Nová zelená úsporám II. část 

27. října 2023

6 minut

Posílení energetické efektivnosti a šetrného vytápění vašeho domova nikdy nebylo dostupnější. Od září 2023 program Nová zelená úsporám nabízí řadu nových příležitostí pro získání státní dotace. Přečtěte si naše shrnutí a zjistěte, jak můžete využít těchto nových příležitostí pro svůj rodinný dům.

Posílení energetické efektivnosti a šetrného vytápění vašeho domova nikdy nebylo dostupnější. Od září 2023 program Nová zelená úsporám nabízí řadu nových příležitostí pro získání státní dotace. Přečtěte si naše shrnutí a zjistěte, jak můžete využít těchto nových příležitostí pro svůj rodinný dům.

Co je Nová zelená úsporám?

Nová zelená úsporám (NZÚ) je vládní grant zaměřený na energetickou efektivitu domů, podporu ekologických zdrojů a snížení nákladů na energie.

Za programem stojí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Státní fond životního prostředí (SFŽP). Nová zelená úsporám se skládá z několika částí: NZÚ Light, NZÚ Standard a Oprav dům po babičce. V tomto textu se zaměříme na NZÚ Standard.

Další dotační možnosti jsme popsali v předchozím článku. 

1. Dotace na novostavbu

Tato podpora je určena pro domy využívající energii z obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické panely nebo tepelná čerpadla.

Jednorázovou částkou 535 000 Kč můžete financovat stavbu nebo nákup domu s nízkou energetickou náročností s důrazem na obnovitelné zdroje energie.

Tip: Pro financování ekologicky šetrné novostavby můžete využít Hypotéku pro budoucnost. Část úvěru je pak možné splatit z obdržených dotací. 

2. Dotace na ohřev vody

Jako majitel rodinného domu můžete získat dotaci na zajištění ohřevu vody pomocí solárních panelů na střeše nebo tepelného čerpadla.

Můžete získat:

  • 60 000 Kč pro solární termický ohřev vody s přitápěním,
  • 45 000 Kč pro samotný solární termický ohřev teplé vody,
  • 45 000 Kč pro fotovoltaický ohřev teplé vody,
  • 45 000 Kč pro tepelné čerpadlo určené k ohřevu teplé vody.

3. Dotace na zelenou střechu z NZÚ

Zelená střecha má výborný izolační potenciál, který přispívá k efektivnímu využití energie. Dále také prodlužuje životnost střešní konstrukce a zároveň působí jako přirozený nástroj proti vysychání. Všestranný benefit zelené střechy tak poskytuje jak estetické, tak i praktické výhody.

Tip: Další zajímavosti i praktické informace o zelené střeše najdete v našem starším článku.  

Díky mnoha přínosům, které zelená střecha poskytuje, je podporována programem Nová zelená úsporám. Ať už jste stávajícím vlastníkem rodinného domu nebo připravujete stavbu nového, můžete o tuto dotaci požádat.

Výše podpory se odvíjí od typu zelené střechy a pohybuje se v rozmezí od 800 do 1000 Kč za každý metr čtvereční vegetačního souvrství na střeše. Máte tak možnost získat až do 100 000 Kč na realizaci zelené střechy.

4. Dotace na využití tepla z odpadní vody

Jako majitel rodinného domu máte možnost získat dotaci na implementaci systémů pro recyklaci tepla z odpadních vod, a to včetně nezbytného příslušenství a instalace samotného systému.

Konkrétně, můžete obdržet následující dotace:

  • Dotaci ve výši 50 000 Kč na instalaci centrálního systému pro využití tepla z odpadních vod.
  • Podporu ve výši 5 000 Kč za odběrné místo (do celkového maxima 15 000 Kč) pro decentrální systém pro využití tepla z odpadních vod. 

5. Dotace na zachytávání dešťové nebo odpadní vody

Zachytávání a využívání dešťové či odpadní vody představuje významnou úsporu, snižuje spotřebu pitné vody a výdaje na ni. Dotaci na zachytávání dešťové a odpadní vody je možné čerpat pouze v kombinaci se zateplením, se stavbou nového domu nebo s výměnou a instalací zdrojů energie.

Možné výše dotace jsou následující:

  • Dešťová voda pro zálivku zahrady – až 55 000 Kč,
  • Dešťová voda využívaná jako užitková (pro splachování) i pro zálivku – až 65 000 Kč,
  • Odpadní (šedá) voda v kombinaci s dešťovou vodou jako užitková i pro zálivku – až 105 000 Kč.

6. Podpora ekomobility

Jako majitel rodinného domu máte nyní možnost získat dotaci ve výši 15 000 Kč na instalaci dobíjecí stanice pro osobní elektromobil. Tato podpora pokrývá náklady na pořízení a instalaci dobíjecí stanice a další nezbytná zařízení pro její provoz. 

7. Dotace na řízené větrání s rekuperací

Rozhodli jste se pro ekologické vytápění a zateplení svého domova? Nezapomínejte také na důležitost efektivního větrání. Řízené větrání s recyklací tepla nabízí ideální řešení – poskytne vašemu domovu čerstvý vzduch a minimalizuje ztrátu tepla.

Pokud vlastníte rodinný domu, můžete získat dotaci až do výše 105 000 Kč. Tuto formu energetické úspory je možné financovat prostřednictvím výhodného úvěru a s pomocí dotace lze část úvěru splatit předčasně a bez jakýchkoliv poplatků.

Tip: Pro financování ekologických úprav můžete využít Úvěr od Buřinky pro budoucnost, část půjčky je možné splatit právě ze státních dotací.  

Shrnutí

Nová zelená úsporám nabízí řadu příležitostí, jak financovat úsporné bydlení. Tento článek slouží jako základní přehled, pro kompletní informace o Nové Zelené Úsporám se podívejte na oficiální stránky NZÚ

Zajímá vás, jak snížit náklady na bydlení? Naši specialisté vám navrhnou ideální řešení pro vaši nemovitost i způsob financování.

Pokračujte dále

Jaká je návratnost fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

10 otázek před pořízením fotovoltaiky

Vyzkoušejte si energetickou kalkulačku

Venkovní žaluzie a rolety: proč už jste je měli dávno mít