztrátu zavazadel. Od června do září si mohou klienti zdarma vyměnit v pobočce peníze za zahraniční měnu bez poplatku. Stačí mít běžný účet v České spořitelně a z něj peníze čerpat.
 
Klientům banka doporučuje vyhýbat se nabídce Dynamic Currency Conversion (DCC), tedy službě, která je nabízená v zahraničních bankomatech nebo u zahraničních obchodníků, u nichž je klientovi nabídnuta platba (anebo výběr) v jeho domácí měně. Často totiž zahraniční subjekt nenabízí zcela výhodný přepočtový kurz na české koruny.
 
Česko-portugalský slovníček na cesty

Čeština

Kde je nejbližší bankomat?

Kudy se dostanu na atletický stadion?

Už běžela Hejnová?

Dám si jedno pivo.

Zaplatím kartou.

Kde najdu toalety?

Petra Kvitová je naše tenisová hvězda.

Češi, do toho!

Máme zlato!

Portugalština

Onde fica o caixa multibanco mais próximo?

Pode dizer-me como ir ao estádio de atletismo?

A corrida de Zuzana Hejnová já se realizou?

Vou tomar uma cerveja.

Vou pagar com cartão.

Onde é a casa de banho?

Petra Kvitová é grande figura do ténis checo.

Força checos!

Ganhámos a medalha de ouro!

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Kristýna Havligerová
Tisková mluvčí FSČS

tiskove_centrum@csas.cz

Klára Zelenková
Tiskové centrum ČS