Ušetřit peníze z brigády pomůže i aplikace

12. června 2020

5 minut

Vydělat peníze na brigádě není snadné. Ale ještě větší výzvou může být neutratit je bezhlavě během pár dní. 

Pokud už jste tedy věnovali energii a čas nějaké práci, stojí za to strávit ještě pár minut nad správným nastavením svého hospodaření. Přinášíme jednoduchý manuál, jak se starat o peníze hned od začátku.

Výhodou je, že jakmile se jednou naučíte řídit své finance a zautomatizujete si základní pravidla, můžete z toho těžit celý dospělý život.

Prvním krokem, který byste měli udělat pokud možno ještě před brigádou, je zkontrolovat si svůj účet. Studenti mají jeho vedení obvykle zdarma. Jestliže účet ještě nemáte, přečtěte si, jak jej jednoduše založit a co k tomu potřebujete, pokud vám ještě nebylo 18 let. Banku si můžete vybrat třeba podle toho, jak vám sedne aplikace v mobilu a s čím vším vám může v začátcích pomoci.

Novinkou, kterou zavedla Česká spořitelna, je zřízení studentského účtu bez nutnosti dokládat potvrzení o studiu. Odpadne vám jedna starost a účet bez poplatků za vedení můžete mít na celý život.

Základní pravidla pro hospodaření jsou jednoduchá:

  1. Spočítejte si, kolik můžete utratit. Stále musí platit, že výdaje budou nižší než vaše příjmy. 
  2. Z výplaty nejdříve oddělte peníze na nutné platby: ubytování, jídlo, MHD, telefon ...
  3. Dejte si něco stranou. Rezerva se může hodit, pokud během školního roku nebo zkouškového období nebudete mít tolik času na brigády.

Většina účtů nabízí v rámci elektronického bankovnictví funkce, které uživatelům pomáhají pohyb peněz hlídat. Naučte se je využívat. Ušetříte spoustu času počítáním, za co utrácíte, i hlídáním, zda vyjdete s penězi i v dalším měsíci.

Internetové bankovnictví George má sekci „Správce financí“, kde se vám automaticky zobrazuje výše příjmů a výdajů i upozornění na platby, které vás v nejbližší době čekají. Takže na ně nemusíte neustále myslet. Pro snazší orientaci se nákupy přehledně dělí podle kategorií, takže uvidíte, kolik jste v minulých měsících utratili za boty, knihy nebo třeba potraviny. Ke každé platbě si navíc můžete přidat vlastní hashtag s popisem.

Jak neutratit peníze hned?

Peníze vydělané na brigádě doslova lákají k tomu, aby si je člověk rychle užil a utratil. Naplánujte si raději už před brigádou, jak s výplatou chcete naložit. Kolik si dovolíte utratit jen tak, za drobné radosti? A jakou částku si chcete spořit na něco většího?

Tipy pro studenty, jak ušetřit

  • Spořte po menších částkách, které vás nebudou tak bolet.
  • Mějte jasnou vizi, na co chcete ušetřit (i kdybyste plány za čas změnili, budete mít našetřeno). 
  • Využívejte studentské slevy. Hodí se nejen na dopravu, kulturu či sport, ale uplatnit je můžete i v některých restauracích. 
  • Objevte kouzlo bazarů. Třeba u učebnic se to opravdu vyplatí. 
  • Vezměte na milost kuchyň. Doma či na koleji uvařený oběd vás vyjde na zlomek ceny, kterou byste zaplatili v restauraci nebo v obchodě za polotovar. 
  • Jídlo nechoďte nakupovat s prázdným břichem a napište si seznam. 
  • Posílejte dál věci, které už nepotřebujete. Nabídněte je k prodeji nebo se zúčastněte swapu. 
  • Sportujte sami nebo s přáteli. Místo návštěvy fitka si jděte zaběhat a kardiotrénink si udělejte doma nebo venku podle aplikace. 
  • Všechny výdaje si zapisujte. Ale opravdu všechny. Pak uvidíte, kam všechny peníze mizí. Nebo plaťte kartou a své výdaje uvidíte přehledně roztříděné v elektronickém bankovnictví. 
  • Pozor na zbrklé nákupy. Unáhlená rozhodnutí nebývají vždy trefou do černého. Své výdaje si pečlivě rozmýšlejte a nenechte se natlačit do něčeho, o čem nejste stoprocentně přesvědčeni. 
  • Myslete na to, že ne všechny slevy se vyplatí. Prověřte si, jak se cena vyvíjela v minulosti a zda je nabídka skutečně tak výhodná. 
  • Dejte si čas. Pokud zatoužíte po novém telefonu nebo šatech, dopřejte si pár dní na rozmyšlenou. Mnohá impulzivní přání uvidíte s odstupem střízlivěji. Nebo si na ně možná ani nevzpomenete.

Pomůže i vlastní vision board s velkou fotkou toho, na co šetříte. Když budete mít svůj sen na očích, hůř si sami před sebou obhájíte zbytečné rozhazování.

Pokračujte dále