Jak můžou být pekárny ekologičtější?

I v tak tradičním odvětví, jako je pekárenství, lze vymyslet řadu ekologických řešení. Stačí být trochu kreativní – svědčí o tom i příběh Pekárny Srnín, která vznikla v roce 1956. Jak funguje využití odpadového tepla z pekárenských pecí a co dalšího můžou tradiční podniky realizovat?

Úsporné LED žárovky a světelné senzory

Náklady na výměnu žárovek ve velkém areálu se můžou vyšplhat na nemalé částky, jak potvrzuje ředitel Pekárny Srnín Josef Bukovský: „Vyměnit je za LED světla nás přišlo na několik milionů a stihli jsme to těsně před začátkem energetické krize. Investice se nám ve formě úspor vrátily během tří let.“ Můžete přidat i chytré světelné senzory, které světla vypínají a zapínají podle toho, zda se v příslušné části budovy někdo pohybuje. Takové senzory dokážou i přizpůsobit intenzitu svícení během dne a ušetřit tak další energii.

Odpadové teplo z pecí

Pekárenské pece dosahují vysokých teplot, které dříve jen tak unikaly do okolí. Dnes je lze využít v rámci rekuperace, což ostatně dělají i v Srníně. Rekuperační systémy můžou zachytit teplo vznikající během pečení a využít ho k předehřátí vzduchu vstupujícího do pecí. Ve výsledku tak sníží spotřebu energie potřebné k dosažení provozní teploty. Odpadové teplo jde použít také k ohřevu vody na čištění pekárenských zařízení nebo k vytápění prostor pekárny. 

Fotovoltaika a synchronizace dat

Střechy pekárenských budov se vyplatí využít pro umístění fotovoltaických panelů. Získáte tak vlastní zdroj čisté energie a snížíte svou závislost na fosilních palivech. V Srníně šli ještě dál. „Máme k dispozici data z fotovoltaik a díky nim se nyní kvůli efektivnímu využití energie snažíme synchronizovat pečení s počasím,“ vysvětluje Josef Bukovský.

Celková modernizace procesů

Investice do nových zařízení, moderních pecí nebo tepelné izolace celého areálu se může zdát jako velká, ale rychle se vrátí. Izolace snižuje nutnost vytápění v zimě i chlazení v létě. Nové, moderní pece mají zase mnohem nižší odběr energií. Svou pozornost můžete upřít i k drobnějším detailům a zavést na vaše výrobky například recyklované obaly. Nebo můžete pomocí digitalizace procesů ušetřit papír potřebný při administrativě. „Zavedli jsme digitální systém přepravy zboží a digitalizaci procesu objednávek a výroby. Dále tu máme vlastní vodu i čističku vody a čerpačku CNG pro náš vozový park, který z 85 % jezdí na zemní plyn,“ vyjmenovává Josef Bukovský. Všechna tato řešení společně přispívají k mnohem ekologičtějšímu provozu i tak tradičního podniku, jako je pekárna.

Jak lze tradiční postupy a modernizaci skloubit v pekárně z roku 1956? A co bylo pro Josefa Bukovského motivací pro rozsáhlou modernizaci areálu pekárny? Přečtěte si více v rozhovoru zde.

9. ledna 2025

2 min

Jak může být váš podnik ekologičtější?

Mohlo by vás dále zajímat

Důkazy udržitelnosti: Jak ESG rating a certifikáty pomáhají firmám prosperovat?

Jak můžou firmy přispět k rozvoji regionu?

Od statku po Levandulový festival. Jak posunout podnikání až k vlastní kulturní události?

Odhalte příběhy úspěšných českých firem.
Začtěte se klidně hned.