Čím se liší penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření

18. července 2024

7 minut

Penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření jsou dva způsoby, jak si lidé mohou spořit na penzi se státní podporou. Jaký je mezi nimi rozdíl? 

Penzijní připojištění bylo možné sjednat do roku 2013. Prostředky jsou u tohoto typu penzijka investovány tím nejbezpečnějším možným způsobem − zejména do státních dluhopisů s nízkým stupněm rizika, termínovaných vkladů a pokladničních poukázek. Bezpečné investice sice omezují možnost vyššího zhodnocení, ale klient má garantované nezáporné zhodnocení. To znamená, že klient na konci spoření získá přinejmenším to, co do penzijního připojištění vložil.

Pro klienty penzijního připojištění, kteří mají do důchodu ještě daleko, může být výhodný převod smlouvy na nové doplňkové spoření, kde mají šanci naspořit více. V novém doplňkovém penzijním spoření mohou sami ovlivňovat zhodnocení svých úspor tím, do jakého účastnického fondu budou investovat. V průběhu spoření si mohou nastavenou strategii spoření měnit – od konzervativní až po dynamickou. 

Jak penzijní spoření funguje?

V novém doplňkovém penzijním spoření mohou sami ovlivňovat zhodnocení svých úspor tím, do jakého účastnického fondu budou investovat. V průběhu spoření si mohou nastavenou strategii spoření měnit – od konzervativní až po dynamickou. 

Rozdíly mezi penzijním připojištěním a doplňkovým penzijním spoření: modelový příklad

Následující modelový příklad ukazuje možný rozdíl v naspořené částce na důchod pro klienta, kterému je aktuálně 45 let a při převodu na doplňkové penzijní spoření si zvolí vyváženou strategii.

Zajímá vás, kolik můžete na penzi našetřit? Spočítejte si, kolik si na penzi naspoříte. 

Doplňkové penzijní spoření se 100% garancí návratnosti peněz

Nabízíme zdarma službu Garance i k doplňkovému penzijnímu spoření. Ta zajistí, že úspory investované do Konzervativního, Etického nebo Vyváženého účastnického fondu klient dostane v původní výši i v případě, kdyby na konci spoření byla jejich hodnota nižší. Více o jednotlivých fondech najdete tady.

Díky penzijku do penze o 5 let dříve

V budoucnosti se může hodit možnost odejít do penze dříve, ať už kvůli zdraví, nebo z jiného důvodu. S předdůchodem to jde. Předdůchod je pravidelná penze vyplácená měsíčně z prostředků naspořených na doplňkovém penzijním spoření, a to už 5 let před dosažením důchodového věku. Je dobré na to myslet a sjednat si doplňkové penzijní spoření včas.  

Se zajištěním na důchod vám může pomoct také Dlouhodobý investiční produkt. Zjistěte o něm více.

Co se stane, když přejdete na doplňkové penzijní spoření?

  • Všechny vaše doposud naspořené prostředky budou převedeny na novou smlouvu a investovány podle strategie, kterou si zvolíte.
  • Počet měsíců, kdy jste si spořili na starobní penzi, bude převeden do nové smlouvy. A samozřejmě se vám započítá do doby, po jejímž uplynutí můžete spoření ukončit a peníze čerpat. Nárok na ukončení smlouvy vzniká po dosažení 60 let.
  • Výsluhová penze se nepřevádí.
  • Můžete si sami měnit strategii spoření. S tím vám rádi pomůžeme a doporučíme, které řešení je pro vás nejvhodnější.

 

Nově můžete sjednat novou smlouvu bez rušení té stávající

Stávající smlouvu rušit nemusíte, stačí ji tzv. „zakonzervovat“. Peníze na ní se vám budou zhodnocovat i nadále. Současně si můžete uzavřít novou smlouvu doplňkového penzijního spoření, kam si budete pravidelně spořit se státní podporou.

Pokračujte dále

Spoření s bonusem: Využijte „spořák“ na maximum

Jak na spoření dětem

Penzijní spoření pro děti je výhodné