Na příspěvek na bydlení má nárok překvapivě hodně lidí. Možná i vy.

27. dubna 2022

6 minut

Nájem. Energie jako elektřina a plyn. Vodné a stočné. Svoz odpadu. Čím dál rychleji se zdražují zkrátka všechny výdaje, které můžeme jednoduše shrnout pod pojem náklady na bydlení.

Tak výrazné zvyšování cen významně zasáhne rozpočet mnoha domácností. Ne každý ale ví, že existuje způsob, jak rodinný rozpočet alespoň trochu odlehčit. Říká se mu příspěvek na bydlení a v roce 2022 na něj má nárok víc lidí, než byste možná čekali. 

Máte nárok na příspěvek na bydlení? Zjistěte během pár minut, jestli o něj zbytečně nepřicházíte.

Určitě stojí za to si ověřit, jestli tento příspěvek platí i pro vás. Nejjednodušší je zkusit naši kalkulačku. Ta pravděpodobnost opravdu vzrostla. A v nejbližší době se situace nejspíš měnit nebude, jak se dá usuzovat z neustále rostoucích cen energií.
 

Jakmile si ověříte, jestli máte nárok na příspěvek na bydlení, můžete o něj rovnou požádat. Stačí dodat potřebné dokumenty a potvrzení. A s tím vám pomůžeme.

Co budete potřebovat a na co se připravit, se dozvíte v kalkulačce a také v jedné následujících kapitol.  

„V roce 2022 české domácnosti dají za bydlení o 943 Kč měsíčně víc než v předchozím roce. Na vině jsou stále dražší energie a teplo. Zároveň až o 200 tisíc naroste počet domácností, které mají nárok na příspěvek na bydlení. Těm se výdaje na bydlení zvýší v průměru o více než 1 300 korun.“

Zdroj: Analýza společnosti PAQ Research (2021)

Co je příspěvek na bydlení a kdo ho dostane.

Příspěvek na bydlení, někdy lidově označovaný jako dávky na bydlení, je státní příspěvek, který rodinám i jednotlivcům s nízkými příjmy pomůže s placením výdajů za bydlení. Pokud na něj máte nárok, stát vám každý měsíc pošle peníze. O tento příspěvek navíc můžete požádat až 3 měsíce zpětně a vyřídíte ho na úřadu práce tam, kde bydlíte. 
 

Kdo si o příspěvek může požádat

Požádat o příspěvek můžete, pokud

  • vlastníte byt nebo dům, kde bydlíte,
  • bydlíte v družstevním bytě,
  • bydlíte v nájmu nebo podnájmu,
  • bydlíte v bytě na základě věcného břemena (dnes se tomu říká služebnost).

Pro 2022 má navíc nárok i ten, kdo vlastní rekreační objekt, ve kterém bydlí.

→ Podívejte se, co o příspěvku říká Úřad práce

„Okolo půl milionu domácností nárok má, ale nevyužívá ho.“

Zdroj: Analýza společnosti PAQ Research

Kolik peněz můžete každý měsíc dostat

Záleží na tom, kolik máte jako domácnost dohromady příjem a jaké jsou vaše celkové náklady na bydlení. Nejčastěji lidé od státu dostávají nižší jednotky tisíc korun.

Jak se to celé počítá? Nejjednodušší je použít kalkulačku příspěvku na bydlení, příspěvek si tak spočítáte během chvilky. Stačí si spočítat příjem všech členů vaší domácnosti.
Na příspěvek máte nárok, pokud:

  • bydlíte v Praze a na bydlení vydáte víc než 30 % z příjmů domácnosti
  • bydlíte mimo Prahu a na bydlení vydáte víc než 30 % z příjmů domácnosti

K tomu navíc platí, že těchto 30 %, by nemělo být víc než takzvané normativní náklady na bydlení. 

To jsou pevně stanovená čísla, která se liší podle toho, v jak velké obci bydlíte a kolik vás žije v jedné domácnosti. Jestliže jsou vaše reálné náklady vyšší než ty normativní, výsledný příspěvek se vypočítá z normativních nákladů.

→ Nechce se vám počítat? Zkuste naši kalkulačku

O příspěvek můžete požádat i v případě, že máte hypotéku. Splátky hypotéky nebo jiné půjčky se ale jako náklady na bydlení podle platné právní úpravy neuznávají.

 

Jak o příspěvek požádat

Nemáte se čeho se bát. Není to žádná věda. Stačí si připravit potřebné dokumenty a doklady a vybrat si, jestli o příspěvek požádáte přes internet, nebo jestli zajdete na úřad. Podle toho pak budete pokračovat dál. 

Jaké formuláře, dokumenty a doklady si připravit?

To záleží na konkrétní situaci. Na tom, jestli žijete ve svém, nebo v podnájmu. Jestli žijete sami, nebo s dětmi atd. Přesný seznam všeho, co od vás úřady budou potřebovat, dostanete po vyplnění kalkulačky pro výpočet příspěvku na bydlení.

→ Spočítat příspěvek a zobrazit seznam dokumentů a dokladů
 

Jak požádat on-line

Pokud chcete všechno vyřídit na dálku, máte několik možností. Žádost a další vyplněné formuláře, potvrzení a doklady můžete:

  1. Poslat e-mailem 
    Dokumenty ale budou muset být opatřené tzv. elektronickým podpisem s kvalifikovaným certifikátem.
  2. Poslat přes datovou schránku 
    Tady není potřeba elektronický podpis. U datovky je jasné a prokazatelné, že zprávu posíláte vy. 
  3. Vyplnit a poslat přímo z portálu MPSV 
    Do portálu se přihlásíte např. pomocí bankovní identity. Je to rychlý a pohodlný způsob.

Jak požádat na Úřadu práce

Je potřeba vyplnit a vytisknout žádost o příspěvek (existuje na to připravený tiskopis, který si můžete vytisknout z internetu, nebo si ji vyzvednete na Úřadu práce). Podobně postupujte u všech dalších požadovaných formulářů. Připravte si také originály nebo kopie předepsaných dokladů.

Žádost o dávku se podává na Úřadu práce. Tam, kde skutečně bydlíte. Buď rovnou všechno přinesete na úřad osobně, nebo to pošlete třeba poštou. Když pošlete žádost a dokumenty e-mailem, bude potřeba se na úřadě stejně do 5 dní zastavit osobně kvůli vlastnoručnímu podpisu.
 

A jak přesně vyplnit žádost?

Podívejte se na video, kde si postupně projdete políčko po políčku a dozvíte se i spoustu dalších praktických věcí.

→ Pustit video
 

Pozn: Příspěvek je zpracován za užití obecně dostupných informací od příslušných státních autorit, jako je MPSV, či nezávislých odborníků, kteří se specializují na oblast bydlení. V obsahu článku jsou relevantní zdroje uvedeny, pokud máte zájem o další detail.

Pokračujte dále

Dopřejte dětem, co potřebují. Pomůže vám přídavek na dítě

MOP – užitečný jednorázový příspěvek od státu, o kterém jste možná neslyšeli