Jak funguje dětský účet

10. června 2024

6 minut

Co se v dětství o financích naučíš, v dospělosti jako když najdeš. I tak by se dal shrnout hlavní důvod, proč dětem založit vlastní bankovní účet. S penězi budou děti v kontaktu celý život.

Vlastním dětským účtem jim můžete výrazně usnadnit start do samostatného života a rozvíjet přirozeně jejich finanční gramotnost. Přečtěte si, jak funguje dětský účet, jaké jsou jeho největší výhody a proč se vyplatí ho dětem založit co nejdříve.

Otevřete dětem cestu k lepšímu finančnímu zdraví 

Nebojte se děti zapojit do diskuse o rodinných financích a vysvětlit jim, jak peníze fungují. Čím dřív se naučí rozpoznávat hodnotu peněz, tím lépe se jim povede v dospělosti při správě vlastních financí.

Bavte se s dětmi o tom, proč je důležité si své výdaje dobře rozmyslet a utrácet ve zdravém poměru ke svému příjmu. Rozvíjet dětem jejich finanční gramotnost můžete už v útlém věku a pravý čas nastává například s nástupem školní docházky.

Mezi nejlepší způsoby, jak děti učit o funkci peněz, je pravidelné kapesné. V Česku ho od rodičů dostává více než 70 % dětí.

Právě na kapesném se děti v bezpečném prostředí naučí, jak s penězi nakládat a jakou mají hodnotu. 

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Zezačátku není ani tak důležité, za co děti utrácí, ale že se naučí samostatně rozhodovat o svých penězích. Určitě jim to nepůjde hned a třeba si své první peníze zpočátku hned „rozfofrují“ za sladkosti, hračky nebo různé atrakce. I to ale k učení patří.

Postupně můžete děti motivovat k tomu, aby si z kapesného samy našetřily na vysněnou věc. Třeba na novou hru, oblečení nebo elektroniku.

Zatímco před lety stačilo prasátko nebo dětská peněženka, dneska mají děti více možností, jak se o své peníze starat. Jedním z nich je právě dětský účet, který dětem otevírá cestu k lepší finanční gramotnosti. 

Jak funguje dětský bankovní účet

Dětský účet se od klasického běžného účtu ve svém fungování na první pohled příliš neliší. Dětem ho můžete sjednat klidně rovnou po narození, nebo až v době, kdy s nimi začnete řešit první kapesné.

Postupně pak děti zapojíte do toho, jak to chodí v bance, jak se na účet peníze dostanou a kde si zkontrolují, za co a kolik utrácí.

Za dětský účet u České spořitelny samozřejmě nic neplatíte.

U dětí do 15 let si k založení dětského účtu si připravte rodný list dítěte a svůj občanský průkaz. Děti od 15 let pak k žádosti připojí už vlastní občanku nebo pas. A pokud je dětem už nad 18 let, pak si mohou jednoduše založit zdarma studentský účet plný výhod.

Pro založení dětského účtu nepotřebujete žádný minimální vklad nebo zůstatek na účtu. Dětem můžete posílat na účet peníze pravidelně nebo jednorázově. Přesně podle toho, jak se vám to hodí.

Přehled o dětském účtu získáte jednoduše v aplikaci George. S dětmi tam také snadno nastavíte třeba limity na platby. Pro odchozí platby z dětského účtu je nastavený limit na 20 000 Kč.

Od osmi let pak dětem můžete pořídit také vlastní platební kartu. Pro získání karty stačí, aby rodič s dítětem osobně zašel na jakoukoli pobočku České spořitelny.
Díky vlastní kartě se děti naučí, jak si vybírat peníze z bankomatu nebo jak bezpečně platit kartou v obchodě nebo na internetu.

A kdyby náhodou děti kartu zapomněly na kroužku nebo ztratily ve škole, jednoduše ji zablokujete přímo v Georgi. A když se najde, můžete ji tam také rovnou odblokovat. 

Chcete dětem usnadnit start do života a střádat jim na lepší budoucnost? Založte jim také dětský spořicí účet. Peníze na něm dětem zhodnotíme výhodným úrokem a za pravidelné spoření získáte bonus. Dětský spořicí účet se hodí i na jednorázové finanční dárky od příbuzných a na střádání na vysněnou věc.

Hlavní výhody dětského účtu

Vlastní účet děti naučí, že peníze nerostou na stromech a že nemají vždycky k dispozici takovou částku, jakou by si přály. Kromě možnosti děti vzdělávat ve financích a učit je odpovědnosti za vlastní rozhodování ve světě peněz, nabízí dětský účet ještě další výhody. 

Jednoduché založení a správa účtu

Dětský účet si jednoduše založíte na jakékoli pobočce České spořitelny.

S dětským účtem můžete okamžitě využívat všechny jeho funkce a výhody. Získáte jednoduchý přehled o všech pohybech na účtu. Snadno si nastavíte také upozornění na každou platbu, které vám přijde přímo do George.

Veškerou správu účtu zvládnete sami. Jednoduše si změníte třeba limity, zobrazíte PIN ke kartě, nebo si zkontrolujete všechny výdaje. Také tam v případě ztráty nebo krádeže kartu rovnou sami zablokujete. 

Žádné poplatky za založení a vedení

Dětský účet u České spořitelny si založíte zcela zdarma. Nemusíte u nás mít žádný další účet. Vedení účtu vás také nebude stát ani korunu. Neplatíte ani za výpisy z dětského účtu. Ty si můžete kdykoli zdarma stáhnout přímo v Georgi. 

Výběry z bankomatu zdarma

S vlastní kartou děti získají také možnost zdarma vybírat z jakéhokoli bankomatu České spořitelny po celé republice. Peníze si přes bankomat mohou na účet také jednoduše vložit. Stačí si najít nejbližší vkladomat. 

Záleží nám na rozvoji finanční gramotnosti. Založte dětem vlastní účet a sledujte jejich cestu za lepší orientací ve světě peněz.

Pokračujte dále