Co je to rekuperace? Víme, jak na ni

6. září 2023

5 minut

Jak domů dostanete čerstvý vzduch, aniž byste otevřeli okno? Pomůže vám rekuperace!

Není rekuperace jako rekuperace

Co je to rekuperace? Rekuperace = zpětné získávání energie. V tomto článku se budeme bavit o rekuperaci tepla = zpětném získávání tepla. S rekuperací se ale můžete setkat i v souvislosti s elektroautem

TIP: Přečtěte si další článek, který představuje tipy na ekologická řešení, která vám ušetří i peníze:
Udržitelné bydlení: Dům, který se o vás postará.

Rekuperace uvnitř domova

Zabudovaná rekuperační jednotka pracuje následovně: Do domu (bytu) přivádí čerstvý vzduch a tepelnou energii vydýchaného vzduchu z místností rovnou využívá k ohřátí přivedeného vzduchu. Vzduch do domu přivádí potrubí, které ústí kousek od něj. V rekuperační jednotce dojde k výměně a ohřevu venkovního vzduchu, systémem potrubí pak proudí ven použitý vzduch a do domu proudí čerstvý (očištěný a teplý) vzduch.

Proč je rekuperace tak výhodná? Protože při takovém větrání nedochází k nadbytečným ztrátám tepla z  domu, a vy tak můžete během topné sezony značně ušetřit. To ale není jediná výhoda tohoto důmyslného systému větrání.

Většina lidí si myslí, že je systém rekuperace vhodný jen do nových staveb typu pasivní dům nebo nízkoenergetický dům. To ale není pravda, rekuperace se vyplatí i ve starších domech, v bytech i v některých velkých budovách, jako je třeba veřejný bazén.

Existují dvě řešení rekuperace

  • Centrální rekuperace – má jednu velkou řídicí a ústřední jednotku, do které vede síť potrubí a dochází zde k výměně tepla z odpadního vzduchu. Rekuperační jednotku umístíte do technické místnosti a systém se o vše postará. Jen počítejte s tím, že centrální rekuperaci musíte obvykle zahrnout už při projektování domu. Centrální rekuperace je ale samozřejmě mnohem účinnější a také radikálně sníží tepelné ztráty v celém domě.
  • Decentrální rekuperace – je výhodná především cenou (levnější varianta rekuperace) a nevyžaduje žádné velké stavební úpravy. Decentrální rekuperaci zvolte v případě, že potřebujete větrat jen jednu místnost. Berte v potaz, že tento typ není tak účinný jako centrální rekuperace a dochází při něm pouze k výměně vzduchu bez zpětného ohřevu.

Mýty o rekuperaci

Pokud jste už někdy o rekuperaci slyšeli, určitě jste také zaslechli nejrůznější polopravdy, které mezi lidmi kolují. Pojďme si společně vyvrátit několik nepravdivých domněnek:

  • Rekuperace je technologie, kterou můžete nainstalovat jen do nového projektu pasivního nebo nízkoenergetického domu. Rekuperaci můžete využít i ve starších nemovitostech. Aby byl únik tepla co nejmenší, měli byste vyřešit i otázku dalších úsporných opatření (důkladné zateplení, nová okna).
  • Majitelé s rekuperací už nikdy nemohou otevírat okna. Samozřejmě můžete větrat, ale snížíte tak efektivitu větrání pomocí rekuperace.
  • Centrální rekuperační výměník je velmi hlučný a fouká. Nemusíte se bát, že byste při používání výměníku neslyšeli vlastního slova. Dnešní výměníky jsou konstruované tak, aby měly téměř tichý provoz.
  • V jednotlivých trubkách se drží nečistoty a vzniká zde plíseň. To také není pravda, veškerý vzduch prochází přes filtraci a také je odvlhčen. Moderní systém potrubí má ve většině případů i speciální antibakteriální vrstvu.
  • Zvenčí se do domu společně se vzduchem dostanou nejrůznější pachy z okolí domu. Jedná se o mýtus, dovnitř se díky filtraci dostane opravdu jen neznečištěný vzduch.

TIP: Chystáte se na rekonstrukci svého stávajícího bydlení nebo uvažujete nad stavbou domu a rádi byste ušetřili na energiích? Využijte naši Hypotéku pro budoucnost a ušetřete na poplatcích. Kromě toho vám také rádi poskytneme informace ohledně státních dotací Nová zelená úsporám.

Proč byste měli o rekuperaci uvažovat:

  • Úspora za teplo. Pravidelně větráte? Pak díky větrání skrz rekuperační jednotku ušetříte nemalé peníze za vytápění.
  • Čerstvý vzduch po celý rok bez zbytečného úniku tepla. Dejte sbohem dlouhému větrání. Omylem jste spálili buchtu? Větrací jednotka v rekuperačním systému se postará o rychlou likvidaci.
  • Čistý vzduch, který ocení především alergici. Rekuperační jednotka je vždy vybavena kvalitními filtry, které se postarají o čerstvý vzduch bez zbytečných alergenů a polétavého prachu.
  • Plísně? Tak na ty zapomeňte. Rekuperační jednotka velmi účinně redukuje vzdušnou vlhkost a kondenzaci na zdech, kvůli kterým se na vašich zdech tvoří plísně.
  • Trápí vás doma radioaktivní plyn radon? Právě rekuperace s lehkým přetlakem je prakticky jediné efektivní řešení, jak jeho koncentraci v domě snížit.
  • V létě pomůže v domě udržet příjemnou teplotu. Jen pozor, abyste dosáhli této výhody, musíte zvolit aktivní rekuperaci, která domov ochladí a vzniklé teplo využije v domácnosti.

Aktivní vs. pasivní rekuperace

Momentálně existují na trhu dva typy systémů rekuperačních jednotek:

  • Pasivní rekuperace vede čistý a vydýchaný vzduch do výměníku. Odpadní vzduch zde část své tepelné energie předá čistému vzduchu. Musíte ale počítat s tím, že v létě rekuperaci prakticky nevyužijete. S pasivní rekuperací docílíte jen snížení tepelných ztrát v zimě. Výhodou tohoto systému je především nižší cena.
  • Aktivní rekuperaci využíváte po celý rok. Funguje totiž podobně jako tepelné čerpadlo – v zimě dochází k rekuperaci tepla a v létě zase k chlazení čerstvého vzduchu. 

Využití rekuperace není jediná možnost, jak do budoucna ušetřit a žít ekologicky. V článku Dešťová voda a její skrytý potenciál se dozvíte, jak můžete s dešťovou vodou ušetřit až 50 % spotřeby pitné vody. A v článku Venkovní žaluzie a rolety vás přesvědčíme o tom, že dobré stínění je základem příjemné teploty v parném létě.

Pokračujte dále

Nová zelená úsporám II. část

Vyzkoušejte si energetickou kalkulačku

10 otázek před pořízením fotovoltaiky