Spořicí účet a úroky: Jak co nejlépe zhodnotit své finance

31. července 2023

5 minut

Spořicí nebo běžný účet? Toť otázka! Popsali jsme pro vás specifika spořicího účtu (a úroků, které nás u zajímají obvykle nejvíce) a běžného bankovního účtu, abyste si dokázali vybrat ten nejvhodnější typ.

Spořicí účet s úroky vs. běžný účet

Než se vydáte do banky pro nový bankovní účet, měli byste si promyslet, za jakým účelem si účet vlastně zřizujete.

Běžný účet poslouží jako vaše peněženka. Necháte si na něj poslat výplatu, ze které zaplatíte svou měsíční útratu. S penězi na běžném účtu můžete manipulovat, jak chcete.

Vyberete si hotovost z nejbližšího bankomatu, pošlete svému kamarádovi peníze za oběd na účet. K běžnému účtu také dostanete debetní kartu, se kterou zaplatíte v kamenných obchodech nebo na internetu.

Spořicí účet s úroky je takové virtuální spořicí prasátko. Na spořicí účet si pošlete peníze, které momentálně nepotřebujete, ale zároveň je máte plně kdykoliv k dispozici (jen počítejte s tím, že k e spořicímu účtu obvykle debetní kartu nedostanete).

Díky úročení vaše peníze pracují = zhodnocují se. Úroky sice neporážejí inflaci, ale uložené peníze na spořáku neztrácejí svou hodnotu tak rychle jako na běžném bankovním účtu.

Jakmile vám přijde výplata na běžný účet, nechejte si na něm jenom minimum peněz, které pokryjí běžné náklady na život. Zbytek financí si rovnou pošlete na spořicí účet, ke kterému nemáte debetní kartu – nemůžete peníze použít k rychlému zaplacení nákupu. Tento jednoduchý trik zaručí, že nebudete utrácet tolik, jako byste utratili, kdybyste si nechali celou výplatu na běžném účtu.

Spořicí účet a úroky: Nejvyšší úrok není všechno

Jak už jsme si popsali výše, spořicí účet slouží k jednoduchému uložení peněz. Na rozdíl od ostatních investičních produktů máte uložené peníze prakticky kdykoliv k dispozici.

Můžete si na něm tvořit hezký finanční polštář, který využijete třeba v případě, když se vám zničehonic porouchá auto. Peníze ze spořáku si převedete okamžitě na běžný účet a rovnou mechanikovi zaplatíte za opravu.

Při výběru spořicího účtu většina přihlíží především na úrokovou sazbu. Ne vždy ale nejlepší úroková sazba znamená nejvýhodnější spořicí účet. Velmi často dosáhnete na výhodný úrok jen při splnění konkrétních podmínek.

Úrok se může vázat jen na určité období, případně musíte mít u banky zřízený i běžný účet. Poskytovatelé také velmi často limitují výhodnou úrokovou sazbu na určitou maximální uloženou částku.

Mrkněte také na případné poplatky za vedení a zřízení spořicího účtu. Především u drobného spoření se pak můžete dostat do situace, kdy úroky z výnosů nepokryjí ani zaplacení poplatků – takový spořicí účet není úplně výhodný.

Úrok na spořicím účtu: Kdy vám připíšou úroky?

Úroky se na spořicím účtu připisují vždy se začátkem následujícího měsíce. Pokud se rozhodnete začít spořit v srpnu, na spořák vám banka pošle úroky v září. A nemusíte se starat ani o zdanění – výnosy z úroků sice podléhají 15% srážkové dani, ale na účet vám přijde už rovnou zdaněná částka.

Jak funguje spořicí účet u Spořky

  • Vklady na spořicím účtu jsou ze zákona pojištěné až do výše 100 000 EUR. Vaše peníze jsou zde v bezpečí.
  • Neexistuje minimální vkladová částka. Klidně posílejte jen 200 Kč měsíčně.
  • Za založení a vedení spořicího účtu neplatíte žádné poplatky.
  • U České spořitelny můžete získat bonusovou úrokovou sazbu až 5 %. To platí pouze pro vklady do výše 200 000 Kč, částky nad se úročí sazbou 0,01 %.)

Spořicí účet vs. termínovaný vklad: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Když se řekne spořicí účet, většina z nás přesně ví, o jaký finanční produkt jde. Ale co takový termínovaný vklad?

Termínovaný vklad je také druhem spoření. Ukládáte si na něj peníze na předem sjednanou dobu. Oproti spořáku má obvykle vyšší úrok, který zůstává stejný po celou dobu, na jakou jste si účet sjednali. Na spořicím účtu může úroková sazba kolísat, u termínovaného vkladu platí fixace úrokové sazby po celou dobu trvání až do dnu splatnosti.

Kdy je obecně vhodná doba na založení termínovaného vkladu? Pokud máte volné peníze, o kterých víte, že je nebudete v horizontu několika měsíců potřebovat. Výhodnost (ale zároveň i nevýhodnost) termínovaného vkladu spočívá právě v tom, že během dobu vkladu nemůžete na peníze „sahat“.

Jak funguje termínovaný vklad u České spořitelny

  • Vkladový účet vám zařídíme už od minimálního vkladu 5 000 Kč.
  • Vklady jsou ze zákona pojištěné až do výše 100 000 EUR. O peníze nepřijdete.
  • Nabízíme termínovaný vklad na 1 měsíc, 3 měsíce, 6 měsíců nebo 12 měsíců. Výše úročení se pak odvíjí právě podle doby uložení peněz.
  • Předem víte, kolik peněz v den splatnosti dostanete – úroková sazba zůstává po celou dobu stejná.
  • Za vedení a založení termínovaného účtu neplatíte žádné poplatky.
  • Nečekaná situace? U nás si můžete vybrat až 25 % vkladu – aniž by to ovlivnilo úročení (platí pro jeden výběr mimo den splatnosti).

Pokračujte dále

Jak funguje spořicí účet: Vsaďte na bezpečné a jednoduché spoření

Spoření s bonusem: Využijte „spořák“ na maximum