Povinné ručení a havarijní pojištění: Vyznáte se v pojištění aut?

4. července 2024

7 minut

Jste plní euforie z pořízení auta a už se vidíte, jak s ním cestujete a užíváte si svobody pohybu? Ještě než vyrazíte na první projížďku, měli byste mít vyřešené pojištění.

Základem je povinné ručení. Tomu se nevyhnete, protože ho vyžaduje zákon. Ale co havarijní pojištění? Víte, kdy se vám hodí a na co se vztahuje? Připravili jsme stručný přehled všeho, co potřebujete vědět o pojištění auta.

Povinné ručení: Co to je a kdy ho potřebujete

Na povinné ručení byste měli myslet už od chvíle, kdy začínáte pokukovat po autě. Bez něj si totiž žádnou jízdu neužijete. Pojistit si auto vám totiž ukládá přímo zákon. Jedná se o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Za tímhle trošku krkolomným názvem se ukrývá jednoduché sdělení. Povinné ručení vám lidově řečeno kryje záda, pokud svým vozem způsobíte někomu jinému škodu na zdraví, autě nebo majetku.

V takové situaci nemusíte hned vytahovat peněženku a platit všechno z vlastní kapsy. Díky povinnému ručení v případě vámi způsobené nehody ušetříte klidně stovky tisíc za opravy a náhrady škod. 

Věděli jste, že...

Nejčastější škoda při dopravní nehodě se pohybuje v řádech desítek tisíc. Pokud ale řidič způsobí například hromadnou nehodu na dálnici, může se náhrada škody na zdraví a majetku vyšplhat až do desítek milionů korun. Minimální limit pojistného plnění je u povinného ručení ze zákona stanovený na 50 milionů korun.

Co když způsobíte nehodu v zahraničí? I na to pojištění odpovědnosti z provozu vozidla myslí. K povinnému ručení totiž dostanete i mezinárodní osvědčení o pojištění vozu, tzv. zelenou kartu. Bez té byste neměli dát ani ránu, hlavně při cestách mimo Česko. Najdete na ní seznam všech zemí, kde vám povinné ručení platí.

Nejen při nehodě nebo poruše vozidla v zahraničí se vám bude hodit i další benefit povinného ručení. Asistenční služba vás nenechá ve štychu v případě nehody, ani když vám auto klekne u krajnice. Uschovejte si všechny dokumenty k pojištění pro snadný a rychlý přístup odkudkoliv do Datatrezoru.

Co všechno ovlivňuje cenu povinného ručení

Cena povinného ručení není pro všechny řidiče stejná. Ovlivňuje ji několik faktorů. Jedním z nich je samotné auto. Záleží, jak je staré, jaký má objem a výkon motoru a jaký druh vozu to je. Do ceny povinného ručení ale vstupuje i váš věk a místo bydliště. Věk, protože zpravidla mladší řidiči jsou z hlediska nehod více rizikoví. Podobně to pak platí u starších řidičů nad 75 let.

Místo bydliště pak ovlivňuje ceny pojistného, protože že ve větších městech je vyšší pravděpodobnost dopravní nehody, než na malém městě nebo v zapadlé vesnici. Pokud povinné ručení teprve začínáte platit, jeho výše je jiná, než když se pojištění účastníte už několik let.

Čerství řidiči mívají pojistku zpravidla dražší, než zkušenější „matadoři silnic“. Záleží ale i na tom, jak se na silnici chováte. Pokud jezdíte bez nehod, můžete získat bonus na povinném ručení a pojistku si tím snížit až o 50 procent.

Neukázněné řidiče, kteří jsou často viníky dopravních nehod, naopak čeká malus. Tedy přirážka k pojištění, které jeho cenu naopak navýší.

V čem se liší povinné ručení od havarijního pojištění

Přestože je v České republice registrováno přes 6 milionů vozidel, ne každému řidiči jsou jasné rozdíly mezi povinným ručením a havarijním pojištěním. Zjednodušeně můžeme říct, že tam kde nestačí povinné ručení, přichází na řadu „havarijko“.

Zatímco povinným ručením kryjete škody na cizím zdraví nebo majetku a pojistné plnění jde třetí osobě, v případě havarijního pojištění peníze dostáváte vy. Spadají sem škody, které vám způsobí ostatní řidiči, neznámý pachatel, zvěř, přírodní živly nebo když vám auto ukradne zloděj.

Povinné ručení musí mít každé auto. V případě havarijního pojištění tomu tak není, je zcela dobrovolné. V současné době ho má sjednané zhruba třetina českých řidičů.

Jen pro zajímavost, v roce 2020 evidovala Policie téměř 95 000 dopravních nehod. To je zhruba 260 různě závažných dopravních kolizí denně.

Na co se vztahuje havarijní pojištění: Vyřeší nehodu, kroupy i krádež

Možná si kladete otázku, k čemu potřebujete havarijní pojištění, když všem řidičům zákon nařizuje sjednat si povinné ručení? Když do vás někdo nabourá, jeho pojistka vám opravy uhradí. To je pravda, ale povinné ručení se nevztahuje na škody na vašem autě, když nehodu způsobíte vy.

Co když vám někdo rozbije čelní sklo, poškodí lak nebo urazí zrcátko? V takovém případě si nemáte od koho co vzít. Pachatel je neznámý a škodu si bez havarijního pojištění musíte zaplatit sami. Podobná situace nastane, když do vás někdo nabourá a z místa nehody odjede.

Na rozdíl od povinného ručení vás havarijko zachrání i v případě, kdy se střetnete se zvěří, narazíte do překážky (například strom), nebo když s autem někam zapadnete.

Z havarijního pojištění se vyplácí i škody, které autu způsobí přírodní živly. Pokud vichřice vyvrátí strom, který na auto spadne, případně vám silné kroupy poškodí čelní sklo nebo kapotu auta, pojištění takové škody pokryje.

Čeká na vás místo zaparkovaného auta jen prázdné místo? Havarijní pojištění vyřeší i krádež vozidla. Díky správně sjednanému havarijku dostanete v případě odcizení i náhradní auto. To se hodí hlavně v případě, že se autem pohybujete denně a potřebujete ho například k práci. Nehrozí, že se ze dne na den ocitnete bez vozu.

Povinné ručení a havarijní pojištění se často vyplatí sjednat najednou. Můžete díky tomu i výrazně ušetřit. Co všechno do svého havarijního pojištění zahrnete záleží na vás. V České spořitelně si můžete pojistit všechna rizika, nebo si vybrat jen některá.

Buďte za volantem v klidu a užijte si jízdu. S povinným ručením a havarijním pojištěním to jde snadno.

Pokračujte dále