Symbolem ceny, kterou Nadace České spořitelny uděluje těm, kterým nechybí odvaha pomáhat, je chomáč chmýří pampelišky. Skleněnou podobu ocenění vdechl sklář Luboš Stejskal, a nebylo to vůbec snadné. Uspěl až díky netradičnímu využití techniky vodního paprsku. Laureáti Ceny Floccus tak získávají unikátní skleněnou „sošku“, z nichž každá je ručně vyrobeným originálem.
 
Za vizualizací Ceny Floccus stojí studio Toman Design, které jako ústřední motiv ceny navrhlo dívku rozfoukávající chmýří pampelišky a vytvořilo také 3D animaci budoucí Ceny Floccus. Najít správnou techniku, jak vytvořit skleněnou sošku symbolizující chomáč chmýří pampelišek, po němž je cena pojmenována, nebylo jednoduché. Zakázku několik sklářů vzdalo. Většinou se při vrtání či vpichování otvorů, připodobňujících stonek chmýří, tvar koule zdeformoval. Uspěla až studená technika s využitím vodního paprsku, se kterou přišel sklář Luboš Stejskal.
 
„Ve sklářství není technika vodního paprsku ojedinělá, běžně se ale nepoužívá při vrtání neprůchozích otvorů. Právě vodním paprskem jsem dosáhl specifického uzavírání otvorů uvnitř koule do špičky,“ uvedl Luboš Stejskal, sklář a výrobce krásných skleněných ocenění Ceny Floccus. „V každé skleněné sošce je přesně 17 otvorů, u nichž se musí hlídat přesná délka i hloubka vrtání,“ dodal Luboš Stejskal.
 
Práce s vodním paprskem je přitom jednou z řady činností, které skleněnou sošku dostávají do finální podoby. Nejprve se ve sklárně vyrobená koule zabrousí, aby měla své dno. Následně začíná vyvrtávání 17 jamek, které se poté pomocí diamantového kuželového vrtáku rozbrušují. I malé nuance mohou celý proces zmařit, například pokud je vodní lázeň, v níž se sklo ochlazuje při vrtání, příliš studená, zahřívané sklo začíná praskat. V třetí fázi dostává kouli do rukou brusič, jenž na různých typech kotoučů jamky rozleští, aby získaly svůj lesk a hranu. Celá koule se následně musí znovu přeleštit. Během celého procesu výroby je nutné sklo pravidelně čistit injekční stříkačkou a odsát z otvorů vodu. Na závěr celé výroby sklář na dno sošky vypískuje jméno vítěze Ceny Floccus.
 
Cena Floccus je díky své časové a technické náročnosti opravdu unikátní. Její výroba zabere minimálně šest hodin práce a podílí se na ní řada lidí i dílen. V letošním ročníku obdrží cenu hned 9 organizací a jednotlivců, i proto byla celková výroba ocenění záležitostí několika dní.

A proč právě chmýří pampelišky?

Pápěří jsou křehká a odolná zároveň. Jsou nesmírně životaschopná. Zdánlivě prostá, ale mají v sobě kus krásy a síly. Chmýří pampelišek se odvážně pouští s větrem do dálky a rostlina se tak snadno šíří. Přesně to jsou vlastnosti, které se pojí k aktivitám organizací a lidí, kteří pomáhají našim spoluobčanům na okraji společnosti. Vlastnosti, které si zaslouží Cenu Floccus.

Ve 2. ročníku Ceny Floccus Nadace České spořitelny si toto ocenění i unikátní ručně vyráběnou sošku ze slavnostního večera 27. ledna 2016 odneslo devět laureátů. U veřejnosti zabodovala Diakonie ČCE – Středisko v Myslibořicích, zaměstnanci České spořitelny ocenili práci Oblastní charity HK – projekt domácí hospicové péče (DHP). Odborná porota vyzdvihla organizace Proxima Sociale, Hospic sv. Jiří, Pohoda – společnost pro normální život s postižením a jednotlivce Jiřího Richtera, Ninu Janyškovou a pátera Josefa Suchára. Zvláštní cenu věnovala porota za zásluhy organizaci Quip.

Více informací o Ceně Floccus najdete na www.nadacecs.cz/floccus/.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Kristýna Havligerová
Tisková mluvčí FSČS

tiskove_centrum@csas.cz

Klára Zelenková 
Tiskové centrum ČS