• Od 23. června 2016 se lze přihlašovat do Grantového programu Nadace České spořitelny
  • Výherce získá až 70 tis. Kč pro neziskovou organizaci v ČR, které pomáhá
  • Od 24. srpna 2016 o výherci rozhodne v hlasování veřejnost

Lidé s handicapy jako je mentální postižení obtížně hledají práci. Vhodné pro ně mohou být socioterapeutické dílny. A právě takové provozuje třeba pražská Dílna Gawain, která své prostory loni díky grantu Nadace České spořitelny zrekonstruovala. Letos mají šanci uspět další neziskovky - stačí, aby je do 21. července 2016 nominovali jejich dobrovolníci, kteří jsou zároveň klienty České spořitelny.

Od 23. června 2016 se mohou klienti České spořitelny přihlašovat do čtvrtého ročníku Grantového programu Nadace České spořitelny a získat tak až 70 tis. Kč pro neziskovou organizaci v ČR, které dobrovolně pomáhají, fandí a věří v její smysl a poslání. Přihlásit se a zabojovat o grant, kterým nadace podporuje individuální dobrovolnictví, mohou až do 21. července 2016. Podmínkou je alespoň roční působení v roli dobrovolníka v nominované neziskovce a její působení v oblasti aktivního života seniorů, odborné prevence a léčbě drogových závislostí nebo péče o lidi s mentálním postižením.

“Pro program Zahrada na kolečkách jsme pořídili devět mobilních zahradnických stolečků. Mobilní záhonky se dají použít i pro pěstování ve vnitřním prostředí, proto si díky Nadaci České Spořitelny mohou své květiny vypěstovat i klienti, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko. Stolní záhonky jsou koncipovány tak, aby pod ně mohl klient na vozíku bezpečně vjet, a dají se pohodlně opečovávat i přistavené k lůžku,” představuje loňský úspěšný projekt Grantového programu Nadace ČS Jana Žďárská z organizace Sue Ryder.

Šanci uspět má letos zhruba tucet projektů. Hodnocení projektů se uskuteční ve dvou kolech. V prvním kole bude o postupu žádostí rozhodovat odborná grantová komise, v druhém kole pak bude od 24. srpna 2016 hlasovat veřejnost.

Česká spořitelna podporuje individuální dobrovolnictví už od roku 2007, kdy pro své zaměstnance spustila dobrovolnický program s názvem Den pro charitu s Českou spořitelnou. Ten se během krátké doby stal mezi zaměstnanci velmi oblíbeným a tak pro ně banka po dvou letech, v roce 2009, otevřela Grantový program, prostřednictvím kterého i zaměstnanci mohou už osm let pro své neziskovky získat finanční podporu. Oba Grantové programy se zaměřují na podporu neziskových organizací, které působí ve stejných oblastech jako Nadace ČS, a oba jsou realizovány od roku 2014 nadací.

Od konce loňského roku navíc banka přišla s novinkou - mobilní dárcovskou aplikací Melinda. Více na www.nadacecs.cz.